Kanta-Häme

Kanta-Hämeen tietokirjailijoiden kotipaikat sijaitsevat muun muassa Hämeenlinnan, Riihimäen ja Forssan seuduilla. Alueella on yhdistyksen jäseniä noin sata.


Aluevastaava Markku Monni

8.2.2021

"Olen Markku Monni, hämäläistynyt eteläsavolainen. Asun Hämeenlinnassa ja juureni ovat Ristiinassa, jossa vietän kesäni rintamamiestalossa Saimaan rannalla. Olen eläkkeellä oleva sähkön jakeluverkkojen asiantuntija ja työmenetelmäkehittäjä. Koulutukseltani olen sähköteknikko ja ammattikoulun opettaja.

Sähköalan työkokemuksen lisäksi olen toiminut yli 13 vuotta ammatillisena opettajana. Olen ollut mukana sähköverkkoalan kehittämistyössä laatimalla mm. sähköverkkoasentajien ammattitutkinnot ja niitä tukevan oppikirjasarjan. Alan esityksestä minulle myönnettiin vuonna 2005 yli-insinöörin arvonimi.

Olen liittynyt Tietokirjailijoiden jäseneksi 1988, ja silloin yhdistyksessämme oli 850 jäsentä. Olen ollut yhdistyksen hallituksen jäsen täydet yhdeksän vuotta, apurahatoimikunnassa yli 10 vuotta ja palkintolautakunnassa neljä vuotta. Kanta-Hämeen aluevastaavana olen toiminut siitä lähtien, kun aluetoimintaa on järjestetty. Olin myös Tuumantuvan huoltovastaava vuoden 2015 loppuun saakka. Olen myös yhdistyksen kunniajäsen vuodesta 2013 lähtien.

Yhdistys on ollut minulle alusta alkaen viiteryhmä, kotipesä ja perhe, josta on löytynyt paljon uusia eri alojen asiantuntijoita, ystäviä. On ihmisiä, joilta voi kysyä, kun omat tiedot eivät riitä. Erityisen kiitollinen olen myös yhdistyksen jäsenpalvelusta, mm. lakimiesavusta, kun käännössopimuksia tehtiin muille kielille.

Olen vuodesta 1986 lähtien kirjoittanut oppikirjoja jakelusähköverkkojen rakentamisesta, huollosta ja käytöstä. Tällä hetkellä on käytössä kuuden oppikirjan sarja, joka on moneen kertaan uudistettu ja päivitetty vastaamaan ajan vaatimuksia. Uusin kirjani ilmestyi vuonna 2019. Osa kirjoistani on käännetty ruotsin, englannin ja venäjän kielille. Lisäksi kolme kirjaani on käännetty sähköisessä muodossa latviaksi, liettuaksi ja viroksi.

Jäähdyttelynä kirjoittelen nykyisin muistiin erästä isoa kehitysprojektia sekä erilaisia muistelmia työuran ajalta.

Oma alueellani Kanta-Hämeessä jäsenet ovat hajallaan laajalla alueelle, eikä julkista liikennettä ole iltaisin. Tästä syntyy kokoontumisongelmia, kun yhteinen tapaamisemme on yleensä Hämeenlinnassa, eikä se matkojen vuoksi tavoita kohtuullisesti kaikkia jäseniä. Olemme pitäneet aluetapaamisen myös Forssassa ja Riihimäellä, ja näin pitäisi toimia jatkossakin.

Omana tavoitteenani on ollut se, että aluetoimintana järjestetään ohjelmaa ensisijaisesti alueen jäseniä varten, ja samalla voimme levittää tietokirja-aatetta suurelle yleisöllekin. Hämeenlinnan kaupunginkirjaston kanssa yhteistyössä meillä onkin jo useamman vuoden ollut käytössä tietokirjallisuutta esittelevä yleisöluentosarja, Tutkimusmatka – tieteen popularisointiin kirjastossa, jota jatkamme heti, kun se on mahdollista."

Ota yhteyttä Markkuun:
markku.monni [at] pp.inet.fi