Tietokirjailijavierailut kirjastoissa

Valtakunnallinen lasten- ja nuorten tietokirjapäivä järjestetään tänä vuonna perjantaina 18.9.2020. Tietokirjallisuuden edistämiskeskus rahoittaa silloin lasten- ja nuorten tietokirjailijoiden vierailuja kirjastoihin ympäri Suomen. Tapahtuma järjestetään kuudetta kertaa. Koronapandemian aiheuttamien poikkeuksellisten turvallisuusjärjestelyjen vuoksi osa vierailuista saatetaan pitää virtuaalivierailuina tai tarvittaessa myöhempänä ajankohtana.

Kirjastovierailujen esiintyjiä ovat Niklas Bengtsson, Laura Ertimo, Timo Kalevi Forss, Tiina Hautala, Marjo Heiskanen, Tero Hiekkalinna, Vuokko Hurme, Iiris Kalliola, Jukka Laajarinne, Liisa Lauerma, Tittamari Marttinen, Raili Mikkanen, Nina Mäki-Kihniä, Eero Ojanen, Viljami Ovaskainen, Ilpo Probst, Karoliina Suoniemi, Leena Valmu ja Suvi Vehmanen.

Lasten- ja nuortentietokirjailija vierailee seuraavissa kirjastoissa:

−    Heinävaaran kirjasto, Heinävaara (Jukka Laajarinne)
−    Kontulan kirjasto, Helsinki (Laura Ertimo)
−    Loimaan pääkirjasto, Loimaa (Leena Valmu, vierailu pidetään myöhemmin)
−    Malmin kirjasto, Helsinki (Timo Kalevi Forss, vierailu pidetään virtuaalisesti)
−    Muuramen kunnankirjasto, Muurame (Iiris Kalliola)
−    Nousiaisten kunnankirjasto, Nousiainen (Niklas Bengtsson)
−    Orimattilan kaupunginkirjasto, Orimattila (Raili Mikkanen)
−    Peräseinäjoen monipalvelukirjasto, Peräseinäjoki (Tiina Hautala)
−    Pieksämäen kaupunginkirjasto, Pieksämäki (Viljami Ovaskainen, vierailu pidetään myöhemmin)
−    Pomarkun kunnankirjasto, Pomarkku (Suvi Vehmanen, vierailu poikkeuksellisesti vain koululaisille Pomarkun monitoimihallissa, Harjantie 1)
−    Riihimäen kaupunginkirjasto, Riihimäki (Liisa Lauerma)
−    Suomussalmen kunnankirjasto, Suomussalmi (Tero Hiekkalinna, vierailu pidetään myöhemmin)
−    Tampereen pääkirjasto Metso, Tampere (Nina Mäki-Kihniä, vierailu pidetään myöhemmin)
−    Tervon kunnankirjasto, Tervo (Ilpo Probst)
−    Tervolan kunnankirjasto, Tervola (Tittamari Marttinen)
−    Uuraisten kunnankirjasto, Uurainen (Marjo Heiskanen, vierailu pidetään virtuaalisesti)
−    Vesilahden kirjasto Lähde, Vesilahti (Karoliina Suoniemi, vierailu poikkeuksellisesti vain koululaisille Vesilahden yhtenäiskoululla, Koulutie 2)
−    Vuosaaren kirjasto, Helsinki (Vuokko Hurme)
−    Ylivieskan kaupunginkirjasto, Ylivieska (Eero Ojanen)

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Eveliina Laurila | Tiedottaja | Suomen tietokirjailijat ry
eveliina.laurila@suomentietokirjailijat.fi | 050 574 5296


Kirjastovierailijoiden esittelyt 2020

Niklas Bengtsson (s. 1965)

Niklas Bengtsson on tietokirjailija ja kulttuuritoimittaja. Bengtsson kirjoittanut tietokirjoja eri aiheista, mm. eri uskontojen suhteista, kaunokirjallisuudesta, kirjallisuusinstituutioista ja kirjallisuuden vastaanotosta. Hän on toimittanut kirjat lasten- ja nuortenkirjallisuudesta, lasten- ja nuortenkirjallisuuden muotoilusta ja kuvituksesta sekä lastenlehdistä. Bengtssonin tuotantoa ovat mm. Potter-hullutus eli Helsingin Sanomien mediamyllytys (2009), Ulkomaista lasten ja nuorten scifiä (2006) sekä Klooneja ja muukalaisia: ulkomaisia nuorten scifi-sarjoja (2005).

