Hyvä lounaissuomalainen tietokirjailija

Vuoden 2023 ensimmäinen sitsi pidetään tiistaina 10. tammikuuta 2023 klo 18 alkaen Turussa ravintola Koulun historialuokassa (Eerikinkatu 18).

Uuden toimintavuoden aloitussitsin starttaamme vakaalla historiallisella tietoiskulla. Juhani Kostet tulee kertomaan Suomen museoviraston ja sen edeltäjien historiasta aina keskiajalta nykypäivään.

On tehty useampia yrityksiä koota kansiin tämä kansallisen historiankirjoituksen ja museotoiminnan ylin organisaatio, mutta nyt ollaan kutakuinkin valmiita. Ensimmäinen osa lähtee liikkeelle keskiajalta ja kuvaa sitten varsinaista muinaismuistohallintoa vuodesta 1630 vuoteen 1917. Toinen osa kuvaa Muinaistieteellisen toimikunnan ajanjaksoa aina vuoteen 1971 ja kolmas Museoviraston toimintaa vuoteen 2003. Neljäs osa teossarjaa on Kansallismuseon satavuotishistoria. Mitä, miksi, ketkä ja miten? Miten nämä heijastavat suomalaisen suuren kansallisen kertomuksen vaiheita?

Juhani Kostet on turkulainen filosofian tohtori, historiantutkija, Suomen historian dosentti (OY), Suomen historian erityisesti kaupunkikartografian dosentti (JY) ja museologian dosentti (TY). Kostet on toiminut museoalalla, aluksi amanuenssina Tornionlaakson maakuntamuseossa ja Turun maakuntamuseossa (1980–1994), intendenttinä Turun maakuntamuseossa (1995–1996) ja Turun museotoimenjohtajana (1997–2009) sekä Museoviraston pääjohtajana (2010–2019).

Kostet on kirjoittanut parikymmentä monografiaa, noin 100 tieteellistä artikkelia ja lukemattomia lehtiartikkeleita. Hän on opettanut museologiaa Oulun ja Turun yliopistoissa ja toiminut useiden väitöskirjojen ja muiden opinnäytteiden tarkastajana ja vastaväittäjänä.

Kostet on toiminut monissa kansainvälisissä tehtävissä. Suomen edustajana The Association of Museums and Castles around Baltic Sea -järjestössä, sitten European Heritage Heads Forum ja Nordic Heritage Heads Forum -yhteistyöjärjestöissä ja vuosina 2014–2017 Suomen edustajana Unescon maailmaperintökomiteassa. 

Lisäksi sitsissä kuullaan myös kirjaesittely. Joulukuussa annettiin luettavaksi Diamant Salihun teos Kunnes kaikki kuolevat (Johnny Kniga 2022). Teos kertoo tukholmalaislähiöiden jengiväkivallasta. Lukijaksi lupautuivat Marja Kalske ja Tarja Koffert. Kirjan raskaan aiheen vuoksi sitä ei haluttu ottaa käsittelyyn joulusitsissä.

Tervetuloa!

Lassi Saressalo
Lounais-Suomen aluevastaava 
lassi.saressalo@elisanet.fi
050 590 2210