Lappi

Lapin alueen tietokirjailijoiden kotipaikat ovat Rovaniemellä ja muualla Lapissa. Alueella on yhdistyksen jäseniä noin 60.


Aluevastaava Markku Heikkilä

14.4.2015

Kuka?
Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tiedeviestinnän päällikkö, sitä ennen journalisti. Tietokirjailijana dokumentaarikirjoja ja matkaesseitä pohjoisesta, idästä ja maailmalta: arktinen alue, Venäjä, ilmasto.

Mikä?
Kotonaan Lapissa, Oulussa ja Pirkanmaalla. Suosikkipaikkojen joukossa Murmansk ja Montreal, Tromssa ja Tasmania sekä Hailuoto ja Siuro.

Jäsen: Vuodesta 2007, aluevastaava vuodesta 2010, hallituksen jäsen vuodesta 2012.

Toimit isäntänä yhdistyksen kevätkokouspäivillä 2015 Rovaniemellä. Minkälaiset tunnelmat kokouksesta jäi?
Oikein mainiot. Tyytyväisiltä tuntuivat niin kaukaa etelästä vaeltaneet vieraat kuin läheltä tulleet lappilaiset. Ja kyllä, auringonpimennys luottamushenkilöiden suunnitteluseminaarin lounastauolla oli juuri sitä varten tilattu ohjelmanumero.

Miltä lappilaisille tietokirjailijoille kuuluu?
Jäsenmäärä vähitellen kasvaa mutta ei meitä vielä paljon ole, noin 50. Osa porukasta on Lapin yliopistolla, osa julkaisee Lappi- tai paikallisaiheisia teoksia, osa tekee ihan mitä tahansa. Yksi pulmista on, että lähimmät todelliset kustantamot ovat satojen kilometrien päässä maan toisella laidalla. Se lisää entisestään kynnystä päästä julkaisemaan.

Mitä kuluva vuosi tuo tullessaan Lapin aluetoimintaan?
Kevätkokouksella paistatellaan jonkun aikaa, toista vastaavaa tapahtumaa saa varmaan odotella. Mutta syksyllä sitten pitäisi jotain järjestää – yleisötilaisuus kiinnostavalla kirjallisella aiheella, ja sitten jäsenten kesken verkostoitumaan.

Arktiset alueet puhuttavat ilmastonmuutoksen myötä, ja olet itsekin kirjoittanut pohjoisten alueiden yhteistyöstä ja EU:n ilmastopolitiikasta. Miten tematiikka näkyy lappilaisissa tietokirjoissa?
Lappilaisuus niissä usein näkyy mutta laajempaa arktisuutta saa kyllä hakea. Lapin yliopiston tutkijoiden teksteissä sitä on jonkun verran, eipä juuri muuten.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?
Muuttuu toki, mutta muutostahan on aina. Varmaan on joitakin kirjakategorioita, joissa printtijulkaisun ja sähköisen julkaisun välinen murros on rajua. Mutta yleisesti ottaen kirjan tulevaisuus näyttää hyvältä, selvästi varmemmalta kuin esimerkiksi painetun sanomalehden. Kirja on vain niin kätevä ja kiva.

Ota yhteyttä Markkuun:
markku.heikkila[at]ulapland.fi