Laura Ertimo (s. 1977)

Laura Ertimo on tietokirjailija ja maantieteilijä. Ilmastonmuutos, antroposeeni sekä veden, valon ja pimeän kysymykset ovat keskiössä hänen koko perheen tietokirjoissaan. Ertimon mielenkiinto kohdistuu erityisesti ihmisen ja ympäristön monimuotoiseen suhteeseen. Hänen teoksiaan ovat mm. Ihme ilmat! - Miksi ilmasto muuttuu? (2019), Vesi - kirja maailman tärkeimmästä aineesta (2017) sekä Yö - kirja unesta ja pimeän salaisuuksista (2016).

Timo Kalevi Forss (s. 1967)

Timo Kalevi Forss on tietokirjailija, muusikko ja toimittaja. Hän on kirjoittanut useita tietokirjoja musiikista. Vuonna 2018 Timo Kalevi Forss teki yhdessä Aiju Salmisen kanssa lasten tietokirjan Mitä on punk? Forssin tunnetuin kirja on aikuisille suunnattu Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo (2017).

Tiina Hautala (s. 1973)

Tiina Hautala on tietokirjailija, joka viihtyy hämärissä paikoissa ja rakastaa aavetarinoita. Hänen kirjoissaan yhdistyvät paikallishistoria ja mystinen tarinaperinne. Hänen teoksiaan ovat mm. Hotellien henget (2017), Aaveiden Pohjanmaa (2013), Jääkauden jälkinäytös (2010) sekä Vaasan aavetarinoista kertova Aaveiden kaupunki (2009). Maailmanperintösaaristosta kertovat lastenkirjat Leikkisä luuranko (2015), Kivikkosaaren kummitus (2014) ja Jättiläisen jalanjälki (2012). Hän on myös kummituksiin ja kauhuun erikoistuneen kustantamo Haamun perustaja. Hautalalle myönnettiin vuoden 2019 Kuiskaus-palkinto tunnuksena merkittävästä työskentelystä lasten ja nuorten kauhukulttuurin parissa.

Marjo Heiskanen (s. 1963)

Marjo Heiskanen on kirjailija, joka ensin oli ammatiltaan muusikko. Hän on julkaissut sekä kauno- että tietokirjallisuutta. Hänen ilmastonmuutosaiheinen nuorten tietokirjansa Yhteen hiileen ilmestyy syksyllä 2020. Heiskasen muuta tuotantoa ovat mm. Mustat koskettimet (2017) ja Kuningattaren kamari (lastenoopperalibretto, säv. Riikka Talvitie, 2015). Heiskasen esikoisromaani Idiootin valinta oli Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkintoehdokas vuonna 2009.

Tero Hiekkalinna (s. 1975)

Tero ”Kaukoputkimies” Hiekkalinna on tietokirjailija ja aktiivinen tähtiharrastaja, joka on omistautunut tähtitaivaan tarkkailuun ja kaukaisten kohteiden valokuvaamiseen. Kaukoputkimies pitää suuren suosion saaneita tähtiesityksiä päiväkodeissa ja ala-asteilla. Hiekkalinnan tuotantoa ovat mm. Rakettimatka avaruuteen - Kaverina kaukoputkimies (2019) ja Tutkimusmatka avaruuteen - Kaverina Kaukoputkimies (2018).

Vuokko Hurme (s. 1979)

Vuokko Hurme on lastenkirjailija ja taidekasvattaja, jonka tuotantoon kuuluvat lapsille suunnatut tietokirjat, kuvakirjat, romaanit ja erilaiset puuhamateriaalit. Kirjoittamisen lisäksi Hurme ohjaa vauvojen ja taaperoiden kuvataidetoimintaa. Lasten tietokirjoissaan Hurme on käsitellyt mm. taidekasvatusta (Tehdään taidetta 2011 & Leikkimään, teippi! 2016), lapsia ja lasten syntymää (Pikkurillin käsikirja 2016), ihmisen ikääntymistä ja kuolemaa (Peukalon käsikirja 2017) ja huvipuistoja (Housuvaaran huvipuisto 2018). Hurmeen tuotantoa ovat myös mm. tietokirjat karkeista (Karkkikirja 2019), pahvista (Leikkimään, pahvi! 2019) ja uimisesta (Housuvaaran uimahalli 2020).

