Pirkanmaan tietokirjapiiri

Murhatutkintaa ja työteliästä väkeä

Tervetuloa kevään viimeiseen tietokirjapiiriin maanantaina 8. toukokuuta klo 18.00–20.00 Plevnan pikku auditorioon. Kirjapiirien teema on edelleen ”Tutustu pirkanmaalaiseen tietokirjailijaan”.

Toukokuun tapaamisessa professori Juho Saari kertoo kirjoistaan Kuuluisan kuoleman varjo (Gaudeamus 2020) ja Kalajoen kahakka (SKS 2022).

Kuuluisan kuoleman varjo on keskusrikospoliisin esitutkinta-aineistoon perustuva tutkimus tapahtumasarjasta, joka käynnistyi 17-vuotiaan Kyllikki Saaren katoamisesta. Siinä käydään läpi sekä tärkeimmät että mielikuvituksellisimmat tutkintalinjat. Murhaa tarkastellaan myös 1950-luvun suomalaisten jaettuna kokemuksena. Kalajoen kahakka -teoksessa Saari selvittää Kalajoen nuorisoseurantalolla lokakuussa 1953 pidettyjen tanssien tapahtumia. Poliisien ja iltamiin osallistuneiden miesten kahakasta kehkeytyi kansankapina, jota selviteltiin lopulta korkeimmassa oikeudessa. Molemmat teokset ovat historiallisen mikrososiologian alan tutkimuksia.

Toisena puheenvuorona tietokirjailija-toimittaja Juha Drufva kertoo teoksestaan Sadan vuoden työteliäisyys – Kauppis-Heikin ja Eino Säisän proosan mielenmaisemissa (Atrain & Nord 2022). Teos on ehdolla toukokuussa julkistettavan Vuoden työväentutkimus -palkinnon saajaksi. Palkinto annetaan ansiokkaalle Suomessa julkaistulle teokselle, joka käsittelee työväestöä, kulttuuria ja historiaa. Palkinnosta kisaa kuusi vuosina 2021 ja 2022 ilmestynyttä teosta.

Tietokirjapiiriin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Yhdistys tarjoaa osallistujille tervetuliaisiksi juoman. Luvassa kiinnostavia aiheita ja keskusteluja, tervetuloa uudet ja vanhat jäsenet.

Tulo-ohje Plevnaan: Tulkaa Finlaysonin portista sisään ja heti sen jälkeen Plevnan pääovesta. Pieni auditorio on ulko-ovesta oikealla.

Tapaamisiin Plevnassa!
 
Riitta Suominen
aluetoimikunnan puheenjohtaja
pirkanmaan.tietokirjailijat@gmail.com
040 570 2901