Kustannussopimussuositus

Tekijänpalkkion ennakko

Tietty osa tekijänpalkkiosta maksetaan tekijälle usein ennakkona. Tekijänoikeuslaki ei edellytä ennakon maksamista. Yhdistyksemme suosittelee, että sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä maksettaisiin neljäsosa ja käsikirjoituksen luovutuksen yhteydessä tai viimeistään kirjan ilmestyessä toinen neljäsosa teoksen ensimmäisen painoksen arvioidusta tekijänpalkkiosta.

Vaikka kirjan myynnin mukaan laskettava tekijänpalkkio ei ylittäisi maksetun ennakon määrää, tekijä saa pitää ennakkona saamansa palkkion osuuden (ns. taattu ennakko eli takuuennakko). Vaikka kustannussopimuksessa ei olisikaan käytetty ilmaisua ”taattu ennakko” tai ”takuuennakko”, tämä menettely pätee silti, sillä sitä voidaan pitää kustannusalalla vallitsevana käytäntönä. Tekijä saa pitää saamansa ennakon myös siinä tapauksessa, että kustantaja ei jostakin syystä julkaisekaan teosta.

Mikäli ennakon maksamisesta ei sovita, tekijän kannalta on tärkeää sopia kohtuullisen lyhyeksi aika, jonka kuluessa kustantaja on velvollinen julkaisemaan teoksen. Näin varsinaisen tekijänpalkkion maksamisen aloittaminenkaan ei veny kohtuuttoman pitkälle