Hyvät etelä- ja keskipohjalaiset tietokirjailijat

Vihtori Kosola - Mies ja myytti -yleisötilaisuus

Keskiviikkona 15.11. klo 17-18.30

Seinäjoen kaupunginkirjaston Apila-kirjaston Jaaksi-salissa (Alvar Aallon tie 14)

Järjestämme Seinäjoella kaupunginkirjaston kanssa yhteistyössä tietokirjatapahtuman keskiviikkona 15. marraskuuta 2023 klo 17-18.30 Apila-kirjaston Jaaksi-salissa.

Tohtori Jukka-Pekka Pietiäinen kertoo yleisöluennossaan uusimmasta ja uunituoreesta tietoteoksestaan Vihtori Kosola - Mies ja myytti (Minerva, 2023), joka on ensimmäinen vakavasti otettava elämäkerta lapuanliikkeen johtajasta. Jos joku ajattelee, että Kosola oli vahva johtaja, Pietiäinen murskaa myytin vakuuttavasti; rovasti K. R. Kares nimitti häntä jopa Jumalan valitsemaksi kansanjohtajaksi. Vihtori Kosola oli alun perin kunnon mies, maltillinen maalaisliittolainen, jonka herrat - papit, pankinjohtajat ja muut aktivistit - houkuttelivat seikkailupolitiikan tielle. Maineensa Kosola pohjusti edistyksellisenä maanviljelijänä ja jääkärivärvääjänä, joka joutui kestämään Spalernajan vankila-ajan, soti sisällissodan etulinjoilla ja keräsi miehiä paitsi Viron vapaustaisteluun myös murtamaan kommunistien lakkoja. Talonpoikaismarssin aikana Vihtori Kosola on vallan huipulla, mutta oli huono poliitikko, jota alkoivat vaivata terveyshuolet ja liiallinen alkoholinkäyttö.

Jukka-Pekka Pietiäinen ei ole Kosolan puolella eikä häntä vastaan. Asialla on ammattihistorioitsija, joka on luonut melko nuorena kuolleesta kiistellystä hahmosta monipuolisen ja tasapainoisen elämäkerran.

Jukka-Pekka Pietiäinen on historioitsija, tietokirjailija ja kirja-alan vaikuttaja. Helsingin yliopiston dosentti Pietiäinen on julkaissut 16 tietokirjaa Suomen historian eri aloilta, ja hänen väitöskirjansa käsitteli Rudolf Holstia. Jukka-Pekka Pietiäinen on toiminut myös tietokirjakriitikkona ja -kustantajana sekä Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtajana. Pietiäisen kirja Ulkoministerin kujanjuoksu - Rudolf Holsti ja skandaali Genevessä oli vuoden 2021 Historiateos -ehdokkaana.

Jäsentapaaminen - Ilmoittaudu viimeistään 10.11.

Keskiviikkona 15.11. klo 18.45-21

Hotelli-ravintola Alman vanhan osan alakabinetti (Ruukintie 4)

Alueen tietokirjailijoiden tapaamisessa keskustellaan paitsi illan esitelmästä myös ajankohtaisista kuulumisista. Tilaisuudessa tarjoillaan iltapala. Ilmoittautuminen sähköpostiini ilkka.makela@netikka.fi 10.11. mennessä; kertokaa myös mahdollisesta erityisruokatoiveestanne.

Tervetuloa!

Ilkka Mäkelä
Etelä- ja Keski-Pohjanmaan aluevastaava
ilkka.makela@netikka.fi
040 5939694