Lasten ja nuorten tietokirjailijavierailut kirjastoissa järjestetään 9.9.2022 ympäri Suomen

Kaksikymmentä lasten ja nuorten tietokirjailijaa vierailee jälleen kirjastoissa ympäri Suomen. Vierailut järjestetään 9.9.2022. Kirjastossa esiintyvä tietokirjailija kertoo kirjoistaan sekä niiden aihepiireistä. Vierailut on suunnattu lapsille ja nuorille, ja niihin on vapaa pääsy. Vierailuiden tarkemmat tiedot ovat kunkin kirjaston verkkosivuilla.

Kirjastovierailujen esiintyjiä ovat Katja Bargum, Laura Ertimo, Tero Hiekkalinna, Daniel Kalejaiye, Merja Kalm, Sinimaaria Kangas, Titta Kuisma, Jukka Laajarinne, Lina Laurent, Roope Lipasti, Tittamari Marttinen, Pinja Meretoja, Kerttu Rahikka, Saija Saarni, Tiina Sarja, Ulla-Maija Sievinen, Otto Tähkäpää, Leena Valmu, Leena Virtanen ja Mika Wickström. 

Lasten- ja nuortentietokirjailija vierailee 9.9.2022 seuraavilla paikkakunnilla seuraavissa kirjastoissa:

 • Huittisten kirjasto, Huittinen (Jukka Laajarinne)
 • Hyvinkään kaupunginkirjasto, Hyvinkää (Leena Virtanen)
 • Nummen kirjasto, Hämeenlinna (Pinja Meretoja)
 • Hauhon kirjasto, Hämeenlinna (Saija Saarni)
 • Uimaharjun kirjasto, Joensuu (Daniel Kalejaiye)
 • Järvenpään kirjasto, Järvenpää (Roope Lipasti)
 • Kaarinan kaupunginkirjasto, Kaarina (Katja Bargum)
 • Kankaanpään kirjasto, Kankaanpää (Merja Kalm)
 • Kemijärven kaupunginkirjasto, Kemijärvi (Tittamari Marttinen)
 • Keravan kaupunginkirjasto, Kerava (Otto Tähkäpää)
 • Keuruun kaupunginkirjasto, Keuruu (Mika Wickström)
 • Kirkkonummen kirjasto, Kirkkonummi (Sinimaaria Kangas)
 • Kolarin kunnankirjasto, Kolari (Leena Valmu)
 • Konneveden kunnankirjasto, Konnevesi (Titta Kuisma)
 • Pornaisten kirjasto, Pornainen (Kerttu Rahikka)
 • Pyhäjärven kirjasto, Pyhäjärvi (Tiina Sarja)
 • Rantasalmen kirjasto, Rantasalmi (Ulla-Maija Sievinen)
 • Sipoon kirjasto, Sipoo (Lina Laurent)
 • Vaasan kaupunginkirjasto, Vaasa (Tero Hiekkalinna)
 • Valkeakosken kaupunginkirjasto, Valkeakoski (Laura Ertimo)

Vierailujen toteutuminen on ilmoitettu kirjastoille sähköpostitse 15.6. mennessä. Kirjastot ja kirjailijat sopivat keskenään esiintymisen ajankohdan ja muut käytännön järjestelyt. Suomen tietokirjailijoiden toimisto järjestää tarvittaessa virtuaalivierailun alustan. Tietokirjallisuuden edistämiskeskus maksaa esiintyjille palkkion ja matkakulut.
 

Lisätiedot:
Heidi Mäki | Tapahtumatuottaja | Suomen tietokirjailijat ry
heidi.maki@suomentietokirjailijat.fi | 050 505 4306


KIRJASTOVIERAILIJOIDEN ESITTELYT 2022
 

Katja Bargum (vierailu suomen tai ruotsin kielellä)

Katja Bargum on tutkija, toimittaja ja tietokirjailija. Hän teki väitöskirjansa muurahaisten sosiaalisesta evoluutiosta. Bargum julkaisi Heikki Helanterän kanssa vuonna 2020 muurahaisia ja muurahaistutkimusta esittelevän teoksen Suuri suomalainen muurahaiskirja. Bargumin ja professori Hanna Kokon tietokirja Kutistuva turska ja muita evoluution ihmeitä sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2009.

Laura Ertimo 

Laura Ertimo on tietokirjailija ja maantieteilijä. Ilmastonmuutos, antroposeeni sekä veden, valon ja pimeän kysymykset ovat keskiössä hänen koko perheen tietokirjoissaan. Ertimon mielenkiinto kohdistuu erityisesti ihmisen ja ympäristön monimuotoiseen suhteeseen. Hänen teoksiaan ovat mm. Mennään piiloon – tutkitaan näkymätöntä (2021), Ihme ilmat! – Miksi ilmasto muuttuu? (2019), Vesi – kirja maailman tärkeimmästä aineesta (2017) sekä Yö – kirja unesta ja pimeän salaisuuksista (2016).

