Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tietokirjailijoiden kotipaikat ovat Oulussa ja Kajaanissa sekä näiden lähialueilla. Alueella on yhdistyksen jäseniä noin 110.


Aluevastaava Petri Laukka

20.1.2021

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluevastaava on FT Petri Laukka, asemapaikkana Oulu.

"Olen oululainen toimittaja ja tietokirjailija. Valmistuin taiteen maisteriksi pääaineena mediatiede Lapin yliopistosta 1997. Vaihdoin sitten tiedekuntaa ja tutkimusalaa, ja väittelin filosofian tohtoriksi kulttuurihistoriasta vuonna 2013. Kokemusta on sanomalehdistä, tv:stä ja radiosta. Työskentelen Kalevassa.

Yhdistyksen jäsenenä olen ollut vuodesta 2016. Yhdistys on tärkeä yhdistävä side erilaisia kirjoja tekeville erilaisista taustoista tuleville tietokirjailijoille. Tuki ja edunvalvonta ovat myös tärkeitä. Tietokirjailijat ry:n taloudellisella tuella on tähän maahan saatu luotua komeaa kirjallisuutta. Ensimmäinen yhteydenottoni taisi olla, kun tarvitsin juridista silmää ensimmäiseen kustannussopimukseeni.

Olen kirjoittanut kaksi omaa kirjaa ja ollut mukana muutamassa. Viimeisin on vuonna 2020 yhdessä Ari Turusen kanssa kirjoittamamme Solvaajat – herjaamisen hävytön historia. Tällä hetkellä kirjoitan K.J. Ståhlbergin elämäkertaa. Vanha oikeusvaltion puolustaja on hämmästyttävän ajankohtainen. Elämäkerta julkaistaan alkuvuodesta 2021. Kun kirjalistaa katsoo, niin painotuksen huomaa olevan vahvasti kulttuurihistoriassa.

Aluetilaisuuksissa olen pitänyt tärkeänä, että käsiteltävä aihe on ajankohtainen ja keskustelua herättävä. Ennen korona pääsimme Oulussa jo hyvään vauhtiin. Kirjaston Pakkalan saliin saapui runsaasti muutakin tietokirjallisuudesta kiinnostunutta väkeä kuin tietokirjailijoita.

Toivon, että pääsemme koronan selätettyämme jälleen yleisötilaisuuksia järjestämään. Tarkoitus on nostaa enemmän näkyville Pohjois-Suomen tietokirjailijoita monipuolisine aiheineen. Olen myös mietiskellyt, olisiko jonkinlainen alueita yhdistävä tietokirjallisuuspamaus mahdollinen. Vaikka tietokirjailijajuna Helsingistä Rovaniemelle ja Rovaniemeltä Kuopion kautta takaisin. Toisaalta, kai sen voi tehdä netissäkin… näinä aikoina."

Ota yhteyttä Petriin:
petri.laukka [at] gmail.com

Petri Laukan kuva: Jarmo Kontiainen / Into.