Tietopöllö-palkinto

Tietopöllö myönnetään tietokirjailijalle tai tekijäryhmälle, joka on julkaissut ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia. Palkinto voidaan myöntää myös erityisen ansiokkaalle ajankohtaiselle tieto- tai oppiteokselle tai tietoteossarjalle.

Tietopöllö-palkintoa on jaettu vuodesta 1999. Palkinto on suuruudeltaan 8 000 euroa, ja se rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Aiemmin Tietopöllö-palkinnon ovat saaneet muun muassa Raisa Cacciatore, Marjut Hjelt, Markus Hotakainen, Iiris Kalliola, Mauri Kunnas, Marjatta Levanto, Martti Lintunen, Markku Löytönen, Suvi Vehmanen ja Laila Nevakivi.


Vuoden 2020 Tietopöllö-palkinto Laura Ertimolle


Kuva: Anna Autio

Suomen tietokirjailijat ry:n lasten ja nuorten tietokirjapalkinto Tietopöllö myönnettiin tänä vuonna tietokirjailija Laura Ertimolle. Palkinto on suuruudeltaan 8 000 euroa.

Tietopöllö myönnetään tietokirjailijalle tai tietokirjailijaryhmälle, joka on julkaissut ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia. Palkinto voidaan myöntää myös erityisen ansiokkaalle ajankohtaiselle tieto- tai oppiteokselle tai tietoteossarjalle. Tietopöllö-palkintoa on jaettu vuodesta 1999, ja se rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Palkinto julkistettiin verkossa keskiviikkona 2.12.2020 klo 11.00. Palkinnon jakoi Suomen tietokirjailijoiden palkintolautakunnan puheenjohtaja Hannele Cantell.

Katso palkintojenjako ja palkittavan kiitospuhe Suomen tietokirjailijat ry:n Youtube-kanavalla. Katsottavana on palkintojenjako ja kiitospuhe.

FM Laura Ertimo (s. 1977) on maantieteilijä ja tietokirjailija, joka on työskennellyt vapaana kirjailijana vuodesta 2015. Hän on kirjoittanut 14 tietokirjaa, joista suurin osa on suunnattu lapsille ja koko perheelle. Ertimo työstää kirjansa yhteistyössä eri kuvittajien kanssa.

Palkintoperustelut

Laura Ertimo on filosofian maisteri maantieteen alalta. Hän on kirjoittanut 14 tietokirjaa, joista suurin osa on suunnattu lapsille ja koko perheelle. Aiemmin hän on toiminut kartta- ja tietokirjojen kustannustoimittajana ja tuotepäällikkönä. Ertimon tausta maantieteilijänä näkyy hänen teoksissaan: Maapallomme tulee käsitellyksi monipuolisesti esittämistapoja ja -muotoja mielenkiintoisesti muutellen.

Kirjassa Yö – kirja unesta ja pimeän salaisuuksista (Myllylahti 2016, kuvittanut Satu Kontinen) kohtaavat satumainen tunnelma ja kiinnostusta herättävä asiaproosa. Sopivasti annostelluissa tieto-osuuksissa käsitellään kiehtovasti ja selkeästi muun muassa avaruustiedettä, talviunisia eläimiä ja ihmisen fysiologiaa. Yö-kirjan rinnakkaisteoksessa Vesi – kirja maailman tärkeimmästä aineesta (Myllylahti 2017, kuvittanut Satu Kontinen) käydään puolestaan läpi erilaisia veteen liittyviä perusasioita.

Päiväkoti-ikäisten kuvatietokirjassa Missä sinä olet? (Minerva 2020, kuvittanut Sanna Pelliccioni) tarkastellaan muun muassa ilmaa, merta, jokia, kaupunkia ja soluja. Selkokirjassa Maapallo (Opike 2020, yhdessä Markus Hotakaisen kanssa) tiedon omaksumista helpottaa erityisen harkittu rakenne ja graafinen suunnittelu.

Tietokirjassa Ihme ilmat! – Miksi ilmasto muuttuu (Into 2019, kuvittanut Mari Ahokoivu) Ertimo avaa tärkeää ja ajankohtaista kysymystä lapsille ymmärrettävällä tavalla. Lumotun maan kartasto -teoksessa (S&S 2020, kuvittanut Satu Kontinen) puolestaan kymmenen tarinaa muodostavat huiman kokonaisuuden maapallomme salaisuuksista. Ertimon tekstit ja Satu Kontisen kuvitus rakentavat upeasti erilaisia maailmoja, ja Ertimo haastaa lukijan myös ottamaan kantaa.

Laura Ertimo taitaa vaikeiden asioiden tiivistämisen sopivasti pilke silmäkulmassa. Hänen teoksistaan voi saada tietoa ja iloa monenlaiset lukijat, ja ne houkuttelevat myös eri ikäisiä syventymään kirjaan ja pohtimaan vaikeitakin kysymyksiä yhdessä. Laura Ertimon kirjat avaavat polkuja tärkeiden ja ajankohtaisten aiheiden äärelle.

Kaikki Tietopöllö-palkitut.