Iiris Kalliola (s. 1959)

Iiris Kalliola on biologi ja tietokirjailija. Kalliolan aihepiirejä ovat erityisesti luonto, ihminen ja ympäristö. Hän on kirjoittanut ja suomentanut tietokirjoja biologian alalta erityisesti lapsille. Kalliolan teoksia ovat mm. Suomen lasten retkeilyopas (Lasse J. Laineen kanssa 2014), Suomen lasten luontokirja (Lasse J. Laineen kanssa 2010) sekä Lasten oma kotieläinkirja (2006). Kalliola palkittiin Tietopöllö-palkinnolla vuonna 2013.

Jukka Laajarinne (s.1970)

Jukka Laajarinne on entinen matemaattisten ja filosofisten aineiden opettaja ja vapaa kirjailija, joka on kirjoittanut mm. muumeja filosofisesta näkökulmasta tarkastelevan teoksen Muumit ja olemisen arvoitus (2009). Hän oli Finlandia Junior -ehdokkaana kirjallaan Madonluvut (2003). Vuonna 2005 Laajarinne voitti yhdessä Martti Ruokosen kanssa Pohjoismaisen kuvakirjakilpailun kirjallaan Mummon kone (2004). Laajarinteen vuonna 2011 julkaistu Leikkiminen kielletty! pohtii, miksi lastenkulttuuri ei ole lasten omaa vaan näille suunnattua kulttuuria. Hän sai Tietopöllö-palkinnon vuonna 2007.

Liisa Lauerma (s. 1962)

Liisa Lauerma on lastenkirjailija. Lauerma puhuu mielellään historian, muistojen ja sukupolvien kohtaamisen merkityksestä. Hän on kirjoittanut kulttuurihistoriaan liittyvät tietokirjat lasten ja aikuisten yhteisten aikamatkojen oppaaksi. Hänen teoksiaan ovat mm. Sukuseikkailu (2011), Villit pillit - lasten urkukirja (2007), Enkelikirkko ja muita kirkkotarinoita (2002) sekä Tiikerinmetsästäjän koti ja muita museotarinoita (2002).

Tittamari Marttinen (s. 1968)

Tittamari Marttinen on lasten- ja nuortenkirjailija sekä sanataideohjaaja. Hänen monipuoliseen ja laajaan tuotantoonsa kuuluu mm. runoja, lastenromaaneja, kuvakirjoja ja nuortenromaaneja. Lisäksi hän on suomentanut kymmeniä lastenkirjoja. Marttisen teoksia ovat mm. Seksistä selkoa (2019), Lasten matkaopas Suomeen (2019) sekä Lasten matkaopas Eurooppaan (2018).

Raili Mikkanen (s. 1941)

Raili Mikkanen on kirjailija ja toimittaja, joka on kirjoittanut yli 60 teosta. Hänen historiallisten nuortentietokirjojensa päähenkilöitä ovat mm. Ida Aalberg, Miina Sillanpää, Katri Vala ja Aino Kallas, josta kertovasta kirjasta hän sai Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2002. Mikkasen tunnetuin hahmo on televisiostakin tuttu Histamiini-hevonen, josta hän on kirjoittanut 12 kirjaa. Mikkanen on kirjoittanut myös selkokielisiä teoksia. Hän sai Tietopöllö-palkinnon vuonna 2011.

Nina Mäki-Kihniä (s. 1975)

Nina Mäki-Kihniä on lasten- ja nuorten tietokirjailija. Mäki-Kihniän teoksissa tutustutaan mm. koirien ja hevosten hoitoon ja koulutukseen. Hänen tuotantoaan ovat mm. Hevonen - Suuri ratsastuskirja (2019), Koirakirja - Matka koirien maailmaan (2019) sekä Hevoskirja - Kaikki hevosista (2018).

