Tietokirjailijavierailut kirjastoissa

Hae lasten- ja nuorten tietokirjailijaa esiintymään kirjastoosi!

Vuoden 2020 hakuaika on huhtikuussa.

Lasten ja nuorten TIETOKIRJA.FI-päivä on tänä vuonna perjantaina 30. elokuuta. Tietokirjallisuuden edistämiskeskus rahoittaa silloin kahdenkymmenen lasten- ja nuorten tietokirjailijan vierailut kirjastoihin ympäri Suomen.

Kirjastossa esiintyvä tietokirjailija lukee, kertoo ja keskustelee kirjoistaan. Lisäksi kirjailija voi tuoda mukanaan omia kirjojaan.

Syksyllä 2019 vierailulle lähtevät Ilari Aalto, Timo Kalevi Forss, Tiina Hautala, Vuokko Hurme, Tytti Issakainen, Sari Kanala, Arto Kivimäki, Titta Kuisma, Jukka Laajarinne, Lasse J. Laine, Markku Löytönen, Raili Mikkanen, Reetta Niemelä, Viljami Ovaskainen, Ilpo Probst, Mia Rönkä, Riitta Tulusto, Suvi Vehmanen, Katariina Vuori ja Matti Waitinen.

Vierailua haettiin verkkolomakkeella. Hakuajan päätyttyä arvotaan, mitkä kaksikymmentä kirjastoa saavat tietokirjailijavieraan ja missä kirjastossa kukin kirjailija esiintyy. Kaikille hakijoille ilmoitetaan tuloksista toukokuussa.

Vierailun toteutuminen ilmoitetaan kirjastoille toukokuun loppuun mennessä. Samalla kirjastoille ilmoitetaan myös kirjailijan yhteystiedot. Kirjastot ja kirjailijat sopivat keskenään esiintymisen kellonajan ja muut käytännön järjestelyt. Tietokirjallisuuden edistämiskeskus maksaa esiintyjille 250 euron palkkion, matkakulut ja mahdolliset päivärahat.


Kirjastovierailijoiden esittelyt 2019

Ilari Aalto (s. 1990)

Ilari Aalto on arkeologi ja tietokirjailija, joka on erikoistunut keskiaikaan. Aalto on kirjoittanut yhdessä Elina Helkalan kanssa arkeologiaa ja keskiaikaa käsitteleviä kirjoja. Heidän viimeisin teoksensa on lapsille suunnattu tietokirja Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita: Nuoren arkeologin käsikirja (2019). Kirjasta selviää, miten arkeologista tutkimusta tehdään ja minkälaisia merkkejä Suomessa asuneet ihmiset ovat jättäneet jälkeensä viimeisen 11 000 vuoden aikana. Oliko Suomessa viikinkejä? Mitä kieltä kivikaudella puhuttiin? Mitä arkeologisia löytöjä lapset ja nuoret ovat tehneet?

Timo Kalevi Forss (s. 1967)

Timo Kalevi Forss on tietokirjailija, muusikko ja toimittaja. Hän on kirjoittanut useita tietokirjoja musiikista. Vuonna 2018 Timo Kalevi Forss teki yhdessä Aiju Salmisen kanssa lasten tietokirjan Mitä on punk? Forssin tunnetuin kirja on aikuisille suunnattu Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo (2017).

Tiina Hautala (s. 1973)

Tiina Hautala on tietokirjailija, joka viihtyy hämärissä paikoissa ja rakastaa aavetarinoita. Hänen kirjoissaan yhdistyvät paikallishistoria ja mystinen tarinaperinne. Hänen teoksiaan ovat mm. Hotellien henget (2017), Aaveiden Pohjanmaa (2013), Jääkauden jälkinäytös (2010) sekä Vaasan aavetarinoista kertova Aaveiden kaupunki (2009). Maailmanperintösaaristosta kertovat lastenkirjat Leikkisä luuranko (2015), Kivikkosaaren kummitus (2014) ja Jättiläisen jalanjälki (2012). Hän on myös kummituksiin ja kauhuun erikoistuneen kustantamo Haamun perustaja.

Vuokko Hurme (s. 1979)

Vuokko Hurme on lastenkirjailija ja taidekasvattaja, jonka tuotantoon kuuluvat lapsille suunnatut tietokirjat, kuvakirjat, romaanit ja erilaiset puuhamateriaalit. Kirjoittamisen lisäksi Hurme ohjaa vauvojen ja taaperoiden kuvataidetoimintaa. Lasten tietokirjoissaan Hurme on käsitellyt mm. taidekasvatusta (Tehdään taidetta 2011 & Leikkimään, teippi! 2016), lapsia ja lasten syntymää (Pikkurillin käsikirja 2016), ihmisen ikääntymistä ja kuolemaa (Peukalon käsikirja 2017) ja huvipuistoja (Housuvaaran huvipuisto 2018). Tulossa ovat myös mm. tietokirjat karkeista (Karkkikirja 2019), pahvista (Leikkimään, pahvi! 2019) ja uimisesta (Housuvaaran uimahalli 2020).

