Pohjois-Savo

Pohjois-Savon alueen tietokirjailijoiden kotipaikat ovat Kuopiossa ja sen lähialueilla. Alueella on yhdistyksen jäseniä noin 75.


Aluevastaava Kaija Vuorio


18.12.2015

Kuka?
Pari vuotta sitten toimittajan ammatista eläkkeelle jäänyt historioitsija.

Mikä?
Kuopiolainen, itäsuomalainen. Kirjoittava ei jää koskaan eläkkeelle, joten kirja- ja tutkimusprojektit täyttävät päiväni kuten kuin aina tähänkin asti. Päivät kuluvat nykyisin myös puutarhassa, metsässä ja patikointimatkoilla. Rakkaita ovat perhe ja suomenpystykorvakoira.

Jäsen:Vuodesta 2009, aluevastaava vuoden 2016 alusta.

Mitä olet tehnyt työksesi?
Tieni tietokirjailijaksi alkoi 1970-luvun lopulla, kun päädyin nuorena maisterina kirjoittamaan Kuopion lehdistön historiaa osana silloisissa oloissa suurisuuntaista Suomen lehdistön historia-projektia. Osasta tuli myös lisensiaatintyöni ja kun aikaa oli kulunut tarpeeksi paljon, väittelin lehdistöhistoriasta Jyväskylän yliopistossa vuonna 2009.

Olen aiemmin ollut myös kustannusalalla ja päädyin erilaisten kirja- ja kirjoitusprojektien kautta toimittajaksi. Välillä pidin useita välivuosia toimittajan töistä kirjoittaakseni työsuhteisia tilaushistorioita.

Minkälaisia kirjoja olet kirjoittanut?
Olen kirjoittanut kymmenkunta historiateosta. Aikaansaannoksistani mittavimmat ovat Kuopion yliopiston, Niuvanniemen sairaalan ja Savon Sanomain historiat.

Aloitat Pohjois-Savon aluevastaavana vuoden 2016 alussa, minkälaista toimintaa olet suunnitellut alueelle?
Haluan verkostoitua ja hakea yhteistyökumppaneita, jotta maantieteellisesti laajan Pohjois-Savon tietokirjailijoille löytyy tarpeeksi kiinnostavia foorumeita vuorovaikutukseen. Pitkät välimatkat ja vähän väkeä ovat vaikea yhtälö, mutta toisaalta mielenkiintoisella tarjonnalla väkeä saa houkuteltua mukaan.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?
Ainakin tietokirjalle on oma ekologinen lokeronsa, jos se pysyy ajassa ja on aikaansa edellä.

Ota yhteyttä Kaijaan:
kaija.kh.vuorio@gmail.com

Kaija Vuorion kuva: Linda Lappalainen.