Tietokirjallisuuden edistämispalkinto

Tietokirjallisuuden edistämispalkinto myönnetään henkilölle, joka on edistänyt ansiokkaasti tietokirjallisuuden ja tietokirjailijoiden asemaa. Edistämispalkinto on myönnetty kahdesti, vuosina 2010 ja 2015.

Palkinnon suuruus on 6 000 euroa, ja se rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Tietokirjallisuuden edistämispalkinto Heikki Haapavaaralle

Heikki Haapavaara sai Suomen tietokirjailijat ry:n jakaman 6 000 euron Tietokirjallisuuden edistämispalkinnon TIETOKIRJA.FI-tapahtuman avajaisissa Helsingissä.

Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämä Tietokirjallisuuden edistämispalkinto jaettiin TIETOKIRJA.FI-tapahtuman avajaisissa keskiviikkona 30.8.2017 klo 13.3015 Tieteiden talolla Helsingissä, Kirkkokatu 6, sali 104. Palkinnon sai tietokirjailija ja toimittaja Heikki Haapavaara. Palkinnon jakoivat tilaisuudessa Suomen tietokirjailijoiden toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen ja yhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja Tuula Uusi-Hallila.

Heikki Haapavaara (s. 1956) on tietokirjailija, toimittaja ja tietokirjakriitikko, joka työskentelee Kauppalehdessä. Viimeisimmässä teoksessaan Luoteisväylä (2016) hän kertoo merimatkasta läpi Luoteisväylän, Tyynenmeren Aleuteilta Atlantille ja Grönlantiin. Teos on jatkoa kirjalle Koillisväylä (2014), joka avasi perinpohjaisesti koillisen väylän näkymiä. Molemmat kirjat on kuvittanut Jarmo Vehkakoski.

PALKINTOPERUSTELUT

Heikki Haapavaara on ollut Kauppalehden toimittaja vuodesta 1998 lähtien. Hän on taitava laajojen henkilökuvien kirjoittaja, joka tuntee hyvin maamme lähihistoriaa. Hän on myös Neuvostoliiton ja Venäjän erityistuntija, hyvin verkostoitunut journalisti.

Haapavaara on julkaissut muun muassa tietokirjat Aika lentää. Finnair 75 (1998), Iso-Masa. Laivanrakentaja (2002), Koillisväylä (2014) ja Luoteisväylä (2016). Kahdessa viimeksi mainitussa valokuvat ovat Jarmo Vehkakosken.

Tietokirjallisuuden edistämispalkinto jaetaan Haapavaaralle useista eri syistä. Hän pitää tietokirjallisuuden puolta ja huolehtii tietokirjallisuuden asemasta lukuisissa eri kanavissa. Esimerkiksi Kauppalehden kolumneissaan ja muissa teksteissään hän pitää esillä tietokirjallisuuden ja tietokirjailijoiden asemaa rakentavalla tavalla.

Haapavaara julkaisee myös säännöllisesti arvioita uusista tietokirjoista. Hänen kirjoituksensa paljastavat, kuinka runsaasti hän lukee ja miten paljon hän tietokirjallisuutta arvostaa. Hän kirjoittaa sydämensä äänellä.

Heikki Haapavaara on ollut vuosia myös TIETOKIRJA.FI-tapahtumissa järjestettävien Tietokirjaraatien vakiojäsen. Tietokirjaraadissa arvioidaan tietokirjoja Levyraadin tapaan. Kirjoja innostuneesti arvioidessaan Haapavaara tartuttaa innostuksen myös kuulijoihin.

Ensimmäisessä TIETOKIRJA.FI-tapahtumassa vuonna 2007 Heikki Haapavaara sanoi: ”Elämä on parhaimmillaan saunan jälkeen, kun lapsi nukkuu ja saa istua suosikkinojatuoliinsa lukemaan kirjaa, jossa Suomi ja Neuvostoliitto kamppailevat”. Voiko hienompaa onnenkuvausta ja tietokirjan ylistystä olla?

Katso kaikki edistämispalkinnon saaneet täältä.