Hyvä lounaissuomalainen tietokirjailija

Maaliskuun sitsi pidetään tiistaina 12.3.2024 klo 18 alkaen ravintola Koulun Historialuokassa Turussa (Eerikinkatu 18).

Elena Havukainen: Kielenhuollon merkityksestä

Tilaisuuden alussa Elena Havukainen tulee esittäytymään sitsiläisille ja kertoo tiiviisti kielenhuollon merkityksestä. Elena Havukainen on suomen kielen maisteriopiskelija, joka valmistuu keväällä 2024 kieliasiantuntijaksi (FM). Kiinnostus vuorovaikutuksen ja yhteiskunnallisten ilmiöiden linkittymiseen on johdattanut hänet opintojen aikana niin yhteiskuntatieteelliseen kuin viestintätieteelliseen tiedekuntaan. Havukainen on työskennellyt parin vuoden ajan opintojen ohella freelance-kielenhuoltajana ja -kustannustoimittajana, ja asiakkaina ovat olleet mm. Nuorisotutkimusseura ry, Humanistisen ammattikorkeakoulu sekä väitöskirjatutkijat eri puolilta Suomea. Tietokirjailijajäsenemme ja kustantaja Anne Pentti toimii Havukaisen mentorina Turun yliopiston kevään 2024 mentorointiohjelmassa.

Petri Aalto: Seitsikosta puhallinorkesteriksi

Havukaisen puheenvuoron jälkeen sitsissä kuullaan Petri Aallon uusimasta kirjasta Seitsikosta puhallinorkesteriksi. Turun VPK:n soittokunta 1873–2023 (Grafirio Oy 2023). Teos kertoo Turun VPK:n soittokunnan tarinan, mutta laajenee kuvaamaan sekä VPK-toimintaa yleensä että palokuntasoittokuntatoimintaa koko Suomessa. Turun VPK:n soittokunta perustetiin siis vuonna 1873. Aluksi se oli ajan tavan mukaisesti pieni torviseitsikko, mutta laajentui sittemmin monipuolista musiikkia tarjoavaksi puhallinorkesteriksi.

Poliittisesti ”vaarattomilla” vapaaehtoisilla palokunnilla on ollut myös merkittävä osuus kansalaisyhteiskunnan rakentamisessa, kun Venäjän viranomaiset tarkkailivat epäluuloisesti erilaisten järjestöjen syntyä vuosisadan vaihteen tienoilla. Kirjasta löytyy esittely täältä.

Lukijan ääni: Puskalan putiikki

Lopuksi kuulemme, mitä mieltä Lukijan ääni on Risto Reunan teoksesta Puskalan putiikki – Puoluevakoilija Veikko Puskalan kaksoiselämä (Docendo 2021). Kyse oli lähellä SDP:tä olevasta organisaatiosta, joka keräsi tietoja suomalaisista kommunisteista ja Neuvostoliitosta vuodesta 1958 vuoteen 1979. Tiedustelutulokset jaettiin myös valtiojohdolle ja sotilastiedustelulle.

Lukijan äänessä yksi tai kaksi lounaissuomalaista jäsentä tutustuu johonkin tietoteokseen ja kertoo siitä sitsissä muille.

Tavataan Koulussa!

Lassi Saressalo
Lounais-Suomen aluevastaava
lassi.saressalo@elisanet.fi
050 590 2210