Etelä-Savo

Etelä-Savon alueen tietokirjailijoiden kotipaikat ovat Mikkelissä, Savonlinnassa ja Pieksämäellä sekä näiden lähialueilla. Alueella on yhdistyksen jäseniä noin 50.


Aluevastaava Teuvo V. Riikonen 

18.11.2022

Olen ollut Suomen tietokirjailijoiden jäsen vuodesta 2000 asti. Yhdistys merkitsee minulle kuulumista joukkoon yksinäisellä alalla, koska kirjojen kirjoittaminen sinänsä on usein yksin tekemistä. Toiseksi, jäseneksi kuuluminen merkitsee minulle tietoa ja tietokirjallisuuden kehityksen seuraamista, juridista apua ja monta muuta asiaa, joista esimerkiksi apurahat ovat tärkeitä. Kolmanneksi, jäsenyys tarkoittaa minulle konkreettista yhteyttä muihin tietokirjailijoihin aluetapahtumissa, syys- ja kevätkokouksissa sekä muissa tapaamisissa. Maksava jäsen on asiakasomistaja ja jäsenyydestä on hyötyä.

Olen yliopiston perustajajäsenen teologian maisteri, jolla on toinen tutkinto sekä lukuisia muita lyhytaikaisia koulutuksia. Olen toiminut järjestön nuorisotyön johtajana, opettajana, rehtorina ja nyt Parikanniemisäätiön toiminnanjohtaja. Lisäksi olen ollut neljä kertaa kriisinhallinta- ja rauhanturvajoukoissa. Omat kirjani nousevat tuosta maailmasta. Teologiaa, oppikirjoja, lahjakirjoja nuorille, kirkollista satiiria, henkilökuvauksia rauhanturvaajista ja lastensuojelusta. Omia kirjojani on julkaistu 25 kappaletta ja kokoomateoksia 15, joista kaksi on kesäteatterinäytelmiä. 

Koska olen itse ollut mukana aluetoiminnassa jo aiemmin, katson sitä etelä-savolaisen jäsenen näkökulmasta. Hänellä on oikeus sanoa mitä toivoo, saada kutsu syömään yhdessä ja kertoa omasta työstään. Toiseksi tietokirjojen tieto on tarkoitettu myös muille. Siksi verkostoituminen, olemassaolevien yhteyksien vahvistaminen sekä aktiivinen viestintä ulospäin on aluetoiminnassa tärkeää. Kolmanneksi tietokirjallisuus on saatava paremmin julkisuuteen ja yleiseen tietoisuuteen. Julkisuudessa mututieto (musta tuntuu) ohjaa ajattelua ja keskustelua, kun taas tietopohjainen keskustelu tarkistaa lähteen ja arvostaa tietoa. Siksi toimimme yhdistyksenä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja pyrimme aktiivisesti saamaan tietokirjallisuutta myös mediaan uutisaiheeksi. 

Ota yhteyttä Teuvoon: teuvov.riikonen @ gmail.com