Tero Hiekkalinna

Tero ”Kaukoputkimies” Hiekkalinna on tietokirjailija ja aktiivinen tähtiharrastaja, joka on omistautunut tähtitaivaan tarkkailuun ja kaukaisten kohteiden valokuvaamiseen. Kaukoputkimies pitää suuren suosion saaneita tähtiesityksiä päiväkodeissa ja ala-asteilla. Hiekkalinnan tuotantoa ovat mm. Rakettimatka avaruuteen – Kaverina kaukoputkimies (2019) ja Tutkimusmatka avaruuteen – Kaverina Kaukoputkimies (2018).

Daniel Kalejaiye

Konstaapeli Daniel Kalejaiye on Itä-Suomen poliisilaitoksen nettipoliisi, jolla on Tiktokissa ja Instagramissa yhteensä 156 000 seuraajaa. Kalejaiye jakaa kanavissa pääosin tietoa rikoksista ja niiden seurauksista ja pyrkii antamaan nuorille laillisuuskasvatusta. Nuorempana Kalejaiye tuli tutuksi Ylen Summeri-ohjelman juontajana. Hänen teoksensa Konstaapeli Daniel tässä, moro! julkaistiin vuonna 2022.

Merja Kalm

Merja Kalm on luokanopettaja, kouluttaja sekä oppi- ja tietokirjailija, joka haaveilee muuttavansa maailmaa paremmaksi kirjoittamalla. Kalmin opetusfilosofia nojaa vahvasti yhdessä oppimiseen, toiminnallisuuteen ja vertaisopetukseen. Hän on kirjoittanut mm. positiiviseen- ja vahvuuspedagogiikkaan pohjaavat teokset Hyvä tyyppi (2020) ja Hyvä kaveri (2021).  

Sinimaaria Kangas

Sinimaaria Kangas on vapaa toimittaja ja kirjailija, joka on jakanut valtaosan elämästään hevosten kanssa niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin. Kangas on julkaissut yhdessä Lucia Stengerin kanssa 2016 kirjan Keppareiden kyydissä. Hän on julkaissut sekä tieto- että kaunokirjallisia teoksia, mm. Eettisen lihansyönnin käsikirja (2017) sekä romaanin Sielunhevonen (2017).

Titta Kuisma 

Titta Kuisma on asikkalalainen lastenkirjailija ja ympäristökasvattaja, joka on julkaissut lasten tietokirjoja luonnosta. Hänen kirjojaan ovat mm. Lapsen oma lintukirja (2012), Lapsen oma luontoretki (2014), Lapsen oma väriseikkailu (2017) sekä Lapsen oma metsäkirja (2020). Kirjat on tehty yhdessä kuvittaja Laila Nevakiven kanssa.

Jukka Laajarinne 

Jukka Laajarinne on entinen matemaattisten ja filosofisten aineiden opettaja ja vapaa kirjailija, joka oli Finlandia Junior -ehdokkaana lasten tietokirjallaan Madonluvut (2003). Vuonna 2005 Laajarinne voitti yhdessä Martti Ruokosen kanssa Pohjoismaisen kuvakirjakilpailun kirjallaan Mummon kone (2004). Laajarinteen vuonna 2011 julkaistu Leikkiminen kielletty! pohtii, miksi lastenkulttuuri ei ole lasten omaa vaan näille suunnattua kulttuuria. Laajarinteen viimeisimmät lasten tietokirjat Kadonneen madon jäljillä (2021) ja Mansikkamysteeri (2022) on ideoitu Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen kanssa. Laajarinne sai Tietopöllö-palkinnon vuonna 2007. 

Lina Laurent (vierailu suomen tai ruotsin kielellä)

Lina Laurent on journalisti ja mehiläistarhuri, joka asuu osan vuodesta Pirkanmaalla hoitaen mehiläisten lisäksi kanoja, lampaita ja possuja. Hänen esikoisteoksensa Piilopalstan tarhurit (Plats på jorden, suomentanut Heli Ikäheimo, 2021) kertoo ystävyksistä, joista tulee kaupunkiviljelijöitä. Teoksen käännösoikeudet on myyty useaan maahan. 

Roope Lipasti

Roope Lipasti on lietolainen toimittaja ja kirjailija, joka on kirjoittanut useita kirjoja sekä lapsille että aikuisille. Lisäksi hän on pakinoitsija ja kolumnisti ja neljän lapsen isä. Hän on kirjoittanut mm. lasten tietokirjat Ihmeellinen jääkausi (2021) ja Lätkä-Laurin jääkiekkokirja (2019). 

