Lounais-Suomi

Lounais-Suomen tietokirjailijoiden kotipaikat sijaitsevat Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Myös Ahvenanmaan tietokirjailijat kuuluvat tähän alueeseen. Alueella on yhdistyksen jäseniä noin 280. Lounais-Suomen tietokirjailijat ovat aktiivisesti mukana Turun kirjamessuilla, jossa yhdistyksellä on perinteisesti oma osastonsa.


Aluevastaava Lassi Saressalo

Lounais-Suomen aluevastaava on FT Lassi Saressalo, jonka kotipaikka on Turku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Olen koulutukseltani folkloristi. Väittelin vuonna 1996 Kveenien, Pohjois-Norjassa asuvien suomensukuisten maahanmuuttajien jälkeläisten identiteetistä. Yliopistourani alkoi assistenttina vuonna 1972 ja päättyi noin vuonna 1987, jolloin siirryin Turun kaupungin kulttuurihallinnon piiriin vetämään nousevaa Kulttuurikeskusta Vanhalla Suurtorilla. Toki dosentuuri on pitänyt minut mukana yliopistoyhteisössä samoin kuin tuntiopettajan satunnaistyöt Åbo Akademissa

Vuonna 1989 sain Suomen halutuimman kulttuuritoimenjohtajan paikan Tampereelta, jossa toimin viitisentoista vuotta. Viimeiset viisi vuotta aktiivia työelämää kuluivat Helsingissä Kotiseutuliiton johtotehtävissä. Pendolino tuli tutuksi päivittäisenä liikkuvana toimistona.

Arvokas kokemus on ollut toimiminen Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran hallituksessa ja sen puheenjohtajana. Myös toiminta valtion Kirjastoapurahalautakunnan tietokirjallisuusosaston puheenjohtajana on tarjonnut näköalapaikan tietokirjallisuuteen. Olen julkaissut kymmenkunta monografiaa lähinnä perinteentutkimuksen alalta ja kirjoittanut historiaa uudelleen Suomesta karkotettujen ja paenneiden näkökulmasta.

Toimitettuja teoksia minulla on tusinan verran ja artikkeleja satakunta. Uusimmat tietokirjani ovat vuonna 2017 ilmestynyt Tarina Kevosta (Turun yliopisto), joka kertoo Lapin tutkimuslaitos Kevon kuusikymmenvuotiaasta taipaleesta, ja vuonna 2019 ilmestynyt Rajavartiolaitoksen satavuotisjuhlakirja Tarinoita rajalta. Nyt olen syventymässä saamelaiseen kertomusperinteeseen, jota koottiin suuressa tutkimushankkeessa 1970-luvulla, mutta jonka julkaiseminen on jäänyt pariin väitöskirjaan ja muutamaan tieteelliseen artikkeliin. Lisäksi kirjoittelen kirjaesittelyjä Kotiseutuliiton sivuille Kirjamakasiiniin ja arvostelen myös mm. Agricolassa. Olen myös SARVin jäsen.

Edeltäjäni Tarja Kajala on tehnyt loistavan työn lounaissuomalaisten tietokirjailijoiden eteen, jatkan hänen viitoittamallaan linjalla. Turun kirjamessut, kirjastoyhteistyö ja muut verkostot, joissa olen mukana saattavat laajentaa yleisötilaisuuksien osallistujamääriä – aika näyttää. Etsin esille uusia tietoteoksia niin kotikulmilta kuin kauempaakin. Uusia avauksia varten sähköpostiosoitteeni on käytettävissä."

Ota yhteyttä Lassiin
lassi.saressalo[at]elisanet.fi

Lassi Saressalon kuva: Reetta Tervakangas