Pia Mäkinen (s. 1966)

Pia Mäkinen on tietokirjailija, jonka kiinnostuksen kohteisiin kuuluvat mm. lastenkulttuuri, lastenperinne, perinneleikit, suomalainen juhlaperinne, vanhat perinnekädentaidot, taidekäsityö ja askartelu. Mäkisellä on vuosikymmenten kokemus juhlaohjelmien järjestäjänä ja leikkien vetäjänä. Hänen teoksiaan ovat mm. Kikatukset ja käkätykset (2014), Pelit ja leikit (2014) sekä Pähkäilypommi (2011).

Eero Ojanen (s. 1954)

Eero Ojanen on filosofi, kolumnisti ja tietokirjailija. Hänen kirjallinen tuotantonsa sisältää tietokirjoja ja kaunokirjallisia teoksia, suomennoksia sekä Radioteatterille kirjoitettuja tekstejä ja kertomuksia. Ojasen teoksia ovat mm. Suomen myyttiset eläimet (2019), Suomalaiset taruolennot (2017) sekä Lapsen filosofia (2014). Vuonna 2009 hänet palkittiin Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinnolla.

Viljami Ovaskainen (s. 1977)

Viljami Ovaskainen on lastentietokirjailija ja graafinen suunnittelija. Hän on kirjoittanut kirjoja erityisesti luonnosta ja eläimistä. Hän on kirjoittanut mm. teokset Suomen luonto – Lasten pikkujättiläinen (2017, 2018 ja 2019), Lemmikit – Suuri lemmikki- ja kotieläinkirja (2017), Eläimet – Suuri suomalainen eläinkirja (2018) ja Lasten luontokirja – Opas Suomen luontoon (2019), osan teoksista yhdessä vaimonsa Minna Ovaskaisen kanssa. Ovaskainen suunnittelee ja taittaa kirjansa itse.

Ilpo Probst (s. 1949)

Ilpo Probst on oppi- ja tietokirjailija, opettaja ja kuvatoimittaja, joka on tehnyt historian, kielten ja kulttuurin oppikirjoja, ja saanut useita vuoden kirjavaliopalkintoja. Tarinat, sankarit, seikkailunhalu, uuden tutkiminen ja luominen sekä tekniikka ovat hänellä etusijalla. Hänen teoksiaan ovat Viikingit, merten seikkailijat (2011), Marco Polo, salaperäinen matkamies (2012), Seikkailu Suomenlinnassa (2010) ja Gladiaattorit Colosseumilla - leipää ja sirkushuveja (2015). Kirjoista mm. selviää, ovatko elokuvien sankaritarinat totta, millaista oli viikinkien arkipäivä ja oliko viikinkien kypärissä sarvet.

Karoliina Suoniemi (s. 1983)

Karoliina Suoniemi on sanataiteen opettaja ja lasten tietokirjailija. Suoniemi pitää mieluusti lukuhetkiä, jotka sopivat esimerkiksi koulussa yli ainerajojen vaikkapa historian tai uskonnon tunnille tai monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin. Hän on julkaissut mm. Tehdaskaupungin lapset (2020), Ihan oikeat viikinkiajan lapset (2019), lasten historiallisen tietokirjan Ihan oikeat prinsessat ja prinssit (2018) sekä selkokielisen tietokirjan Maailmanuskonnot (2015).

Leena Valmu (s. 1966)

Leena Valmu on lasten- ja nuortenkirjailija sekä biolääketieteen tutkija. Hän on julkaissut sekä tieteellisiä että kaunokirjallisia teoksia. Valmun esikoiskirja Veera tiellä oli yksi vuoden 2010 Topelius-palkintoehdokkaista. Hänen tuotantoaan ovat mm. Ystävä - katoaminen yhdeksännellä luokalla (2020), Probus ja Suuri suoliston taistelu (2016) sekä Odina ja Uuden elämän alku (2018).

Suvi Vehmanen (s. 1975)

Suvi Vehmanen on kuvittaja, vapaa toimittaja, biologi ja lastentietokirjailija. Vehmanen on erikoistunut lasten luontokirjoihin, joissa hän välittää tietoa luonnosta erityisesti satujen ja tarinoiden avulla. Hänen teoksiaan ovat mm. Lapsen oma luontokirja (2007), Miksi leppäkertulla on pilkut (2008), Lapsen oma petokirja (2010), Lapsen oma talvikirja (2012) ja Suon aarteita (2016). Vehmanen sai Tietopöllö-palkinnon vuonna 2012.