Opettaja, hae tietokirjailijaa vierailulle kouluusi!

Suomen tietokirjailijat ry rahoittaa joka kevät ja joka syksy 20 tietokirjailijan vierailut eri puolilla Suomea sijaitseviin toisen asteen oppilaitoksiin.

Vierailu on kouluille maksuton ja sen voi toteuttaa paikan päällä tai virtuaalisesti. Tietokirjailija sopii monipuolisesti eri oppiaineiden tunneille. 

Vierailijat syksyllä 2023:

Elisa Aaltola, Tuomas Aivelo, Antti Helin, Marika Haataja, Liisa Huhta, Karo Hämäläinen, Petteri Järvinen, Mari Koistinen, Karolina Kouvola, Juri Nummelin, Johanna Pentikäinen, Jussi Pullinen, Leena Putkonen, Johanna Ruohonen, Simo Sipola, Tuija Siltamäki, Timo R. Stewart, Tiina Tuppurainen, Pälvi Rantala ja Janne Viljamaa.

Miten vierailua haetaan?

Toisen asteen oppilaitokset voivat hakea vierailua sivun alaosassa olevalla verkkolomakkeella. Haku on avoinna 22.8.–4.9.2023. Vierailun voi toteuttaa virtuaalisesti tai paikan päällä. Suurimmalle osalle kirjailijoista sopii molemmat toteutustavat. Poikkeukset on mainittu kunkin tietokirjailijan esittelyn kohdalla ja hakulomakkeessa.

Lomakkeen listalta voi toivoa tiettyjä tietokirjailijoita vierailulle omaan kouluunsa. Toivomuksessa voi ja kannattaa mainita useita nimiä. Jos samaa tietokirjailijaa on toivonut useampi koulu, valinnassa ovat etusijalla ne, jotka eivät ole aikaisemmin saaneet tietokirjailijavierailijaa. Myös erityisen hyvät perustelut saattavat vaikuttaa lopputulokseen.

Miten valinnoista ilmoitetaan?

Mahdollisen vierailutoiveen toteutuminen ilmoitetaan viikoilla 36–37. Samalla ilmoitetaan kouluun vierailemaan tulevan tietokirjailijan yhteystiedot ja annetaan vinkkejä vierailuun valmistautumiseen. Tämän jälkeen koulu sopii vierailuajankohdan suoraan tietokirjailijan kanssa. Ilmoitamme myös niille hakijoille, kenen kohdalle valinta ei tällä kertaa osunut.

Miten vierailut toteutetaan?

Syksyn vierailut toteutetaan syyslukukauden 2023 aikana. Suomen tietokirjailijat ry maksaa tietokirjailijalle esiintymispalkkion, mahdolliset päivärahat ja kotimaan matkakulut sekä lähettää valituille kouluille Lauri Jäntin säätiön taloudellisella tuella viisi vierailevan tietokirjailijan teosta tutustuttavaksi etukäteen.

Koulu voi valmistautua vierailuun tutustumalla kirjailijaan ja/tai hänen teoksiinsa ja keräämällä oppilailta kysymyksiä kirjailijalle. Kysymykset voi halutessaan lähettää vierailijalle jo etukäteen. Valmistautumisesta lähetetään myös tarkempia vinkkejä kullekin vierailun saavalle koululle.

Opettajien palautteita vierailuista, kevät 2023:

"Opiskelijat saivat monipuolisesti tietoa tietokirjailijan työstä, tietokirjan kirjoittamisesta ja juuri tietystä tietokirjasta, jota olimmekin jo tunneilla käsitelleet."

"Yhteistyö vierailijan kanssa sujui hyvin ja hän oli erinomainen esiintyjä!"


 

PALAUTELOMAKE SYKSYN 2023 TIETOKIRJAILIJAVIERAILUSTA

Voit jättää palautteen nimellä tai nimettömänä. Ilmoitathan meille, jos tietokirjailijavierailu ei jostain syystä toteutunut.

Nimi

Sähköpostiosoite

Kuinka hakuprosessi sujui?

Minkä arvosanan antaisit tietokirjailijavierailulle asteikolla 1-5? (1=välttävä, 5=erinomainen)

Opettajan palaute tietokirjailijavierailusta

Oppilaiden palaute tietokirjailijavierailusta

Toivon, että palautteeseeni vastataan (otamme sinuun halutessasi yhteyttä sähköpostitse)