Apurahan hakijan avuksi

Muistilista kevään ja syksyn työskentelyapurahan hakemiseksi

  1. Hae apurahaa henkilökohtaisesti. Yhdistys ei myönnä apurahoja työryhmille tai yhteisöille.
  2. Tarkista kunkin hakukauden hakuohjeista, milloin mahdollinen apuraha maksetaan. Luovan kirjallisen työskentelysi on jatkuttava apurahan maksamisen jälkeisenä aikana. Kevään apurahat maksetaan kesäkuussa, syksyn joulukuussa.
  3. Ennen kuin aloitat hakulomakkeen täyttämisen verkkopalvelussa, tutustu lomakkeen havainnollisiin täyttöohjeisiin.
  4. Määrittele kirjoittamasi teoksen kohderyhmä ja perustele, miksi se on tärkeä kohderyhmälleen.
  5. Kuvaile ja perustele työsuunnitelmassa käsikirjoitushankettasi, sen taustaa, asiasisältöä, tarkoitusta ja toteutusta. Suunnitelma vastaa tiivistetysti kysymyksiin mitä, kenelle, miksi, miten, milloin, mikä on roolisi työryhmässä jne.
  6. Selkeästi jäsennelty, hyvin perusteltu ja toteuttamiskelpoinen suunnitelma on oleellinen edellytys työskentelyapurahan saamiselle. Ethän erittele apurahalla katettavia elinkustannuksia hakemukseen.
  7. Tiivistä työsuunnitelma max. 3 000 merkkiin välilyönteineen. Et voi liittää hakemukseen liitteitä, kuvia tai muita linkkejä, emmekä ota niitä vastaan postitse tai sähköpostitse.
  8. Täytä lomakkeen kentät huolellisesti. Et pääse enää muokkaamaan jo lähetettyä hakemusta.
  9. Jos joudut tekemään uuden korvaavan hakemuksen, kirjaa työsuunnitelmaasi: ”Tämä korvaa aikaisemmin lähetetyn tai lähetetyt hakemukset”.
  10. Lähetä hakemuksesi hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä. Haun viimeisinä tunteina verkkolomakkeen toiminta saattaa hidastua palvelussa olevan ruuhkan takia.
  11. Muista selvittää aiempi yhdistykseltä saamasi työskentelyapuraha. Uuden apurahan saamisen edellytyksenä on hyväksytty apurahaselvitys aiemmasta apurahasta.
  12. Apuraha rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla, ja siksi valtakirja on tärkeä kriteeri apurahaa myönnettäessä. Aiemmin yhdistykselle annetut Kopiosto-valtakirjat ovat voimassa. Löydät lisätietoja valtakirjan antamisesta täältä.

 

Tavallisimpia syitä kielteiselle apurahapäätökselle

  • Hankkeen työsuunnitelma puuttuu tai on ylimalkainen.
  • Apurahaa haetaan liian myöhään lähes valmiiseen käsikirjoitustyöhön tai jo toteutuneeseen hankkeeseen.
  • Edellisen työskentelyapurahan selvitys on tekemättä. Yhdistys ei ole siis saanut selvitystä siitä, että apurahalla tuettu teos on julkaistu.
  • Hakijan tietokirjallista tuotantoa ei ole riittävästi tai ilmoitetut teostiedot ovat epämääräisiä. Esikoistietokirjailijan apurahaa ja tietokritiikkiä lukuun ottamatta kevään ja syksyn muissa apurahakategorioissa edellytetään aiempaa tietokirjallista tuotantoa. Näiden kategorioiden apurahavarat ovat Kopioston kollektiivisesti keräämiä tekijänoikeuskorvauksia jo julkaistujen tietoteosten kopioinnista.
  • Hakija on jo saanut yhdistykseltä apurahan samaan hankkeeseen.
  • Hakija on saanut yhdistykseltä työskentelyapurahan kahtena edellisenä peräkkäisenä vuonna.
  • Hakijana on yhteisö tai työryhmä. Yhdistys myöntää vain henkilökohtaisia apurahoja.
  • Työskentelyapurahaa on haettu tarkoitukseen, johon yhdistys ei myönnä tukea. Tällaisia ovat kaunokirjallinen kirjoitustyö, akateeminen tutkimus, kääntäminen, toimitustyö, video- tai elokuvakäsikirjoitusten laatiminen, ulkopuolisten tekijöiden kirjoituspalkkiot tai muut kulut, valokuvaus, kuvittaminen, graafinen suunnittelu ja taittaminen sekä painatuskustannukset.
  • Huomioithan, että voit hakea yhdistykseltä kirjoitustyöstä aiheutuviin kuluihin laite-, matka- ja koulutusapurahaa. Lisätietoja näistä jatkuvahakuisista apurahoista.
  • Kun hakijoita on paljon, hyvätkin hakemukset voivat jäädä ilman apurahaa.