Lappi

Lapin alueen tietokirjailijoiden kotipaikat ovat Rovaniemellä ja muualla Lapissa. Alueella on yhdistyksen jäseniä noin 55.


Aluevastaava Pälvi Rantala

10.6.2021

Lapin aluevastaavana on tutkija ja tietokirjailija Pälvi Rantala

"Olen Pälvi Rantala, kirjailijanimeltäni Pälvi Puro Rantala, ja olen rovaniemeläinen tutkija ja tietokirjailija. Lappilaistuin vuonna 1997, kun muutin Helsingistä pohjoiseen opiskelemaan – ja sille reissulle jäin. Parinkymmenen vuoden ajan tukikohtani oli Lapin yliopisto, jossa tein maisterintutkinnon pääaineena sosiologia.

Suuren rakkauteni, kulttuurihistorian, löysin jo 2000-luvun alussa. Väittelin vuonna 2009, ja tutkimukseni päähenkilö oli Tornionlaaksossa 1800-luvulla elänyt Kalkkimaan papiksi kutsuttu runoilija, kulkija ja kylähulu Kalkkimaan pappi. Monet tutkimukseni ovat käsitelleet pohjoista elämää ja historiaa, ja yleensäkin olen kiinnostunut sekä arjesta että sen pienistä omituisuuksista: olen kirjoittanut niin päiväunien nukkumisen kulttuurista, 1800-luvun köyhistä naisista, taidelähtöisten menetelmien vaikutuksista työyhteisöjen hyvinvointiin kuin unettomuudestakin.

Suomen tietokirjailijoiden jäsen olen ollut vuodesta 2014 lähtien. Jo seuraavana vuonna kävin Tietokirjailijan kurssin, ja olin suunnattoman ilahtunut siitä, miten monipuolista porukkaa tietokirjailijoiden joukossa on! Kurssilaiset kirjoittivat elämäkertoja, soitinoppaita, lintukirjoja ja ties mitä muuta!

Viime vuosien aikana olen kiinnostunut yhä enemmän kirjoittamisen eri lajeista sekä tieto-, tutkimus- ja fiktiivisen kirjoittamisen yhdistämisen mahdollisuuksista. Ehdoton lempilapseni on narratiivinen tietokirjoittaminen.

Vuoden 2021 alusta toimin päätoimisena tietokirjailijana ja myös tietokirjoittamisen opettajana. Olenkin iloinen, kun saan Lapin aluevastaavana tutustua sekä lappilaisiin tietokirjailijoihin entistä paremmin, että olla mukana ideoimassa ja kehittämässä aluetoimintaa! Kirjoittaminen on usein yksinäistä puuhaa, ja yhdessä voimme muodostaa keskustelevan, toisiamme kannustavan yhteisön.

Näkemisiin ja kuulumisiin!"

Ota yhteyttä Pälviin:
pilviranta @ gmail.com