Tietokirjallisuuden edistämispalkinto

Tietokirjallisuuden edistämispalkinto myönnetään henkilölle, joka on edistänyt ansiokkaasti tietokirjallisuuden ja tietokirjailijoiden asemaa. Edistämispalkinto on myönnetty aiemmin neljä kertaa. Vuonna 2010 palkittiin Kari Vaijärvi, vuonna 2015 Jaana Airaksinen, vuonna 2017 Heikki Haapavaara ja vuonna 2019 Veli-Pekka Leppänen.

Palkinnon suuruus on 6 000 euroa, ja se rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.


Tietokirjallisuuden edistämispalkinto Veli-Pekka Leppäselle

Veli-Pekka Leppänen sai Suomen tietokirjailijat ry:n jakaman 6 000 euron Tietokirjallisuuden edistämispalkinnon.

Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämä Tietokirjallisuuden edistämispalkinto jaettiin yhdistyksen syyskokouksessa lauantaina 16.11.2019 Ritarihuoneella Helsingissä Palkinnon sai toimittaja Veli-Pekka Leppänen. Palkinnon jakoivat Suomen tietokirjailijat ry:n hallituksen puheenjohtaja Markku Löytönen ja varapuheenjohtaja Tuula Uusi-Hallila.

Tietokirjallisuuden edistämispalkinto myönnetään henkilölle, joka on edistänyt ansiokkaasti tietokirjallisuuden ja tietokirjailijoiden asemaa. Kuuden tuhannen euron arvoinen palkinto rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Veli-Pekka Leppänen (s. 1956) on valtiotieteen tohtori, toimittaja, historiantutkija ja tietokirjakriitikko, joka on kirjoittanut runsaasti kirja-arvioita yli 20 vuoden ajan tietoteoksista eri lehtiin, kuten Helsingin Sanomiin, Kanava-lehteen ja Kansan Uutisiin. Hän on myös itse kirjoittanut ja toimittanut tietokirjoja.

Palkintoperustelut

Veli-Pekka Leppänen on toiminut tietokirjakriitikkona neljännesvuosisadan. Hänen keskeinen fooruminsa on ollut Helsingin Sanomat, mutta hän on kirjoittanut myös muihin medioihin. Leppäsen erikoisalaa on Suomen poliittinen historia, jonka eteväksi asiantuntijaksi hän on kehittynyt. Leppänen kirjoittaa rehellisesti. Jos kirja on hänen mielestään hyvä, hän tuo näkemyksensä selkeästi esiin. Jos kirjassa on joitakin puutteita, Leppänen kertoo myös tällöin mielipiteensä suoraan. Kriitikkona Leppänen on tuonut runsaasti tietokirjoja suuren yleisön tietoon.

Leppänen on myös historiantutkija. Ohranasta oppositioon (Kansan sivistystyön liitto 1994) käsittelee kommunisteja Helsingissä vuosina 1944–1951. Hänen väitöskirjansa vuodelta 1999 Kivääri vai äänestyslippu? käsittelee Suomen kommunistisen puolueen hajaannusta vuosina 1964–1970.

Lisäksi Leppänen on toimittanut useita teoksia. Legendaarisen filosofin Pertti ”Lande” Lindforsin kovalla kädellä lyhennetyt muistelmat Seikkailuni tieteen, viinan, naisten ja politiikan parissa julkaistiin vuonna 2003 (Tammi) ja Eurooppalaiset seikkailuni vuonna 2007 (Tammi). Vuodesta 2014 lähtien Leppänen on toimittanut neljä massiivista nidettä kansanedustaja ja ministeri Erkki Tuomiojan päiväkirjoja. Neljässä niteessä, joissa on yhteensä lähes 2500 sivua, on edetty vuodesta 1991 vuoteen 2002, joten työsarkaa on vielä paljon edessä.

Veli-Pekka Leppänen on monipuolinen tietokirjallisuuden lukija, tekijä, asiantuntija ja kommentoija, joka on palkintonsa ansainnut.

Tietokirjallisuuden edistämispalkinto

Tietokirjallisuuden edistämispalkinto on myönnetty kolme kertaa aiemmin. Ensimmäisen edistämispalkinnon sai nuortenkirjailija ja kirjastonhoitaja Kari Vaijärvi vuonna 2010. Toisen kerran palkittiin kustantaja ja tietokirjailija Jaana Airaksinen vuonna 2015, ja kolmannen kerran toimittaja Heikki Haapavaara vuonna 2017.

Palkinnonsaajista päättää Suomen tietokirjailijat ry:n hallitus, johon kuuluvat vuonna 2019 puheenjohtaja Markku Löytönen, varapuheenjohtaja Tuula Uusi-Hallila ja jäsenet Markku Heikkilä, Päivi Kosonen, Kai Myrberg, Anne Mäntynen, Rainer Oesch, Jussi Pakkasvirta, Annamari Saure ja Timo Tossavainen.

Haastattelut
Veli-Pekka Leppänen | velipekka.leppanen@gmail.com | 040 591 0605


Lisätiedot:
Jukka-Pekka Pietiäinen | Toiminnanjohtaja | Suomen tietokirjailijat ry
jukka-pekka.pietiainen@suomentietokirjailijat.fi | 050 543 9891