Apuraha laitehankintaan

Laiteapuraha on tarkoitettu sellaisen laitteen, ohjelman tai apuvälineen hankintaan, joka tukee luovaa tietokirjallista työskentelyä, aineistojen tallennusta ja arkistointia, tiedonhakua tai työpisteen ergonomiaan. Apurahaa ei myönnetä esimerkiksi puhelimen, digikameran, kuvienkäsittely- tai taitto-ohjelman hankintaan.

Apurahan käyttötarkoitusta ei välttämättä tarvitse sitoa yksittäiseen kirjahankkeeseen, vaan hakemuksen voi perustella laitteen yleisellä tarpeellisuudella. Lisäksi hakemukseen tulee liittää eritelty arvio hankintakustannuksista.

Apuraha myönnetään aina harkinnanvaraisesti. Laitehankintaan tarkoitetun kohdeapurahan enimmäissumma on 800 euroa (2021). Jos hankintakustannus on suurempi kuin myönnetty apuraha, erotuksen voi vähentää verotuksessa. Myönnettyjen laiteapurahojen määriä voi tarkastella yhdistyksen verkkosivuilta.

Apurahaa ei myönnetä jo hankittuun laitteeseen.

Laiteapuraha voidaan myöntää samalle henkilölle uudestaan, jos apurahojen välissä on ollut kolme laiteapurahatonta kalenterivuotta. Jos hakemuksia on paljon, kiertoväli voi olla pitempikin.

Luethan myös jatkuvahakuisten apurahojen yleiset hakuehdot ja -ohjeet, jotka löytyvät täältä.


Laiteapurahaa haetaan hakemuslomakkeella, jonka voit ladata tästä.

Täyttöohjeet:

  • Lataa aktiivilomake ja tallenna se laitteellesi.
  • Aktiivilomakkeen täyttämiseen tarvitset Adobe Acrobat -ohjelman. Jos sinulla ei ole Acrobat-ohjelmaa koneellasi, voit asentaa sen ilmaiseksi Adoben verkkosivuilta.
  • Avaa ja täytä lomake Adobe Acrobat -ohjelmalla. Muista tallentaa tiedot.
  • Älä täytä lomaketta selaimessa. Selaimet eivät välttämättä tue lomakkeen ominaisuuksia, eivätkä kaikki tiedot siinä tapauksessa tallennu.

Lähetä hakemus postiosoitteeseen: Suomen tietokirjailijat ry, Hietalahdenranta 15 A 8, 00180 Helsinki. Voit vaihtoehtoisesti lähettää hakemuksen PDF-tiedostoksi tallennettuna osoitteeseen toimisto[at]suomentietokirjailijat.fi. Emme huomioi kuvatiedostoja.


Hakemuksia käsitellään kolme kertaa sekä kevät- että syyskaudella. Varaathan kirjeenä lähetetyn hakemuksen kulkuun vähintään kaksi viikkoa.

Joulukuun kokoukseen lähetetyt hakemukset ovat käsittelyssä. Päätös julkistetaan 8.12.2023 täällä.

Helmikuun kokousta varten hakemusten on oltava toimistossa maanantaihin 15.1.2024 mennessä.