Faktahommissa on Suomen tietokirjailijat ry:n blogi, jossa tietokirjailijat ja tietokirjojen ystävät kirjoittavat tietokirjallisuuden merkityksestä, sen tekemisestä, lukemisesta ja tietokirjallisuuden nykytilasta.

Blogitekstit ilmestyvät parillisten viikkojen tiistaisin.

#faktahommissa


Faktahommissa-blogin kirjoitukset

Iida Simes: Sivistyksen valoa!

Anu Kantola: Tietokirja on paikka, jossa voimme pysähtyä ja hengähtää

Leena Putkonen : Ravitsemustieto hämmentää

Valtteri Niiranen: Miksi Kopiosto on tietokirjailijoille tärkeä?

Vuokko Hurme: Lasten tietokirjailija – innostunut matkailija

Annamari Saure: Apurahalla aikaa ja arvostusta

Anita Lehikoinen: Kartutetaan tietopääomaa!

Kasper Strömman: Ai sinäkin olet kirjoittanut kirjan

Anna-Stina Nykänen: Yksin kotona kasvoin kirjailijaksi

Päivi Kosonen: Kustavin pyhissä faktahommissa

Pepe Forsberg: Poikkeusolot saapuvat, talous romahtaa

Anne Rutanen: Poikkeusaikojen tietokirjafestari

Jan von Heiroth: Kurkistus verhon taakse

Saku Tuominen: Tietokirjailijaksi tiedonhalusta

Reetta Kettunen: Työsuunnitelma, työsuunnitelma ja vielä kerran työsuunnitelma - Eli kepeästi apurahahakemuksista, pöydän tältä puolen

Laura Ertimo: Ponnahduslautoja – Miksi ihmeessä teen tietokirjoja lapsille?

Heidi Haapalahti: Kevät on puutarhakirjan sesonkiaikaa

Anne Mäntynen: Tietokirjallisuutta opiskelemaan!

Sanna Haanpää: Vinkkejä apurahahakuun: panosta hyvään työsuunnitelmaan

Maria Pettersson: Tietokirja joukkorahoituksella

Ville Rauvola: Tietokirjailijaksi tullaan lukemalla

Kirsi-Maria Vakkilainen: Koronavuosi korosti laadukkaan ja monipuolisen oppimateriaalin arvoa

Timo Tossavainen: Hyvää uutta vuotta – ja vähän vanhoja kujeitakin!

Markku Löytönen: Kirjoittaminen on joukkuelaji

Reetta-Liisa Pikkola : Tietokirjat kirjakaupassa koronan vuonna 2020

Kai Myrberg: Apurahat – tietokirjailijan paras ystävä

Faktahommissa

Kurkistus verhon taakse

1.06.2021

Jan von Heiroth

Olin hiljattain mukana raadissa, joka valitsee tämänvuotiset tietokirjastipendien saajat. Kyseessä on Lauri Jäntin säätiön ja Suomen tietokirjailijat ry:n yhteinen koululaisille suunnattu stipendi tunnustukseksi siitä, että he ovat lukeneet aktiivisesti tietokirjallisuutta. Tässä mietteitäni tuosta mielenkiintoisesta kokemuksesta.

Stipendissä kietoutuu yhteen kaksi itseäni kiinnostavaa aihetta. Ensinnäkin koululaitoksemme ilmiömäinen menestys maailmalla. Euroopan syrjäkolkasta, köyhästä agraariyhteiskunnasta, olemme sadassa vuodessa hurjalla loikalla ponnistaneet maailman kärkeen koulutuksen tasossa. Arvatenkin suurelta osin juuri tuon loikan ansiosta keikkuu maamme vuodesta toiseen kärkisijoilla lähes kaikissa yhteiskunnan tilaa mittaavissa kansainvälisissä vertailuissa.

Ja toisaalta minua kiinnosti kirjojen lukemisen rooli tällä lisääntyneen pinnallisen tiedon, klikkiotsikoiden ja suoranaisen huuhaan aikakaudella. Pystyykö tutkittu tieto ja syvällisempi ymmärrys puolustamaan asemaansa siinä mediamaiseman murroksessa, joka edelleen jatkuu? Medialukutaidon merkitystä lienee mahdotonta liioitella, mutta ilman tietokirjojen lukemista jää tuon lukutaidon käyttö pakostakin vähemmälle.

Lisäksi olin utelias kuulemaan, mitä fiksut koululaiset tänään lukevat. Hyviä kirjavinkkejä ei koskaan voi olla liikaa.

Odotin siis innolla saada kurkistaa kulissien taakse ja tutustua siihen dynamiikkaan, jonka ansiosta koululaisemme ovat maailman huippua. Ja toki olin ylpeä saadessani omalla, pienellä, osuudellani olla mukana edistämässä hyvää asiaa.

Ilahduttava yllätys oli se innostuksen määrä, joka hakemuksista huokui. Kymmenet oppilaistaan välittävät opettajat kuvailivat lahjakkaita oppilaitaan lämmöllä ja ymmärtäen. Vilpittömiä ja sydämellisiä kehuja ja kuvauksia. Todellakin soisin, että oppilaat itsekin tietäisivät kuinka paljon heidän opettajansa heistä välittävät.

Opettajat, jotka kannustavat oppilaitaan itsenäiseen ajatteluun ja asioiden syvällisempään ymmärtämiseen (tietokirjoja lukemaan!), valavat heihin rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta. Tässä lienee se perustus jonka päälle tulevaisuutta on hyvä rakentaa.

Jan von Heiroth (@janvonheiroth) on KTM ja Lauri Jäntin säätiön hallituksen jäsen. Lauri Jäntin säätiö ja Suomen tietokirjailijat jakavat sata kappaletta sadan euron arvoisia tietokirjastipendejä palkinnoksi ahkerille tietokirjojen lukijoille ja kuuntelijoille. Lisätietoja stipendeistä Lauri Jäntin säätiön ja Suomen tietokirjailijoiden verkkosivuilla. Stipendit jaetaan koulujen kevätjuhlissa tulevana lauantaina 5.6.2021.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: