Residenssit

Suomen tietokirjailijat ry:n jäsenillä on mahdollisuus vuokrata käyttöönsä residenssejä tietokirjalliseen työskentelyyn

Huomioithan, että tarkat hakuohjeet, hakulomakkeet ja hakuajat löytyvät kunkin residenssin omilta verkkosivuilta.

Residenssejä Suomessa

Japanitalo Ranualla
Taiteilijatalo Hupeli Lieksassa
Nehvon vartio Ilomantsissa

Koveron kirjailijaresidenssi Joensuussa
Kulttuuritalo Päiväkoti Hailuodossa
TUO TUO Residenssi Joutsassa
Kirjailijatalon residenssi Jyväskylässä
Hakoniemen residenssi Rääkkylässä
Nelimarkka-residenssi Alajärvellä
Tohmajärven Taiteilijaresidenssi
Vanhan Kaivoksen residenssi Outokummussa
RaumArsin residenssi Raumalla
Sillanpään Taiteilijaresidenssi Heinävedellä
Mustarinda-residenssi Hyrynsalmella
Kolin Ryynänen Lieksassa
Mattilan tilan kirjailijaresidenssi Lieksassa
Taidekeskus Järvilinnan residenssi Vihtavuorella
Serlachius-residenssi Mäntässä

Muut residenssit

Yhdistyksen jäsenillä on mahdollisuus hakea määräaikaisia kirjailijakotistipendejä muun muassa seuraavilta järjestöiltä ja säätiöiltä:

Kirjailijakoti Gotlannissa

Baltic Centre for Writers and Translators tarjoaa kirjailijakotipaikkoja Gotlannissa sijaitsevassa Visbyn kylässä. Itämeren maiden ja Pohjoismaiden kirjailijoilla on ensisijainen oikeus hakea kirjailijakotipaikkaa käyttöönsä. Jatkuva haku.

Mazzano Romano Italiassa

Mazzano Romano on suomalaisille ja virolaisille kirjailijoille, runoilijoille ja kääntäjille 1–2 kuukauden työskentelyjaksoja varten varattu kirjailijakoti. Hakijan tulee osata italian kielen alkeet. Kirjailijakoti on keskiaikaisen Mazzanon kaupungin muurissa sijaitseva tasokas ja rauhallinen asunto, johon kuuluu luonnonpuistoon avautuva kattoterassi sekä erillinen cantina eli viinikellari. Stipendijaksoja anotaan Väinö Tannerin säätiön kautta.

SKS:n tutkijaresidenssi Tartossa

Tarton tutkijaresidenssi on tarkoitettu ensisijaisesti humanististen ja yhteiskunnallisten alojen tutkijoille, jotka tekevät Tarttoon liittyvää tutkimustyötä tai tarvitsevat kirjallisten töiden tekemisen rauhaisaa työskentelypaikkaa. Residenssipaikkaa voivat hakea myös Tarttoon työskentelemään lähtevät kulttuurialan toimijat. Hakuaika vuosittain toukokuussa.

Filba-residenssi Buenos Airesissa

Suomen Kulttuurirahasto myöntää vuosittain työskentelyapurahoja Filban taiteilijataloon BuenosAiresiin kirjailijoille ja kääntäjille. Hakuaika vuosittain elokuussa.

Villa Karo Beninissä

Villa Karo on suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus, joka sijaitsee Grand-Popon kylässä Beninissä, Länsi-Afrikassa. Keskuksen päämääränä on parantaa suomalaisten kulttuurivaikuttajien Afrikka-tietämystä, edistää yhteistyötä suomalaisten ja afrikkalaisten taiteilijoiden ja tutkijoiden välillä sekä tukea Suomen ja Beninin välistä kulttuurivaihtoa. Residenssijaksojen pituus on viidestä viikosta kolmeen kuukauteen. Hakuaika vuosittain keväällä ja syksyllä.

Villa Lante Roomassa

Suomen Rooman-instituutissa on vuokrattavissa huoneita ensisijaisesti pitempiaikaisesti Roomassa työskentelevien käyttöön. Etusijalla ovat humanististen alojen tutkijat ja opiskelijat, joiden hankkeet edellyttävät Roomassa työskentelyä. Mahdollisuuksien mukaan majoitusta pyritään järjestämään muillekin Roomaan tieteellistä tai taiteellista toimintaa suorittamaan tuleville. Ei sovellu perhemajoitukseen. Jatkuva haku.

Villa Lanten apuraha

Suomen tietokirjailijat ry:n jäsenet voivat hakea stipendiä määräaikaisiin residenssipaikkoihin. Paikkaa haetaan suoraan Suomen Rooman-instituutin kautta.

Saatuaan vahvistuksen majoituksesta Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen voi hakea yhdistykseltä apurahaa, jonka suuruus kattaa Suomen Rooman-instituutin perimät majoituskustannukset ja lisäksi 500–1500 euroa matkustus- ja oleskelukuluihin. Yhdistys myöntää tällaisen apurahan vuosittain 2–3 hakijalle.

Vapaamuotoiseen hakemukseen liitetään työsuunnitelma, jossa kerrotaan tietokirjahankkeen sisällöstä. Hakemus lähetetään yhdistyksen toiminnanjohtajalle osoitteeseen: sanna.haanpaa [at] suomentietokirjailijat.fi

Villa Marguerite Yourcenar Ranskassa

Mont-Noirissa Ranskan Flanderissa sijaitseva residenssi tarjoaa 1–2 kuukauden majoituksen ja ylläpidon Eurooppalaisille kirjailijoille, joilla on jo julkaistua tuotantoa (omakustanteita ei lasketa). Hakusivut vain ranskaksi, mutta hakemuslomake lisätietoineen myös englanniksi. Hakuaika vuosittain loppuvuodesta.

Villa Sarkia Sysmässä

Villa Sarkia on Nuoren Voiman Liiton ja Sysmän kunnan ylläpitämä ensisijaisesti alle 40-vuotiaille kirjailijoille ja kirjallisuuden kääntäjille tarkoitettu residenssi kirjalliseen työskentelyyn. Residenssiin voi hakea työskentelemään 1–3 kk:n pituisiksi jaksoiksi. Jatkuva haku.

Huomioithan, että tarkat hakuohjeet, -lomakkeet ja -ajat löytyvät kunkin säätiön tai instituutin omilta verkkosivuilta.

Yksiö Pietarissa (Ei tällä hetkellä käytössä.)