Tytti Issakainen (s. 1949)

Tytti Issakainen on turkulainen toimittaja ja kirjailija. Hänen kynästään on syntynyt kertomuksia moniin lasten ja nuorten tietokirjoihin. Tarinoiden siivillä lapset pääsevät tiedon maailmaan. Tuoreimmat lastenkirjat ovat A sanoi Agricola (2017), joka kertoo suomen kirjakielen perustajan kehityksestä pikkupojasta lähtien, ja Atte ja Anna -sarjaa jatkava Rauha kantaa (2019), joka käsittelee sodan ja rauhan vaikeita kysymyksiä lasten näkökulmasta. Kirjailija sai Kirkon kulttuuripalkinnon vuonna 2007.

Sari Kanala (s. 1966)

Sari Kanala on jyväskyläläinen lastenkirjailija ja yrittäjä. Hänen kirjojaan ovat mm. oravasta kertova Hännän varjossa (2012) ja tietovärityskirjat Pohjoisen eläimet – kalat (2017) ja Pohjoisen eläimet – linnut (2017). Hän on kuvittanut useimmat kirjansa itse. Koulutukseltaan Kanala on FM ja KTM sekä ammatillisten aineiden opettaja.

Arto Kivimäki (s. 1963)

Arto Kivimäki on kääntäjä ja antiikin maailman asiantuntija. Hänen erikoisalaansa on antiikin kreikkalais-roomalainen maailma sekä sen jälkivaikutus. Hän on kirjoittanut ja kääntänyt antiikkiin liittyviä teoksia kaikenikäisille. Lapsille hän on tehnyt kirjoja antiikin tarinoista Antiikin taruja -sarjassa, josta on ilmestynyt osat Aikojen alussa (2008), Sankarien aika (2010) ja Merenkulkijat (2014).

Titta Kuisma (s. 1957)

Titta Kuisma on asikkalalainen lastenkirjailija ja ympäristökasvattaja, joka on julkaissut lasten tietokirjoja luonnosta. Hänen kirjojaan ovat mm. Lapsen oma lintukirja (2012), Lapsen oma luontoretki (2014) ja Lapsen oma väriseikkailu (2017). Kirjat on tehty yhdessä kuvittaja Laila Nevakiven kanssa.

Jukka Laajarinne (s.1970)

Jukka Laajarinne on vapaa kirjoittaja, joka työskenteli aiemmin matemaattisten aineiden ja filosofian opettajana. Laajarinne oli vuonna 2003 Finlandia Junior -ehdokkaana kirjallaan Madonluvut. Hänen muita lastentietokirjojaan ovat mm. Minä en laske kymmeneen (2007) ja Mummon kone (2005). Laajarinne sai Tietopöllö-palkinnon vuonna 2007.

Lasse J. Laine (s. 1946)

Lasse J. Laine on ornitologi, biologi ja tietokirjailija, joka on kirjoittanut lukuisia lintukirjoja. Omien teostensa lisäksi hän on suomentanut ja toimittanut useita luontokirjoja ja ollut kirjoittajana monissa kokoomateoksissa. Yhdessä Iiris Kalliolan kanssa tehty Suomen lasten luontokirja (2010) valittiin vuoden luontokirjaksi ja palkittiin Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla. Tekijät ovat kirjoittaneet myös teoksen Suomen lasten retkeilyopas (2014).

Markku Löytönen (s. 1955)

Markku Löytönen on Helsingin yliopiston maantieteen professori, joka on toiminut muun muassa varadekaanina ja vararehtorina. Hänen tärkeimmät tutkimusaiheensa ovat terveysmaantiede, paikkatietojärjestelmät sekä tutkimusmatkailu ja sen historia. Löytönen on toimittanut useita yleistajuisia teoksia ja kirjoittanut viisi tietokirjaa lapsille suomalaisista tutkimusmatkaajista, kuten Uutta maailmaa tutkimassa (2004), Viidakkotanssi (2007) ja Suomalaiset tutkimusmatkat (2009). Löytönen on saanut viisi kirjallisuuspalkintoa Tietokirjallisuuden Finlandiasta alkaen.

Raili Mikkanen (s. 1941)

Raili Mikkanen on kirjoittanut yli 60 teosta. Lapsille hän on julkaissut mm. tietokirjat Mennään sirkukseen (2012), Suomen lasten linnakirja (2011) ja Suomen lasten majakkakirja (2018). Syksyllä 2019 häneltä ilmestyy Minna Canthista kertova kirja Kunhan ei puolikuollutta, nukkuvaa elämää ja hylyistä kertova Suomen lasten aarrelaivat. Mikkanen tunnetaan myös Histamiini-sarjastaan. Hän on saanut teoksistaan useita palkintoja.

Reetta Niemelä (s. 1973)

Reetta Niemelä on lastenkirjailija ja sanataideohjaaja, joka on opiskellut ekologiaa ja kansatiedettä Turun yliopistossa. Hän on työskennellyt myös muun muassa opettajana, museo-oppaana ja puutarhurina. Niemelän Milja-sarjan kuvatietokirjat kertovat mm. vuodenajoista, kädentaidoista ja kaupunkiympäristöstä. Yhdessä Mia Röngän ja Sanna Pelliccionin kanssa tehdyt Nähdään majalla, lintuagentit (2017) ja Nähdään majalla, pörriäisagentit (2016) avaavat luonnon ihmeitä lapselle soveltuvin tekstein ja kuvin.  

