Uusimaa

Uudenmaan tietokirjailijoiden kotipaikat sijaitsevat Uudellamaalla ja Itä-Uudellamaalla. Suurin osa yhdistyksen jäsenistä, yli 1 700, asuu tällä alueella. Uudenmaan tietokirjailijoiden syyskauden aluetapaaminen järjestetään perinteisesti Helsingin kirjamessujen yhteydessä.


Aluevastaava Helena Ruuska

Uudenmaan aluevastaava on FT Helena Ruuska, jonka kotipaikka on Helsinki.

13.12.2018

"Helsinki liittyy elämääni monessa, kuten esittelystäni huomannette. Kävin kuitenkin syntymässä Lahdessa ja asuin hetken aikaa Heinolan maalaiskunnassa.

Suomi ja ennen kaikkea Uusimaa ovat tulleet tutuksi erilaisten kirjaprojektien myötä. Milloin olen kulkenut Sammatissa Eeva Joenpellon jalanjäljissä, milloin kolunnut oppikirjailijana pitkin ja poikin Suomennientä.

Ensimmäinen oppikirjasarjani oli lukukirja, joka nimensä puolesta yhdistyi satusetä Topeliukseen: Lukemisia kolmosille, Lukemisia nelosille ja niin edelleen. Lukemisen asialla olen ollut oikeastaan koko aikuisikäni.

Olen opiskellut Helsingin yliopistossa suomen kieltä, kotimaista kirjallisuutta ja kasvatustiedettä. Valmistuin ensin luokanopettajaksi ja sitten äidinkielen opettajaksi. Olen työskennellyt kaikilla asteilla ekaluokasta yliopiston peruskursseihin.
 
Väittelin filosofian tohtoriksi marraskuussa 2010 kotimaisessa kirjallisuudessa. Tutkimuskohteenani oli Marja-Liisa Vartion romaani Kaikki naiset näkevät unia (1960). Kirjallisuudentutkijana olen suuntautunut sen jälkeen elämäkertojen kirjoittamiseen. Kirjallisuuskritiikkejä kirjoitan Helsingin Sanomiin.
 
Työskentelen Helsingin normaalilyseossa äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorina. Opetan yläkoulussa ja lukiossa sekä ohjaan opetusharjoittelua. Oppikirjoja olen kirjoittanut 1990-luvulta alkaen. Oppimateriaalisarjoja on kertynyt kaikkiaan viisi, viimeisin Kärki 7-9 valmistui 2017.
 
Olen ollut Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen lähes kaksikymmentä vuotta. Olen toiminut politiikkatyöryhmässä, ollut apurahalautakunnan jäsen ja istunut hallituksessa, myös varapuheenjohtajana. Olen ollut ideoimassa ja toteuttamassa yhdistyksen kirjahankkeita, joilla on tehty näkyväksi oppikirjailijoiden työtä.
 
Uudessa Uudenmaan aluevastaavan tehtävässäni pyrin rakentamaan sellaisen ohjelman, että mahdollisimman moni yhdistyksen jäsen ja mahdollisimman moni tietokirjojen lukija löytää tiensä aluetilaisuuksiin. Ajankohtaisuus kiinnostaa aina, mutta välillä on myös tarkasteltava juuria.
 
Asun Helsingin Töölössä Kirjailijataloa vastapäätä lahden toisella puolella." 

Ota yhteyttä Helenaan:
Helena Ruuska
Helena.ruuska@helsinki.fi
040 5070 316

Helena Ruuskan kuva: Pertti Nisonen, WSOY.