Suunnista kirjaan -tapahtuma

Suomen tietokirjailijat ry on mukana toteuttamassa Suunnista kirjaan -tapahtumaa, joka tuo Helsingin Kirjamessuille vuosittain 8 000 sekä Turun Kirjamessuille 4 000 koululaista ja toisen asteen opiskelijaa.

Suunnista kirjaan on kirjamessuilla koululaisille ja toisen asteen opiskelijoille järjestettävä kirjasuunnistus, jonka tarkoituksen on tehtävien kautta saada eri-ikäiset nuoret kiinnostumaan eri kirjallisuuden lajeista, kirjan tekemisen vaiheista ja lukemisesta. Kirjasuunnistus opettaa myös etsimään tietoa.

Suomen tietokirjailijat ry toteuttaa Suunnista kirjaan -tapahtumat molemmilla messuilla yhteistyössä Äidinkielen opettajain liiton kanssa. Liput tarjoaa Tietokirjallisuuden edistämiskeskus. Turussa tapahtumaa tukee myös Turun kaupunki.

Suomen tietokirjailijat tarjoaa yhteistyössä Äidinkielen opettajain liiton ja Helsingin Kirjamessujen kanssa 3 000 koululuokalle pääsyn Helsingin Kirjamessut verkossa -tapahtumaan 22.-25.10.2020. Opettajat voivat tilata lippuja 29.9. klo 9.00 alkaen. Tuotamme myös tärppilistoja kirjamessujen ohjelmasta opettajille. Lue lisää.

Vuoden 2020 Suunnista kirjaan -tapahtumia ei järjestetä, koska kirjamessuja ei pidetä tai ne järjestetään verkossa.


Suunnista kirjaan vuonna 2019

Tehtävälomakkeet Helsingin Kirjamessuille 2019

Helsingin Kirjamessujen tehtävälomakkeet ovat vapaasti tulostettavissa ja kenen tahansa käytettävissä. Tapahtuma on käynnissä Helsingin Kirjamessuilla torstaina 24.10. ja perjantaina ja 25.10.2019.

Tarkemmat ohjeet opettajille ja linkit sähköisiin lomakkeisiin Äidinkielen opettajain liiton sivuilla.

Tehtävälomakkeet Turun Kirjamessuille 2019

Turun Kirjamessujen tehtävälomakkeet ovat vapaasti tulostettavissa ja kenen tahansa käytettävissä. Tapahtuma on Turun Kirjamessuilla perjantaina 4.10.2019.

Tarkemmat ohjeet opettajille ja linkit sähköisiin lomakkeisiin Äidinkielen opettajain liiton sivuilla

TIEDOTE Suunnista kirjaan -tapahtuma Turun Kirjamessuilla 2019
TIEDOTE Suunnista kirjaan -tapahtuma Helsingin Kirjamessuilla 2019
TIEDOTE Suunnista kirjaan -kirja-arvonta 2019 on suoritettu


 

Miten kirjasuunnistus toimii?

1) Opettajat voivat ilmoittaa luokkansa mukaan tapahtumaan haun auettua. Haku molempiin tapahtumiin aukeaa elokuussa Äidinkielen opettajain liiton verkkosivulla.

Ilmoita luokkasi mukaan suunnistukseen (TURKU, luokkataso 7-10, toinen aste)
Ilmoita luokkasi mukaan suunnistukseen (HELSINKI, luokkatasot 5-10, toinen aste)

2) Ennen messuja osallistujille postitetaan messuohjeistus, kirjamessuliput ja kirjasuunnistuksen tehtäväarkit tai sähköinen tehtävälomake.

3) Kirjasuunnistus toteutetaan Turun Kirjamessuilla ensimmäisenä päivänä eli perjantaina, ja Helsingin Kirjamessuilla messujen ensimmäisinä päivinä eli torstaina ja perjantaina. Koululaisliput ovat voimassa vain mainittuina päivinä.

4) Opettaja ohjeistaa oman luokkansa messuille saapumiseen ja jakaa tehtäväarkit oppilailleen. Tehtävien tarkoituksena on tutustuttaa oppilaat oman luokka-asteensa mukaan sopiviksi laadittujen kysymysten kautta monipuolisesti kirjallisuuden kenttään - kirjallisuuden eri lajeihin, kirjailijoihin, kustantajiin ja muihin alalla toimiviin tekijöihin.

Esimerkkikysymyksiä: Mitä käsittelee Vinski-lehti? Etsi messuilta itseäsi kiinnostava elämäkerta. Minkä kirjan haluaisit antaa äidillesi tai isällesi? Kenen suositun dekkarikirjailijan kirja ilmestyy kirjamessuilla selkokielisenä? Mitä Suomen sukukieliä puhutaan Venäjällä?

5) Kun kaikkiin kysymyksiin on löytynyt vastaukset, oppilaat palauttavat tehtäväosion opettajalleen ja yhteystieto-osion Suunnista kirjaan -tapahtuman infopisteeseen, jos haluavat osallistua tietokirja-arvontaan. Turussa tapahtuman infopiste sijaitsee Suomen tietokirjailijat ry:n osastolla A32, Helsingissä infopiste sijaitsee messukeskuksen eteläisellä sisäänkäynnillä.

Antoisia messuja ja hauskaa kirjasuunnistusta!

Tarvitsetko lisätietoja, kuvia tai logon? Jäivätkö liput saamatta, mutta haluaisit silti tehtävät, jotta luokkasi voi osallistua kirjasuunnistukseen ja arvontoihin?


Ota yhteyttä:

Eveliina Laurila | Tiedottaja | Suomen tietokirjailijat ry | eveliina.laurila(at)suomentietokirjailijat.fi

Jenni Fabritius | Järjestösihteeri | Äidinkielen opettajain liitto | toimisto(at)aidinkielenopettajainliitto.fi