Hyvä lounaissuomalainen tietokirjailija

Kevätkauden 2023 viimeinen sitsi istutaan Turussa ravintola Koulun Historialuokassa tiistaina 9.5. klo 18.00 alkaen (Eerikinkatu 18). Koska kesä on tulossa, tyhjennämme sitsilaarin kolmella esityksellä. 

Uskonnollista pohdiskelua

Aloitamme Heikki Palmun kertomuksella teoksestaan Jeesus vain Paavali? Pohdintoja uskonasioista (Väyläkirjat 2022).

Heikki Palmu on toiminut yliopistopappina, kirkkoherrana, sairaalapappina, Saksassa asuvien suomalaisten pappina ja lopulta päätoimisena työnohjaajana. Nyt käsillä oleva teos on Palmun neljästoista, joten kirkollisen työn ohella hän on ansioitunut myös kirjailijana. Hän on kirjoittanut kuunnelmia, romaaneja, tietokirjoja ja moninaisia lehtiartikkeleja. Nyt Palmu pohtii kristinuskon ydintä: onko se Paavalin moraalissa, hyvätapaisuudessa vai Vuorisaarnan sisällössä.


Lukijan ääni

Markku Haapio ja Anne Wilenius ottivat luettavakseen Jarkko Martikaisen teoksen Lihavia luurankoja, laulujen sanat ja tarinat (Like 2020).

Rakastetun laulaja-lauluntekijän 50-vuotisjuhlakirja johdattaa kulissien taakse. Jarkko Martikainen on maamme arvostetuimpia artisteja ja sanoittajia. Juhlakirjaan on koottu sata parasta Martikaisen itselleen ja muille tekemää sanoitusta sekä kiehtovia anekdootteja niiden taustalta. Taustatarinat valottavat taiteilijaelämän eri puolia. Niissä seikkailevat monet eturivin taiteilijat kuten Vesa-Matti Loiri, Tuomari Nurmio ja Timo Rautiainen. Kuvituksena on Martikaisen, Ville Pirisen ja Ilkka Vuojalan piirroksia. 


Herkuttelua hovimaailmassa

Tuula Vainikainen: Kuninkaallisia naisia & Satu Jaatinen: Puoli valtakuntaa

Tuula Vainikaisen uusin teos Kuninkaallisia naisia. Elämää aikamme hoveissa (Kirjapaja 2023) sisältää elegantteja edustusasuja, satumaisia häitä, PR-työtä historiallisissa kulisseissa sekä alati kannoilla juoksevia paparazzeja. Kuninkaallisten arki on kaukana tavallisten ihmisten elämästä, ja ehkä juuri siksi heidän edesottamuksensa kiinnostavat monia.

Tuula Vainikainen kirjoittaa teoksessaan Euroopan hovien naisista ja heidän välisistään suhteista: hallitsijoista, puolisoista, äideistä, tyttäristä, anopeista ja miniöistä. Mukana on kiehtovia naishahmoja Alankomaiden muotikuningatar Maximasta Mette-Maritiin, yksinhuoltajaäitiin, josta tuli Norjan kruununprinsessa – unohtamatta 70 vuotta Yhdistynyttä kuningaskuntaa hallinnutta Elisabet II:ta.
Millaisia naisia nämä miljoonien seuraamat ”siniveriset” ovat? Entä kun satu käy toteen ja kaukana kuninkaallisista piireistä kasvanut koulutettu tyttö kohtaa oikean prinssin? Herkullinen lukupaketti tarjoaa ruhtinaallisen annoksen naisvoimaa.

Tuula Vainikainen on tietokirjailija, lääketieteen toimittaja ja tiedottaja. Hän kirjoittaa tietokirjoja terveydestä, perheestä ja naisen elämästä. Hän ottaa kantaa myös kirjoittamalla artikkeleista, - asiatekstejä, henkilöhaastatteluita, kolumneja. 

Kuninkaallisten elämää monipuolisesti kuvannut Satu Jaatinen puolestaan on juuri julkaissut teoksen Puoli valtakuntaa. Kuninkaallisten puolisoiden historiaa (Docendo 2023). Kiehtovimmat ja merkillisimmät tarinat kuninkaallisista naimakaupoista. Millaista oli elää puolisona vieraassa maassa juonittelujen, rakastajattarien ja perillisten odotusten keskellä? Kaikilla tarinoilla ei aina ollut onnellista loppua.

Kirjassa tutustutaan Euroopan historiaan kuningatarten ja kruununprinsessojen kautta. Ulkopoliittiset siirrot kuljettivat vuosisatojen ajan nuoria naisia vieraisiin hoveihin. Siellä heiltä odotettiin nöyrää luonnetta, suuria myötäjäisiä ja tervettä kehoa. Jos kuninkaallinen liitto ei toiminut, saattoi edessä olla karkotus luostariin tai matka mestauslavalle. Mutta jos hallitsijan puoliso pelasi korttinsa oikein, hän saattoi nousta koko valtakunnan johtajaksi.

Satu Jaatinen on turkulainen toimittaja ja tietokirjailija, joka on erikoistunut kuluttamisen ja viihteen historiaan. Hän on kysytty kuninkaallisasiantuntija, jota pyydetään tavan takaa kommentoimaan esimerkiksi Britannian hovin tapahtumia.

Tervetuloa!

Lassi Saressalo
Lounais-Suomen aluevastaava
lassi.saressalo@elisanet.fi
050 590 2210