Kirjastovierailut

Lasten ja nuorten tietokirjapäivää vietetään kerran vuodessa syksyisin, jolloin 20 tietokirjailijaa vierailee kirjastoissa ympäri Suomen. Kirjastossa tietokirjailija kertoo lapsille ja nuorille suunnatuista tietokirjoistaan sekä niiden aihepiireistä.

Vuonna 2025 kirjastovierailuja voi hakea 7.–22. toukokuuta. Lasten ja nuorten tietokirjapäivää vietetään 4. syyskuuta.

Lapsia kuuntelemassa tietokirjailijan vierailua innokkaasti viitaten.

Miten vierailua haetaan?

Kirjastot voivat hakea vierailua sivun alaosassa olevalla verkkolomakkeella. Syksyn 2025 vierailuhaku on auki 7.–22.5.

Vierailun voi toteuttaa virtuaalisesti tai paikan päällä. Suurimmalle osalle kirjailijoista sopii molemmat toteutustavat. Poikkeukset on mainittu kunkin tietokirjailijan esittelyn kohdalla.

Lomakkeen listalta voi toivoa tiettyjä tietokirjailijoita vierailulle kirjastoon. Toivomuksessa voi ja kannattaa mainita useita nimiä. Jos samaa tietokirjailijaa on toivonut useampi kirjasto, valinnassa ovat etusijalla ne, jotka eivät ole aikaisemmin saaneet tietokirjailijavierailijaa. Myös erityisen hyvät perustelut saattavat vaikuttaa lopputulokseen.

Miten valinnoista ilmoitetaan?

Mahdollisen vierailutoiveen toteutuminen ilmoitetaan viikolla 22. Samalla ilmoitetaan tietokirjailijan yhteystiedot ja annetaan vinkkejä vierailuun valmistautumiseen. Tämän jälkeen kirjasto sopii vierailun kellonajan ja muut yksityiskohdat suoraan tietokirjailijan kanssa. Ilmoitamme myös niille hakijoille, joiden kohdalle valinta ei tällä kertaa osunut.

Miten vierailut toteutetaan?

Kirjastovierailut toteutetaan lasten ja nuorten tietokirjapäivänä 4.9.2025. Tietokirjallisuuden edistämiskeskus maksaa tietokirjailijalle esiintymispalkkion, mahdolliset päivärahat ja kotimaan matkakulut.

Kirjasto voi valmistautua vierailuun tutustumalla kirjailijaan ja/tai hänen teoksiinsa ja keräämällä oppilailta kysymyksiä kirjailijalle.

Vierailun toteutus: virtuaalisesti tai paikan päällä
Esiintymiskielet: suomi, ruotsi ja englanti

Ilari Aalto on arkeologi ja tietokirjailija, joka on erikoistunut keskiaikaan. Aalto on kirjoittanut yhdessä Elina Helkalan kanssa arkeologiaa ja keskiaikaa käsitteleviä kirjoja. Lapsille suunnatusta teoksesta Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita: Nuoren arkeologin käsikirja (2019) selviää, miten arkeologista tutkimusta tehdään ja minkälaisia merkkejä Suomessa asuneet ihmiset ovat jättäneet jälkeensä viimeisen 11 000 vuoden aikana. Oliko Suomessa viikinkejä? Mitä kieltä kivikaudella puhuttiin? Mitä arkeologisia löytöjä lapset ja nuoret ovat tehneet?

Kirja soveltuu parhaiten 4.–6.-luokkalaisille.

Vierailun toteutus: virtuaalisesti tai paikan päällä
Esiintymiskielet: suomi

Laura Ertimo on tietokirjailija ja maantieteilijä. Ilmastonmuutos, antroposeeni sekä veden, valon ja pimeän kysymykset ovat keskiössä hänen koko perheen tietokirjoissaan. Ertimon mielenkiinto kohdistuu erityisesti ihmisen ja ympäristön monimuotoiseen suhteeseen. Hänen teoksiaan ovat mm. Mitä on olla minä (2024), Mikä mahti! – Lotta ja Kasper luonnon puolella (2023) sekä Aika matka! – Lotta, Kasper ja luontokadon arvoitus (2021). Tietoa ja kerronnallisuutta yhdistelevä teos Ateneumin arvoitus ilmestyy myöhemmin syksyllä 2025.

Kirjat soveltuvat parhaiten 3.–6. -luokkalaisille.

Vierailun toteutus: virtuaalisesti tai paikan päällä
Esiintymiskielet: suomi

Jade Haapasalo on tamperelainen suomentaja, lastenkirjailija ja kustannustoimittaja, joka on kirjoittanut ja kääntänyt yli sata teosta aikuisille ja lapsille. Hän on kirjoittanut teoksia WSOY:n Tietopalat-sarjaan. Sarjan uusimmassa kirjassa Tietopalat: Hirmuiset dinosaurukset (2025) esitellään dinosaurusten moninaista joukkoa helppolukuisesti ja värikkäillä kuvilla höystettynä. Haapasalon aikaisempia Tietopalat-sarjan kirjoja ovat Tietopalat: Hurjat luonnonmullistukset (2024), Tietopalat: Suloinen kani (2023) sekä Tietopalat: Pienet suuret keksinnöt (2022).

