Palkinnot
Tietopöllö-palkinto
Tietopöllö myönnetään tietokirjailijalle tai tekijäryhmälle, joka on julkaissut ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia. Palkinto voidaan myöntää myös erityisen ansiokkaalle ajankohtaiselle tieto- tai oppiteokselle tai tietoteossarjalle.
Tietopöllö-palkintoa on jaettu vuodesta 1999. Palkinto on suuruudeltaan 8 000 euroa, ja se rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.
Aiemmin Tietopöllö-palkinnon ovat saaneet muun muassa Raisa Cacciatore, Marjut Hjelt, Markus Hotakainen, Iiris Kalliola, Mauri Kunnas, Marjatta Levanto, Martti Lintunen, Markku Löytönen, Suvi Vehmanen ja Laila Nevakivi.
Vuoden 2022 palkinto Jukka Laajarinteelle
Suomen tietokirjailijat ry:n lasten ja nuorten tietokirjapalkinto Tietopöllö myönnettiin tänä vuonna lastenkirjailija Jukka Laajarinteelle. Palkinto on suuruudeltaan 8 000 euroa.
Palkinto jaettiin Suomen tietokirjailijoiden syyskokouksessa lauantaina 19.11.2022 Tieteiden talolla Helsingissä. Palkinnon jakoivat Suomen tietokirjailijoiden puheenjohtaja Timo Tossavainen ja palkintolautakunnan puheenjohtaja Hannele Cantell.
Jukka Laajarinne on espoolainen vapaa kirjailija, joka on työskennellyt myös matemaattisten aineiden ja filosofian opettajana. Hänen lapsille suunnatut tietoteoksensa käsittelevät mm. matematiikkaa, tiedettä, tietoa ja luonnon monimuotoisuutta.
Palkintoperustelut
Espoolainen Jukka Laajarinne on monipuolinen kirjailija, jonka tuotantoon kuuluvat niin lasten ja aikuisten tietokirjat kuin romaanit ja novellit. Tausta matemaattisten aineiden ja filosofian opettajana näkyy vahvasti lasten ja nuorten tietokirjoissa.
Matematiikan maailmaan hän vie mm. teoksillaan Madonluvut (WSOY, 2003, kuvittanut Martti Ruokonen) ja Minä en laske kymmeneen (WSOY, 2006, kuvittanut Sami Saramäki). Laajarinteen kirjoissa arkisissa asioissa on lumoa ja ihmeen tuntua. Mummon koneen (WSOY, 2005, kuvittanut Martti Ruokonen) rämäpäisestä fantasiasta edetään esimerkiksi luonnon muuttumiseen Multakutrissa ja suon salaisuudessa (WSOY, 2017, kuvittanut Elina Warsta). Laajarinne on kirjoittanut myös esimerkiksi lapsen oikeuksista.
Mahdottoman suuri puu (Gaudeamus, 2020, kuvittanut Mari Luoma) aloittaa luonnon ihmeellisyyttä käsittelevän sarjan. Seuraavassa osassa Kadonneen madon jäljillä (Gaudeamus, 2021, kuvittanut Mari Luoma) tutkitaan luonnon monimuotoisuutta. Mukana on tehtäviä ja tietoiskuja, joita Mari Luoman humoristisen vauhdikas kuvitus kautta sarjan tukee. Sarjan kolmas osa, Mansikkamysteeri (Gaudeamus, 2022, kuvittanut Mari Luoma), käsittelee tieteellistä tutkimusta ja tiedon luotettavuutta. Sarja saa neljännen osan vuonna 2023. Tärkeä kirjasarja on ideoitu yhdessä Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen asiantuntijoiden kanssa.
Jukka Laajarinteen kirjoja voi lukea pelkästään nauttien hyvästä tarinasta, mutta ne myös kehittävät kriittistä ajattelua ja herättävät kiinnostusta tieteeseen. Laajarinteen luontokirjat houkuttavatkin kysymään suuria kysymyksiä ja tutkimaan luontoa avoimin mielin. Kun esitystapa on humoristinen ja innostava, tuloksena on koko perheen yhteisiä keskustelevia lukuelämyksiä. Laajarinteen teoksista iloitsevat sekä lapset, nuoret että aikuiset.
Katso kaikki palkitut listasta täältä.