Warelius-palkinto

Warelius-palkinto myönnetään vuosittain tietokirjailijalle, jolla on laaja ja korkealaatuinen tietoteostuotanto tai jolla on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen tietokirjallisuuteen.

Warelius-palkinto on nimetty Antero Wareliuksen (1821–1904) mukaan. Häntä pidetään ensimmäisenä varsinaisena suomenkielisenä tietokirjailijana. Wareliuksen tuotantoon kuuluvat mm. Enon opetuksia luonnon asioista (1855–1856), Kertomus Tyrvään pitäjästä (1853) sekä Saatanto Tuonelaan eli ilmoitteita miten meikäläiset kuolleenkorjaustavat ovat muodostuneet (1861).

Palkinto on jaettu vuodesta 1985 alkaen, se on suuruudeltaan 12 000 euroa ja se rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Warelius-palkinnon ovat saaneet muun muassa Peter von Bagh, Elina Haavio-Mannila, Auli Hakulinen, Martti Häikiö, Jaakko Hämeen-Anttila, Eila Hämäläinen, Risto Isomäki, Tapio Markkanen, Anne-Maria Mikkola, Päiviö Tommila, Kaari Utrio ja Heikki Ylikangas.


 

Vuoden 2017 Warelius-palkinnot myönnettiin Merete Mazzarellalle ja Titta Putus-Hilasvuorelle

Pohjoismaisen kirjallisuuden emeritaprofessori sekä historian ja yhteiskuntaopin oppimateriaalien kehittäjä saivat Suomen tietokirjailijat ry:n jakamat 12 000 euron Warelius-palkinnot Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa 30.6.2017.

Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämät Warelius-palkinnot saivat tietokirjailija Merete Mazzarella ja oppikirjailija Titta Putus-Hilasvuori. Palkinnot jaettiin Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päivien avajaisissa 30. kesäkuuta.

Kahdentoistatuhannen euron palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Palkinnot jakoivat Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen ja yhdistyksen palkintolautakunnan puheenjohtaja Markku Monni. Warelius-palkinto on jaettu vuodesta 1985 lähtien.

Merete Mazzarella (s. 1945) on filosofian tohtori, tietokirjailija ja Helsingin yliopiston pohjoismaisen kirjallisuuden professori emerita. Tieteellisten teosten lisäksi Mazzarella on julkaissut mm. muistelmia ja esseekokoelmia. Suuri osa hänen tuotannostaan on suomennettu, lisäksi teoksia on käännetty tanskaksi ja saksaksi. Mazzarella tunnetaan myös kolumnistina ja kriitikkona.

Titta Putus-Hilasvuori (s. 1954) työskenteli historian ja yhteiskuntaopin opettajana Helsingissä ja Espoossa. Oppimateriaaleja hän on laatinut lukioon ja peruskouluun 1990-luvun alusta lähtien tehtäväkirjoista sähköisiin opetusaineistoihin. Putus-Hilasvuori on ollut tekemässä useita historian ja yhteiskuntaopin sarjoja, kuten Aikalainen, Historia ajassa ja Ihmisen aika.PALKINTOPERUSTELUT


MERETE MAZZARELLA

Filosofian tohtori, tietokirjailija ja pohjoismaisen kirjallisuuden emeritaprofessori Merete Mazzarellan kirjallisen tuotannon laajuus on kunnioitusta herättävä. Tieteellisten teosten lisäksi Mazzarella on julkaissut muun muassa muistelmia ja esseekokoelmia. Suurin osa hänen tuotannostaan on saatavilla molemmilla kotimaisilla kielillä, lisäksi teoksia on käännetty muun muassa tanskaksi ja saksaksi. Tausta kirjallisuudentutkijana näkyy kirjojen monipuolisissa retkissä maailmankirjallisuuteen. Teoksissa on uteliaisuutta, rohkeutta ja aitoutta, joka yhdistyy luettuun ja opittuun. Sitaatit, viitteet ja pohdiskelu muodostavat kiinnostavan ja ravistelevan kokonaisuuden olipa aiheena avioliitto, eroaminen, tyttärenä oleminen tai maailmankuvan muodostuminen.

Merete Mazzarella kirjoittaa tärkeistä inhimillisen elämän teemoista, kuten vanhenemisesta, muistoista, lukemisen tärkeydestä, isoäidin roolista lastenkasvatuksessa, kohtalosta ja hyvästä elämästä. Viimeisin luotaus on ei enempää eikä vähempää kuin Elämän tarkoitus. Samalla kirjailija käsittelee kirjoissaan myös päivänpolttavia yhteiskunnallisia kysymyksiä väkivallasta terrorin uhkakuviin tai vanhusten asemaan. Mazzarellan tuotannossa peruspilareita ovat avoimuus elämän moninaisuudelle, ystävyys, keskustelu, toivo, arki ja ihmettely. Merete Mazzarellan tuotanto puhuttelee erilaisia lukijoita nuorista ikääntyneisiin, opiskelijoista ammattilukijoihin ja harrastajiin. Jo kirjastojen varausjonot osoittavat, kuinka laajasti Mazzarellan teemat koskettavat. Mazzarella lähestyy aiheitaan eri suunnilta, eikä hän vastaa suuriin kysymyksiin lukijan puolesta vaan haastaa tutkimaan niitä.


TITTA PUTUS-HILASVUORI

Filosofian maisteri Titta Putus-Hilasvuori on tehnyt pitkän uran historian ja yhteiskuntaopin opettajana Helsingissä ja Espoossa. Lähes yhtä pitkä on hänen uransa historian ja yhteiskuntaopin oppimateriaalien kirjoittajana. Titta Putus-Hilasvuori on laatinut oppikirjoja, tehtäväkirjoja, opettajan materiaaleja ja erilaisia sähköisiä opetusaineistoja lukioon ja peruskouluun 1990-luvun alusta lähtien. Oppimateriaalisarjoja, joissa hän on ollut kirjoittajana, ovat muun muassa Aikalainen, Historia NYT, Yhteiskunta NYT, Historia ajassa, Linkki, Ihmisen aika, Kohti nykyaikaa sekä Historian arkistokansio. Näiden sarjojen kustantajina ovat toimineet Weilin+Göös, WSOY ja SanomaPro. Voi syystä sanoa, että tuhannet ja tuhannet suomalaiset nuoret ovat sivistyneet Titta Putus-Hilasvuoren tekstien avulla.

Titta Putus-Hilasvuori tunnetaan helposti lähestyttävänä ja asiantuntevana oppikirjailijana. Hän on ahkera ja luotettava tekijä, mikä onkin pitkän uran tehneen oppikirjailijan tunnuspiirre. Työssään opettajana ja opetuksen kehittäjänä hänet tunnetaan myös aktiivisena vaikuttajana sekä historian ja yhteiskuntaopin opetuksen vankkumattomana puolustajana. Tästä osoituksena on esimerkiksi osallistuminen lukion tuntijaosta käytyyn julkiseen keskusteluun. Titta Putus-Hilasvuori on opiskelijalähtöisen pedagogiikan kehittäjä, ja hän on jo pitkään käyttänyt muun muassa pelejä ja simulaatioita opetuksen omakohtaistamisessa ja innostamisessa. Lisäksi Titta Putus-Hilasvuorella on vahva sosiaalinen omatunto, minkä johdosta etenkin monikulttuurisuuden ja yhteiskuntavastuun näkökulmat ovat vahvasti näkyvissä sekä hänen opetustyössään että oppimateriaaleissa.

 

Katso aiemmat Warelius-palkinnot saajat.