Faktahommissa-podcast

 

Faktahommissa on podcast tietokirjallisuudesta. Mikä kaikki voi mennä tietokirjan teossa pieleen? Miten tietokirjailijaksi tullaan? Voiko tietokirjailijana rikastua?

Suomen tietokirjailijoiden Faktahommissa-podcastissa puhutaan tietokirjallisuuden kiinnostavista ilmiöistä, tietokirjojen kirjoittamisesta sekä kuullaan lukuvinkkejä. Vieraina on tietokirjailijoita, jotka paljastavat taustat tarinoidensa takaa. Podcastin juontaa Baba Lybeck. Podcastia voi kuunnella yleisimmillä podcast-alustoilla ja Suplassa. 

Podcast on tehty yhteistyössä Tietokirjallisuuden edistämiskeskuksen ja Suomen Podcastmedian kanssa.


1. Jakso: Haluatko tietokirjailijaksi? 

Kuinka tietokirjailijaksi tullaan? Miten kustantajia kannattaa lähestyä? Pitääkö olla julkkis, jotta saa tietokirjan julkaistuksi? Miltä oman kirjan julkaiseminen tuntuu? Vieraina ovat bloggaaja ja tietokirjailija Eeva Kolu ja kustantaja Ville Rauvola.

Kuuntele jakso esimerkiksi Spotifystä täältä.


2. Jakso: Voiko brainy books -kirjoja lukemalla fiksuuntua?

Suositut brainy books -kirjat selittävät meille maailmaa. Aiheet voivat vaihdella aivotutkimuksesta loisiin ja ihmiskunnan historiasta mustiin aukkoihin. Mikä niin sanotuissa ”fiksuissa kirjoissa” viehättää? Millainen on hyvä tiedettä yleistajuistava kirja? Vieraina ovat aivotutkija Minna Huotilainen ja matemaatikko Samuli Siltanen.

Kuuntele jakso esimerkiksi Spotifysta.


3. Jakso: Tarinalliset tietokirjat – missä menee toden ja keksityn raja?

Mitä yhteistä on loisilla, ankeriailla ja kotikoulun käyneellä mormonitytöllä? Kolmannessa jaksossa puhutaan narratiivisista tietokirjoista, jotka koukuttavat lukemaan. Saako tietokirjaan keksiä asioita? Missä menee faktan ja fiktion raja? Vieraina ovat Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja, tietokirjailija Heikki Aittokoski ja tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Kuuntele jakso esimerkiksi Spotifysta.


4. Jakso: (Itse)sensuurin paineissa: Millaista häirintää tietokirjailijat kokevat?

Ulkonäön parjaamista, asiantuntijuuden vähättelyä, tappouhkauksia. Miten tietokirjailijoita häiritään ja painostetaan? Vaikuttaako häirintä siihen, millaista tietokirjallisuutta Suomessa julkaistaan? Faktahommissa-podcastin neljännessä jaksossa kokemuksistaan kertovat historiantutkija, tietokirjailija sekä Suomen PENin varapuheenjohtaja Oula Silvennoinen sekä Suomen tiedetoimittajain liiton pääsihteeri ja tietokirjailija Ulla Järvi. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Kuuntele jakso esimerkiksi Spotifysta.


5. Jakso: Mitä tietokirjailija tienaa?

Kuinka paljon tietokirjailija tienaa kirjoillaan? Miten tietokirjoittamisen voi rahoittaa? Voiko tietokirjoilla rikastua? Faktahommissa-podcastin viidennessä jaksossa tietokirjailijan tuloista keskustelevat kirjailija Tiina Raevaara ja Suomen tietokirjailijoiden viestintäpäällikkö Anne Rutanen. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Kuuntele jakso esimerkiksi Spotifysta


6. True crime – Kuinka kirjoittaa puistattavista aiheista?

Murhia, väkivaltaa ja huumeita. Miten tosielämän rikoksista kirjoitetaan eettisesti? Millaisia metodeja true crime -kirjailijat käyttävät tiedon keruussa ja tallentamisessa? Saako toisen surulla tienata? Faktahommissa-podcastin kuudennessa jaksossa puhutaan true crime -kirjojen etiikasta. Vieraina ovat kustantaja ja rikostoimittaja Vera Miettinen sekä oikeustoimittaja ja tietokirjailija Susanna Reinboth. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Kuuntele jakso esimerkiksi Spotifysta


7. Miten bestseller kirjoitetaan?

Millainen tietokirjallisuus myy? Mikä historiateoksissa ja elämäkerroissa viehättää? Kuinka kirjoitetaan tietokirjallisuuden bestseller? Faktahommissa-podcastin seitsemännessä jaksossa ovat vieraina tietokirjailija, Journalisti-lehden päätoimittaja ja Historian jännät naiset -teoksen kirjoittanut Maria Pettersson ja Suomalaisen Kirjakaupan kaupallinen johtaja Reetta-Liisa Pikkola. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Kuuntele jakso esimerkiksi Spotifysta.


8. Epäonnistuneimmat tietokirjat – Mikä kaikki voi mennä pieleen?

Puuttuvia sivuja, painovirheitä, tulehtuneita välejä ja makuloitavia kirjakasoja. Mikä kaikki voi mennä tietokirjaprojektissa pieleen? Millaisia ovat epäonnistuneet tietokirjat? Miten elämä jatkuu mokan jälkeen? Faktahommissa-podcastin kahdeksannessa jaksossa ovat vieraina Kirkko ja kaupunki -median päätoimittaja Jaakko Heinimäki ja Parnasson vastaava tuottaja Karo Hämäläinen, jotka kertovat tietokirjan teossa sattuneista mokista. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Kuuntele jakso esimerkiksi Spotifysta.


9. Mitä elämkerturi saa sanoa?

Lööppejä, legendoja ja lentäviä lauseita. Näitä kaikkia poikivat tunnetuista henkilöistä kirjoitetut elämäkerrat. Millaista elämäkerturin työ on? Saako kirjailija kirjoittaa elämäkertaan kaiken? Mitä tehdä, jos kirjailijan ja kohdehenkilön yhteistyö takkuaa? Faktahommissa-podcastin yhdeksännessä jaksossa ovat vieraina Kirsti Paakkasesta ja Elina Gustafssonista kirjoittanut Ulla-Maija Paavilainen ja Petra Ollista kirjoittanut Mikko Kekäläinen. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Kuuntele jakso esimerkiksi Spotifysta