Hyvät Kaakonkulman tietokirjailijat

Tervetuloa Kymi Libri -kirjamessujen tietokirjapäivään Kouvolan Myllykoskelle perjantaina 21. heinäkuuta!

Luvassa on kello 10.30 alkaen tietokirjailija, fil. tri Kalle Virtapohjan esitys, jonka aiheena on Juuso Walden – viimeinen patruuna urheilumiehenä. Tämä on Suomen tietokirjailijat ry:n kustantama esitys.

Kello 11.30 julkistetaan tietokirjailija, FM Ulla-Maija Sievisen kirja Messikallesta kapteeniin, merimiesten elämää 1950-60 -luvuilla laivoissa ja satamissa.

Mielenkiintoisen päivän päätteeksi noin kello 19 menemme jäsenten kesken yhdessä ruokailemaan ja keskustelemaan päivän annista Mylsänporttiin (Karttenniementie 240). Suomen tietokirjailijat ry tarjoaa maittavat ruuat.

Kymi-Libri pidetään kulttuuritalo Wanhassa Rautakaupassa, Myllykoskentie 17, Myllykoski (Kouvola). Messualue on Myllykoskentien ja Pappilantien väliin jäävällä alueella lähellä kirkkoa. Perjantain tietokirjaohjelma pidetään Wanhassa kirjahallissa, joka on messualueen sisäpihalla. 

Alla ohjelmien tarkemmat tiedot. Kymi Librin verkkosivut

Kaakonkulman jäsen, tilaa lippu Kymi Libriin

Yhdistys tarjoaa Kaakonkulman jäsenille pääsylipun Kymi Libriin perjantaina 21.7. Jos haluat lipun, ilmoittaudu Ulla-Maija Sieviselle, umsievinen @ gmail.com viimeistäään maanantaina 17.7.  Lipun varanneet pääsevät messuille sisään ilmoittamalla nimensä sisäänpääsyn yhteydessä. Lisätiedot lipuista Ulla-Maija Sieviseltä.

Tervetuloa!

Ulla-Maija Sievinen
Suomen tietokirjailijat ry:n Kaakonkulman aluevastaava
umsievinen @ gmail.com
050 574 3299


Juuso Walden urheilumiehenä / Kalle Virtapohja

Perjantaina 21.7. klo 10.30 Wanhassa kirjahallissa

Kalle Virtapohja kertoo teoksestaan Juuso  Walden – Urheilumies ja viimeinen patruuna.

Viimeiseksi patruunaksi kutsuttu vuorineuvos Juuso Walden (1907-1972) oli tuttu hahmo myös Myllykoskella. Hän johti Yhtyneet Paperitehtaat Osakeyhtiötä kolmen vuosikymmenen ajan. Hänestä tuli Suomen kaikkien aikojen merkittävin urheilumesenaatti, jonka perintö elää tehdaspaikkakuntien urheiluseurojen toiminnassa tänäkin päivänä.

”Vanha isä” muistetaan, ja häneen liitetyt tarinat ja kaskut saavat ihmiset edelleen hyvälle tuulelle.  Juuso Walden perusti Valkeakosken Hakan ja jalkapallon Suomen cupin. Hän kuului Helsingin olympiakisojen finanssitoimikuntaan ja johti Suomen Palloliittoa vuosikymmenen.  

Tehdasurheilusta tuli Yhtyneiden Paperitehtaiden tavaramerkki. Yhtiö rakennutti puolisensataa urheilupaikkaa, ja yhtiötä lähellä oleville urheiluseuroille annettiin muutenkin merkittävää tukea.


Messikallesta kapteeniin / Ulla-Maija Sievinen

Perjantaina 21.7. klo 11.30 Wanhassa kirjahallissa

Ulla-Maija Sievinen kertoo kirjastaan Messikallesta kapteeniin.

Merimiesten elämä 1950–60-luvuilla oli varsin erilaista kuin työskentely laivoilla nykyisin. Työ oli raskasta ja usein vaarallistakin, ja satamissa oltiin pitkään. Monet merimiehet viettivät vapaa-aikaansa satamakapakoissa, toiset taas kaupunkeihin tutustuen ja merimieskirkoissa lehtiä lukien.

Messikallesta kapteeniin -kirjaa varten on haastateltu iäkkäitä merenkulkijoita, joista osa aloitti uransa höyrylaivoissa 15-vuotiaana. He kertovat niin kapteenin ja päällystön työstä kuin työstä kansi- ja konepuolella, salonkivillenä ja laivan byssassa.

Mieleenpainuvia ja pelottaviakin muistoja jäi mieliin kovista myrskyistä, salakuljetuksesta ja pitkien merimatkojen aiheuttamasta psyykkisestä paineesta.

Merimieshuumori loi henkeä ja auttoi kestämään henkiset ja fyysiset myrskyt. Kertomuksissa vilahtelevat niin laivaan salakuljetetut apinat kuin hyteissä salaa matkustavat naisetkin.


Lisää mielenkiintoista ohjelmaa!

Kello 12.45 Alkuräjähdyksestä uskomuksiin. Tähtitieteilijä, filosofian tohtori Oskari Miettisen uutuuskirjassa käsitellään tähtitieteen viimeaikaisia löytöjä ja hullunkurisia uskomuksia litteän Maan teoriasta ufosieppauksiin. Onko muualla maailmankaikkeudessa elämää?

Uskonnon ja tieteen näkemyksistä maailman ja elämän alkuperästä sekä maailmankuvan ja maailmankatsomuksen eroista Oskarin kanssa keskustelee teologian tohtori Timo Pokki. Sinkoilevatko kipinät kahden eri alojen tutkijan näkemysten kohdatessa?

Klo 15.45 Tv-toimittajien tentti. Nyt kurkistetaan tv-lähetysten kulissien taakse. Miten tv-toimittaja valmistautuu lähetykseen? Mikä juttukeikka jäi mieleen? Mistä juuri nyt pitäisi kertoa kansalaisille? Kysy mitä vain, tv:stä tutut toimittajat Mika Hentunen, Marja Manninen, Kari Pyrhönen ja Mika Tommola vastaavat.

Klo 17.30 Tapetaan tietokirjailija! Miten sujuu suomalaisilta Literary Death Match? Leikkimielisessä, sanan säilällä käytävässä tappomatsissa mukana Simo Rantalainen (vihreä), Roman Schatz (sininen), Mika Hentunen (keltainen) ja Piia Kleimola (punainen). Pyydä kirjahallin infosta väriviuhka, jolla voit äänestää suosikkiasi. Ennen kisaa Kini Laine kertoo säännöt ja esittelee kilpailijat. Yleisön mielestä hauskin ja nokkelin selviytyy taiston voittajaksi.