Tietopöllö-palkinto

Tietopöllö myönnetään tietokirjailijalle tai tekijäryhmälle, joka on julkaissut ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia. Palkinto voidaan myöntää myös erityisen ansiokkaalle ajankohtaiselle tieto- tai oppiteokselle tai tietoteossarjalle.

Tietopöllö-palkintoa on jaettu vuodesta 1999. Palkinto on suuruudeltaan 8 000 euroa, ja se rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Aiemmin Tietopöllö-palkinnon ovat saaneet muun muassa Raisa Cacciatore, Marjut Hjelt, Markus Hotakainen, Iiris Kalliola, Mauri Kunnas, Marjatta Levanto, Martti Lintunen, Markku Löytönen, Suvi Vehmanen ja Laila Nevakivi.


Vuoden 2018 Tietopöllö-palkinto Mervi Koskelle

Suomen tietokirjailijat ry:n lasten ja nuorten tietokirjapalkinto Tietopöllö on myönnetty tietokirjailija Mervi Koskelle. Palkinto on suuruudeltaan 8 000 euroa.

Mervi Koski. Kuva: Tiina Ringman-Laalo.

Tietopöllö myönnetään tietokirjailijalle tai tietokirjailijaryhmälle, joka on julkaissut ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia. Palkinto voidaan myöntää myös erityisen ansiokkaalle ajankohtaiselle tieto- tai oppiteokselle tai tietoteossarjalle. Tietopöllö-palkintoa on jaettu vuodesta 1999, ja se rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Palkinto jaettiin lauantaina 17.11.2018 Suomen tietokirjailijat ry:n syyskokouksen yhteydessä Balderin Salissa Helsingissä. Palkinnon jakoivat Suomen tietokirjailijoiden puheenjohtaja Markku Löytönen ja yhdistyksen palkintolautakunnan puheenjohtaja Markku Monni.

Palkintoperustelut

Mervi Koski on pitkän linjan kirjailija, joka on kirjoittanut merkittävän määrän suosittuja lasten ja nuorten tietokirjoja. Mervi Kosken suhtautumista kirjoihin, kirjoittamiseen ja tiedon tarjoamiseen on koko ajan ruokkinut työ kirjastossa ja läheinen kanssakäyminen nuorten kanssa. Hän on myös tuottelias kirjallisten hakuteosten tekijä. Kosken hakuteosten arvoa lisäävät nuorisokirjallisuuden trendeihin ja teemoihin paneutuvat laajat ja asiantuntevat johdannot.

Mervi Kosken tuotanto vastaa hyvin lasten ja nuorten tiedontarpeisiin. Kotieläinten kirja (2006) selvittää perusteellisesti tärkeimpien lajien alkuperän, käyttäytymisen, elintavat ja kotieläimistä saatavat tuotteet. Tiukkaa tietoa kevennetään sopivasti niin anekdooteilla, väliotsikoilla kuin piirroksien avulla.

Sananparret ja uskomukset, huumori ja murteiden erilaiset ilmaisut esitellään kahdessa kokoomateoksessa Västäräkki Vääräsääri (2004) ja Vakka kantensa valitsee (2012). Kansanperinteen kenttä laajenee Suomalaisissa haltijoissa ja taruolennoissa (2007) tuhdiksi tietopaketiksi entisajan ihmisen arkeen ja juhlaan kuuluneista suojelushengistä ja pelottavista ilmiöistä. Tietoon kiedotaan salaperäistä historiallista ainesta ja ennen elettyä tapakulttuuria. Maailman kulttuuriperinnön kiehtovat tarut esitellään teoksessa Seikkailutarinoita (2008), ja Joulupukin jalanjäljillä (2011) on retki uskomusten ja perinnehistorian pariin.

Mervi Koski jatkoi tyylilleen uskollisesti Hirviökäsikirjassa (2010): teoksessa välitetään tietoa ulkomaisista tarustoista selkeästi ja helppolukuisesti mutta samalla huumorilla ja viihdyttävästi. Aihe on jännittävä ja kiinnostaa edelleen kaikenikäisiä. Kosken viimeisin teos Maailman merkillisimmät kummitustarinat (2017) esittelee kiehtovasti tarinoita yliluonnollisista tapahtumista eri puolilta maailmaa.

Mervi Kosken tuotannosta välittyy pitkä kokemus sanataiteen ja kirjallisuuden parissa. Hän ymmärtää, mitkä aiheet nuoria kiinnostavat ja miten heille kirjoitetaan. Hän myös kuuntelee lukijoidensa toiveita aiheista ja on toteuttanut niitä tuotannossaan. Mervi Koski välittää taitavasti tietoa lapsille ja nuorille osana viihdyttävää lukuelämystä.

Katso kaikki palkitut täältä.