Hyvä lounaissuomalainen tietokirjailija

Jäsenilta 9.4. klo 18 Turussa

Lounais-Suomen tietokirjailijoiden jäsenilta pidetään tiistaina 9. huhtikuuta 2024 klo 18.00 alkaen Turussa ravintola Koulun Wilhelmina-salissa (2. kerros).

Iltapalaa varten pyydän ilmoittautumiset keskiviikkoon 3.4. klo 16 mennessä osoitteeseen lassi.saressalo@elisanet.fi. Kertokaa samalla myös mahdollisista erityisruokavaliotoiveista. 

Tilaisuuden alussa yhdistyksen juristi Mikko Niemelä kertoo kustannussopimuksiin ja tekijänoikeuksiin liittyvistä ajankohtaisista kysymyksistä. Mikolle voi lähettää yleisluonteisia ennakkokysymyksiä osoitteeseen mikko.niemela@tietokirjailijat.fi. Illan aikana tarjoutuu myös mahdollisuus lyhyisiin henkilökohtaisiin tapaamisiin Mikon kanssa.

Ulla Halkola: Valokuva kaunokirjallisuudessa

Jäsenillassa Ulla Halkola kertoo tulevan teoksensa Valokuva kaunokirjallisuudessa sisällöstä ja työstämisprosessista. Hän sai kirjaan apurahan yhdistykseltä vuodelle 2023. Käsikirjoitus on nyt valmis, mutta epävarmuustekijöitä kuulemma vielä riittää.

VTM Ulla Halkola on valokuvaterapian kouluttaja ja valokuvaaja. Julkaisemista odottava teos kertoo valokuvan ja valokuvauksen eri rooleista kaunokirjallisuudessa sadan vuoden ajalta 1923–2023. Teoksen viitekehyksenä on ranskalaisen kulttuuri- ja kirjallisuustutkija Roland Barthesin esseekokoelma Valoisa huone (Kansankulttuuri 1985), jossa hän pohtii valokuvan olemusta ja merkitystä ihmisille. Ulla Halkola on poiminut kaunokirjallisuudesta esimerkkejä siitä, millaisia valokuvan merkityksiä kirjailijat ovat luoneet teostensa fiktiivisille henkilöille ja miten valokuvat ovat mahdollisesti vaikuttaneet juonen kulkuun.

Valokuvan ja visuaalisen kulttuurin muutos on ollut sadan vuoden aikana huima. Aikamatka kirjallisuuden parissa tuo näkyväksi myös valokuvauksen historiaa 1900-luvun modernin ajan viehätyksen ja 2000-luvun digitaalisen ajan lumon kautta tämän hetken tekoälyn tuomaan hämmennykseen saakka. Kiinnostuneet voivat tutustua Ullaan hänen kotisivuillaan www.spectrovisio.net.

Lukijan ääni: Punainen pusero

Lukijan äänessä ehdimme myös kuulla, mitä mieltä Pekka Ranta ja Marja Kalske ovat Jonna Pulkkisen teoksesta Punainen pusero (Otava 2021), joka kertoo jatkosodan aikaisista partisaani-iskuista Sompion rajakylissä ja niihin liittyvistä ihmiskohtaloista.

Lukijan äänessä yksi tai kaksi lounaissuomalaista jäsentä tutustuu johonkin tietoteokseen ja kertoo siitä sitsissä muille.     

Tervetuloa!

Lassi Saressalo
Lounais-Suomen aluevastaava
lassi.saressalo@elisanet.fi
050 590 2210