Viljami Ovaskainen (s. 1977)

Viljami Ovaskainen on lastentietokirjailija ja graafinen suunnittelija. Hän on kirjoittanut kirjoja erityisesti luonnosta ja eläimistä. Hän on kirjoittanut mm. teokset Suomen luonto – Lasten pikkujättiläinen (2017, 2018 ja 2019), Lemmikit – Suuri lemmikki- ja kotieläinkirja (2017), Eläimet – Suuri suomalainen eläinkirja (2018) ja Lasten luontokirja – Opas Suomen luontoon (2019), osan teoksista yhdessä vaimonsa Minna Ovaskaisen kanssa. Ovaskainen suunnittelee ja taittaa kirjansa itse.

Ilpo Probst (s. 1949)

Ilpo Probst on oppi- ja tietokirjailija, opettaja ja kuvatoimittaja, joka on tehnyt historian, kielten ja kulttuurin oppikirjoja, ja saanut useita vuoden kirjavaliopalkintoja. Tarinat, sankarit, seikkailunhalu, uuden tutkiminen ja luominen sekä tekniikka ovat hänellä etusijalla. Hänen teoksiaan ovat Viikingit, merten seikkailijat (2011), Marco Polo, salaperäinen matkamies (2012), Seikkailu Suomenlinnassa (2010) ja Gladiaattorit Colosseumilla - leipää ja sirkushuveja (2015). Kirjoista mm. selviää, ovatko elokuvien sankaritarinat totta, millaista oli viikinkien arkipäivä ja oliko viikinkien kypärissä sarvet.

Mia Rönkä (s. 1972)

Mia Rönkä on tutkija, tietokirjailija, tiedetoimittaja ja runoilija. Rönkä on kiinnostunut etenkin ihmisen ja muun luonnon suhteesta. Hänen teoksiaan ovat mm. Nähdään majalla, pörriäisagentit (Niemelä, Pelliccioni & Rönkä 2016), Nähdään majalla, lintuagentit (Niemelä, Pelliccioni & Rönkä 2017), Maanalaiset linnut (2016) ja Turun seudun luontoretkiopas (Rönkä, Karhilahti & Rannikko, 3. ja uudistettu painos 2018). Rönkä on vetänyt sanataidetta ja lähiluontotietoa yhdistäviä työpajoja lapsille muun muassa Naantalin kouluissa.

Riitta Tulusto (s. 1946)

Riitta Tulusto on tietokirjailija, joka ennen eläkkeelle jäämistään työskenteli erityisopettajana. Hänen kirjojaan ovat mm. yhdessä Tuula Korolaisen kanssa kirjoitetut Lasten oma vuosikirja (2014), Sillä sipuli. Kasviksia kasvaville (2001) ja Pummelo ja rumeliini. Kaiken maailman hedelmiä (2000). Lasten oma vuosikirja palkittiin tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla.

Suvi Vehmanen (s. 1975)

Suvi Vehmanen on kuvittaja, vapaa toimittaja, biologi ja lastentietokirjailija. Vehmanen on erikoistunut lasten luontokirjoihin, joissa hän välittää tietoa luonnosta erityisesti satujen ja tarinoiden avulla. Hänen teoksiaan ovat mm. Lapsen oma luontokirja (2007), Miksi leppäkertulla on pilkut (2008), Lapsen oma petokirja (2010), Lapsen oma talvikirja (2012) ja Suon aarteita (2016). Vehmanen sai Tietopöllö-palkinnon vuonna 2012.

Katariina Vuori (s. 1971)

Katariina Vuori on oululainen kauno- ja tietokirjailija, joka on koulutukseltaan arkeologi, sanataideohjaaja, kirjallisuusterapiaohjaaja ja fysioterapeutti. Kirjoitusprojektien ohessa hän työskentelee Oulun kaupungilla varhaiskasvatuksessa taidekasvattajana ja opettaa luovaa kirjoittamista lapsille ja aikuisille. Teoksessa Mukulat maalla (2017) matkataan ruoan juurille. Vuori on kirjoittanut myös yhdessä lastensa kanssa kolme tietokirjaa: Kissan oma kirja (Otava 2018), Koiran oma kirja (2017), Kukkaisruokaa (2016). Vuoren ja valokuvaaja Vesa Rannan teos Lottovoittajien pöydässä – tarinoita köyhyysrajan takaa oli Botnia-palkinto ehdokkaana vuonna 2017.

Matti Waitinen (s. 1958)

Matti Waitinen on Helsingin pelastuskoulun rehtori, joka on työskennellyt pelastusalalla vuodesta 1998. Hän on tehnyt useita turvallisuusaiheisia julkaisuja. Teoksessaan Palovaarin turvaopas (2019) tutustutaan lasten turvallisuustaitoihin ja opetellaan mm. toimimaan vaaratilanteessa. Mitä tehdä, jos kotona palaa? Miten soitetaan hätänumeroon?