Lappi

Lapin alueen tietokirjailijoiden kotipaikat ovat Rovaniemellä ja muualla Lapissa. Alueella on yhdistyksen jäseniä noin 55.


Aluevastaava Tittamari Marttinen

16.8.2023

Lapin aluevastaavana on kirjailija Tittamari Marttinen

"Olen päätoiminen kirjailija, ja tuotantooni kuuluu sekä tietokirjoja että kaunokirjallisuutta niin lapsille, nuorille kuin aikuisille. Suomen tietokirjailijoiden jäsen olen ollut vuodesta 2012. Koulutukseltani olen filosofian maisteri Helsingin yliopistosta ja kulttuurituottaja (medianomi yamk) Oulun ammattikorkeakoulusta. Olen syntynyt Kajaanissa, josta lähdin opiskelemaan yleistä kirjallisuustiedettä Helsinkiin. Pääkaupungissa vierähti 30 vuotta. Viimeiset seitsemän vuotta olen asunut Rovaniemellä. 

Kirjailijantyöni olen aloittanut 1990-luvun alussa runoilijana ja lastenkirjailijana. 2000-luvun taiteessa olin mukana Tammen Kultaisen Aapisen ja muiden oppimateriaalien työryhmissä ja näiden kokemusten innostamana aloin kirjoittaa enemmän tietokirjoja. Keskeisiä lapsille suunnatuissa tietokirjoissani ovat olleet sanataidekirjat ja lasten matkaoppaat. Lapsille olen tehnyt myös kasviskeittokirjan ja kirjoittanut nuorille seksuaalisuudesta. Aikuisille olen kirjoittanut mm. arjen anekdooteista ammentavia kirjoja, joista uusimpia ovat Säntilliset vieraat (Avain 2022) ja Tunturit takapihalla (Kirjapaja 2023). Tuorein intohimon kohteeni on narratiivinen tietokirjallisuus. 

Päätoimisen kirjailijantyön lisäksi olen aiemmin ollut erilaisissa kirja-alan töissä sekä mm. Taiteen edistämiskeskuksen läänintaiteilijana ja Suomen Kulttuurirahaston apurahasihteerinä Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan rahastoissa. Olen ollut Suomen Kirjailijaliiton johtokunnassa (2005-2017) ja Taiteen edistämiskeskuksessa useissa eri luottamustoimissa. Tällä hetkellä olen Taiken Lapin taidetoimikunnan puheenjohtaja. 

Suomen tietokirjailijoiden jäsenyys merkitsee minulle hyvää yhteisöllisyyttä ja vahvistaa tietokirjailijan identiteettiäni. Järjestössä toimiminen on tuonut elämääni uusia virikkeitä sekä iloista vuorovaikutusta toisten tietokirjailijoiden seurassa. On ollut hauskaa tutustua ihmisiin, jotka suhtautuvat innostuneesti sekä omaan erityisalaansa että kirjallisuuteen. Tietokirjailijoiden kohtaamisissa on hieno mahdollisuus avartaa omaa maailmaansa. 

Lapin aluetoimintaan haluan tuoda kiinnostavia kohtaamisia ajankohtaisten tai ajattomien aiheiden parissa, lisää hyviä keskusteluja ja lämminhenkisiä tilaisuuksia. 

Kuulen mielelläni jäsenten ajatuksia ja toiveita Lapin alueen toiminnasta. Ollaan yhteydessä!"

Ota yhteyttä Tittamariin:
tittamari @ gmail.com