Hyvä lounaissuomalainen tietokirjailija

Lounais-Suomen tietokirjailijoiden marraskuun sitsi pidetään Turussa tiistaina 14.11. klo 18.00 alkaen ravintola Koulun Historialuokassa (Eerikinkatu 18). Esiintymisvuorossa ovat tietokirjailijat Pekka Ranta ja Tapio Niemi. Sitsissä Ranta ja Niemi kertovat omista tietokirjoistaan.


Miten insinööristä tuli orkideapuutarhuri, ja orkideainnostus vei vaimonkin mukaan?

Pekka Ranta kertoo:

”Noin 55 vuoden iässä tuli mieleen, kuinka ihmiset menettävät "ystävänsä" eläkkeelle jäädessään. Me siis vaimon kanssa vaihdoimme alaa. Minä olin viime ajat ollut opettajana AMK:eissa, vaimoni Tuulikki pankinjohtajana ym.

Orkideatarhaa rakentaessa ja orkideoita ihmisille esitellessä harmistuimme niistä kymmenistä väärinkäsityksistä, joita kukkakaupat ihmisille tyrkyttivät. Siksi ryhdyimme kirjoittamaan oikeita ohjeita paperille, ja paperit laajenivat vauhdilla kirjoiksi. Niistä ensimmäinen ei kuitenkaan uskaltanut moittia auktoriteetteja, seuraavat jo uskalsivat.

Tämän sinisen Kulttuuriorkideat-kirjan teko alkoi eräissä lehdissä esitetystä "Suomen harvinaisimman kasvin" varastamisesta Morgonlandetista. Oli muuten raskasta puppua koko väite.

Viimeksi harmistuimme, kun aloimme kasvattaa orkideoita siemenestä Portugalissa; varastivat laboratoriossa kaikki!”


Millaisia tietokirjoja olet kirjoittanut, Tapio Niemi?

Omasta kirjailijanurastaan kertoo eläkeläinen Tapio Niemi:

”Olen varsinaiselta koulutukseltani kieltenopettaja Åbo Akademista, FM. Pääkielenä englanti, sivukielenä venäjä.

Kieltenopettajan työtä olenkin tehnyt yhteensä noin 15 vuotta vähän kaikilla asteilla, myös yksityisfirmoissa ja kansalaisopistoissa, viimeksi SAMK:issa 2010–2013.

Päätyöni on tainnut kuitenkin olla toimittaja. Tätä työtä olen tehnyt niin Radio Porissa, Crea Videon Rikosraportissa kuin freelancerinakin siellä sun täällä noin 20 vuotta. Nykyisin olen viidettätoista vuotta Länsi-Suomen kolumnisti.
Kolmas ura on murreviihdyttäjän työ. Keikkailin Rauman kielellä Hannu Heinon kanssa yhteensä 22 vuotta Teimme noin 1 500 keikkaa, Hannun kuolemaan saakka. Nyt olen jatkanut yksinesityksillä.

Ja sitten on tämä tietokirjailijan homma. Kirjoja on kertynyt 32 kpl, toinen puoli yksin, toinen puoli jonkun toisen kanssa. Pääosin raumalaista ja satakuntalaista historiaa, muutamia valtakunnallisia iskelmäkirjoja.”


Mitä mieltä tietokirjasta?

Anni Reuterin teos Suomalaiset Stalinin puhdistuksissa (SKS Kirjat 2023) on viime viikkoina ollut laajalti esillä, ei vähiten Helsingin Kirjamessujen ansiosta. Sitsissä Riitta Liede ja Lassi Saressalo ruotivat tätä teosta. Kirja jää kiertämään kiinnostuneiden luettavaksi.


Syksyn jäsenilta 28. marraskuuta

Syksyn jäsenilta pidetään tiistaina 28.11. Turussa ravintola Koulussa alkaen klo 18.00. Luvassa on tietoa omakustantamisesta ja oppikirjakustantamisesta. Merkitkää kalenteriin myös, että joulukuun sitsi on poikkeuksellisesti maanantaina 11.12. Näistä lisää seuraavissa jäsenkirjeissä.

Tavataan Koulussa!

Lassi Saressalo
Lounais-Suomen aluevastaava 
lassi.saressalo@elisanet.fi
050 590 2210