Tittamari Marttinen

Tittamari Marttinen on lasten- ja nuortenkirjailija sekä sanataideohjaaja. Hänen monipuoliseen ja laajaan tuotantoonsa kuuluu mm. tietokirjoja, lastenromaaneja ja  kuvakirjoja. Lisäksi hän on suomentanut kymmeniä lastenkirjoja. Marttisen teoksia ovat mm. Seksistä selkoa (2019), Lasten matkaopas Suomeen (2019) sekä Lasten matkaopas Eurooppaan (2018).

Pinja Meretoja

Pinja Meretoja on kuvittaja ja graafinen suunnittelija, joka on opiskellut kuvittamista Argentiinassa. Lasten tietokirja Pullervo – Suuri kirja saimaannorpasta (2021) on Meretojan esikoisteos. Se kertoo saimaannorpan elämästä, elinympäristöstä, historiasta ja biologiasta. Meretojan seuraava teos Aikamatka. Miten telefoonista tuli älykäs julkaistaan syyskuussa 2022. 

Kerttu Rahikka (etänä tai paikan päällä pk-seudulla)

Kerttu Rahikka on lastenkirjailija ja varhaiskasvatuksen opettaja. Kirjojen maailmassa hänen lempihenkilönsä on Peppi Pitkätossu, joka oli 5-vuotiaana Rahikan idoli. Hän on kirjoittanut kuusi lasten tietopohjaista kuvakirjaa, joista viimeisimmät ovat Elsa ja Lauri riehuvat (2019), Elsa ja Lauri kierrättävät (2020) sekä Elsa ja Lauri tutustuvat puhelimiin (2022).

Saija Saarni

Saija Saarni on geologian tohtori ja tutkija. Kiinnostus maaperään sai alkunsa lapsuuden kiviharrastuksesta. Kiviä taskussa: Koko perheen kivikirja (2019) on ensimmäinen suomalaisiin kivilajeihin keskittyvä tietokirja. Kaiken maailman kuopat: hiidenkirnusta hymykuoppiin (2020) esittelee hauskalla tavalla kuoppia maan alta aina avaruuteen asti. 

Ulla-Maija Sievinen

Ulla-Maija Sievinen on tietokirjailija, joka työskentelee toimittajana. Hän on kirjoittanut kotipaikkaansa Kotkaan liittyviä kirjoja, mm. Tarinoita ulkosaarilta – ihmisiä ja ilmiöitä (2019) ja Kymijoella (2019). Lasten merikirja ilmestyi vuonna 2021. Siinä kaksi lasta, merestä kaiken tietävä kalastaja Karppinen ja dalmatialainen Huuko, seikkailevat merellä ja rannoilla. 

Otto Tähkäpää

Otto Tähkäpää on historian- ja tulevaisuudentutkija, joka on kiinnostunut osaamisen ja oppimisen merkityksestä yhteiskunnallisissa murroksissa. Hän on perustanut lapsille ja nuorille sekä heidän opettajilleen tarkoitetun Tulevaisuuskoulun, joka edistää kouluissa tapahtuvaa tulevaisuuskasvatusta. Telin tutkimusmatka tulevaisuuksiin (2021) on tarinallinen tietokirja, joka vie jännittävälle tutkimusmatkalle vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin.

Leena Valmu (paikan päällä)

Filosofian tohtori ja biokemian dosentti Leena Valmu asuu Helsingissä ja ruska-aikaan Lapissa. Hänen esikoiskirjansa Veera tiellä oli Topelius-palkintoehdokkaana 2010. Valmu on kirjoittanut tarinallisen tietokirjasarjan ihmisruumiin elintärkeistä toiminnoista ja pienistä soluista, jotka tekevät niistä mahdollisia. Sarjasta on julkaistu Filius ja elinkaikkeuden arvoitus (2013) ja Probus ja suuri suoliston taistelu (2016). Munasolutyttö Odinasta kertova Odina ja uuden elämän alku ilmestyi vuonna 2018.

Leena Virtanen (paikan päällä)

Leena Virtanen on toimittaja-kirjailija, joka on yhdessä Sanna Pelliccionin kanssa luonut suositun Suomen supernaisia -lastenkirjasarjan. Minna Canthista kertova sarjan ensimmäinen osa Minna! (2018) valittiin yhdeksi vuoden kauneimmista kirjoista. Sarjan muut kirjat kertovat, Ellen Thesleffistä, Eeva Kilvestä ja Fredrika Runebergistä.

Mika Wickström (paikan päällä)

Mika Wickström on kirjoittanut sekä kauno- ja tietokirjallisuutta. Hänen tuotannossaan on lukuisia urheiluaiheisia kirjoja, mm. Helsingin olympiakisojen juhlahistoriikki Helsinki 1952 (2002) sekä vuoden urheilukirjaksi valittu romaani Kunniakierros (1998). Wickströmin lasten tietokirja Jalkapallo haltuun (2021) on osa Tietopalat-tietokirjasarjaa. Mörkö-Marko (2021) kertoo jääkiekkoilija Marko Anttilan tarinan.