Faktahommissa-blogi

Faktahommissa on Suomen tietokirjailijat ry:n blogi, jossa tietokirjailijat ja tietokirjojen ystävät kirjoittavat tietokirjallisuuden merkityksestä, sen tekemisestä, lukemisesta ja tietokirjallisuuden nykytilasta.

Blogitekstit ilmestyvät vuonna 2025 kerran kuussa.

#faktahommissa

Blogikirjoitukset

Lukemisen muutokset ja tietokirjallisuuden mahdollisuus


30.06.2025 Riie Heikkilä

Kirjojen lukemisen muutoksista puhutaan usein huolestunein äänenpainoin, lukemisen vähenemistä ja pinnallistumista korostaen. Tutkimus kuitenkin osoittaa, että lukemisen vähenemisen sijaan kannattaisi pikemminkin puhua eriytymisestä: vuosi vuodelta tyypillisempiä kirjojen lukijoita ovat korkeasti koulutetut, naiset ja keski-iän ylittäneet. Kirjojen lukeminen siis kasautuu niille, joilla on kaikenlaisia resursseja muita enemmän.

Digitaalisen lukemisen monia mahdollisuuksia on kaavailtu hiipuvan ja eriytyvän lukemisen pelastajaksi. Siitä huolimatta tutkimus on pääasiassa sitä mieltä, että digitaalinen lukeminen kerrostuu aivan samalla tavalla kuin perinteistenkin kirjojen lukeminen.

Vähän lukevien keskuudessa korostuu lisäksi vihamielinen puheenparsi: kirjat ja lukeminen mielletään eliitin touhuksi, vastenmieliseksi ja ennen kaikkea omaan elämänpiiriin mitenkään liittymättömäksi, vieraaksi. (Heikkilä, 2024)

Tietokirjallisuus on pieni iloinen poikkeus tässä muuten varsin synkässä kuvassa. Tietokirjallisuuden lukeminen on ensinnäkin yleisempää kuin kaunokirjallisuuden lukeminen, ja hienoista kasvua 1980-luvulta nykypäivään on nähtävissä.

Tietokirjallisuuden lukeminen ei myöskään jakaudu kaunokirjallisuuden tapaan rajusti sukupuolen tai koulutustason mukaan. Vuosi vuodelta sen lukeminen on vähemmän yhteydessä sukupuoleen, ja matalasti ja korkeasti koulutettujen lukutottumukset muistuttavat tietokirjojen lukemisen osalta toisiaan jatkuvasti enemmän.

Tietokirjallisuuden suosiota saattaa selittää se, että tietokirjagenre on viime vuosikymmeninä rikastunut ja monimuotoistunut. Kirjamarkkinat ovat myös osanneet näppärästi tarttua monimutkaistuvan maailman trendeihin ja puhutella tietokirjojen tutkitustikin moninaista yleisöä.

Olisiko hyvin tehty tietokirja lopulta se viisasten kivi, joka pelastaa lukemisen? Tietokirjafestivaalien kaltaiset tapahtumat voivat olla tie sitä kohti ja aito vastavoima lukemisen eriytymiselle.

Riie Heikkilä on Tampereen yliopiston sosiologian dosentti, joka on tutkinut laajasti kulttuuriosallistumista ja -osallistumattomuutta. Hänen viimeisin kirjansa Miksi lakkasimme lukemasta? Sosiologinen tulkinta lukemisen muutoksesta (Gaudeamus 2024) sai vuoden 2025 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Riie Heikkilä esiintyy Tietokirjafestivaalilla Lukutottumusten muutos -paneelikeskustelussa perjantaina 5.9. klo 13.

Faktahommissa-blogin kirjoitukset

On ihanaa olla kirjailija!
30.05.2025 Katariina Vuori
Artisti maksaa…
29.04.2025 Markus Hotakainen
Jonkun näitäkin töitä on tehtävä
07.03.2025 Päivi Heikkilä-Halttunen
Tietokirja sytyttää lukuinnon
29.11.2024 Henriika Tulivirita
Käsityökirjat avaavat maailmoja
18.10.2024 Marketta Luutonen
Ihmisen mittaisia seikkailuja
01.10.2024 Jukka Laajarinne
Me tarvitsemme pitkää tekstiä
13.06.2024 Rosa Meriläinen
Miten tulla vakavasti otetuksi?
26.04.2024 Elina Kahla
Turvaa selustasi, elämäkerturi!
28.03.2024 Riitta Korhonen
1 2 3 7