Kirjat soveltuvat parhaiten 2.–3.-luokkalaisille.

Vierailun toteutus: virtuaalisesti tai paikan päällä
Esiintymiskielet: suomi

Jessica Haapkylä on meribiologian tohtori ja tietokirjailija. Hän on tutkinut ilmastonmuutoksen vaikutuksia koralleihin trooppisissa merissä, ja kirjoittanut useita tietokirjoja merten tilasta ja suojelusta. Lasten tietokirjassa Sukellus valtamerten salaisuuksiin (2024) tieto ja tarinallisuus kohtaavat ja johdattavat lukijan merelliseen seikkailuun. Kirjassa esitellään merten outoja otuksia ja kerrotaan, miksi ne ovat sellaisia kuin ovat.

Kirja soveltuu parhaiten 1.–4.-luokkalaisille.

Vierailun toteutus: virtuaalisesti tai paikan päällä
Esiintymiskielet: suomi

Janne Haikari on historiantutkija, joka työskentelee tutkijatohtorina Jyväskylän yliopistossa. Hän on tutkinut aatelistoa, 1600-lukua, kouluhistoriaa, lastensuojelun historiaa, paikallishistoriaa sekä metsähistoriaa ja kirjoittanut historia-aiheisia teoksia sekä aikuisille että lapsille. Tuorein lasten tietokirja Suomalaiset tutkimusmatkailijat (2020) esittelee innostavasti, mitä tutkimusmatkailija tekee ja millaisilla tutkimusmatkoilla suomalaiset ovat olleet. Haikari on kirjoittanut myös historia-aiheiset lastenkirjat Suomen keskiaika lapsille (2017) ja Kuninkaantie (2014). Kaikissa kirjoissa värikkäät kuvitukset elävöittävät kerrontaa.

Kirjat soveltuvat parhaiten 1.–2.-luokkalaisille.

Vierailun toteutus: mieluiten paikan päällä
Esiintymiskielet: suomi

Tero ”Kaukoputkimies” Hiekkalinna on tietokirjailija ja aktiivinen tähtiharrastaja, joka on omistautunut tähtitaivaan tarkkailuun ja kaukaisten kohteiden valokuvaamiseen. Kaukoputkimies pitää suuren suosion saaneita tähtiesityksiä päiväkodeissa ja ala-asteilla. Hiekkalinnan tuotantoa ovat mm. Avaruus nyt! (2025), Avaruuden arvoituksia – Kaverina Kaukoputkimies (2020) ja Rakettimatka avaruuteen – Kaverina kaukoputkimies (2019).

Kirjat soveltuvat alakouluikäisille.

Vierailun toteutus: virtuaalisesti tai paikan päällä
Esiintymiskielet: suomi

Jani Kaaro on tietokirjailija, toimittaja ja suomentaja. Hän on saanut Tieto-Lauri-palkinnon ja tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Lapsille hän on kirjoittanut tietokirjoja muun muassa luonnosta ja avaruudesta, ja tuoreimpana ovat ilmestyneet kirjat Maailman pahimmat paikat (2024) ja Mistä minut on tehty (2024). Ensimmäisessä esitellään maailman hurjia kolkkia ja jälkimmäisessä kuvataan geenien toimintaa ja perinnöllisyyttä.

Kirjat soveltuvat alakouluikäisille.

Vierailun toteutus: virtuaalisesti tai paikan päällä
Esiintymiskielet: suomi ja englanti

Mikko Kalajoki on mustan huumorin ja herkkävireisen ihmiskuvauksen taitajana tunnettu turkulainen kirjailija. Hän on julkaissut lasten tietokirjojen lisäksi mm. romaaneja, novelleja ja sarjakuvia. Kalajoki on kirjoittanut Tietopalat-sarjaan urheiluaiheisia lasten tietokirjoja; Huimapäiset urheilulajit (2025), Vauhdikkaat kamppailulajit (2024) sekä Yleisurheilua kiekosta kolmiloikkaan (2023). Uusin Tietopalat-sarjan teos Autoja farmarista formulaan julkaistaan syksyllä 2025.

Kirjat soveltuvat parhaiten 1.–4.-luokkalaisille.

Vierailun toteutus: virtuaalisesti tai paikan päällä
Esiintymiskielet: suomi

Sari Kanala on jyväskyläläinen lastenkirjailija ja yrittäjä. Hän on kirjoittanut luonto- ja eläinaiheisiä tietokirjoja. Kanalan uusimpia teoksia ovat mm. Pölyttäjät (2025), Suomenhevonen (2025) ja Orava (2024). Hän on myös kuvittanut joitakin lastenkirjojaan. Lokakuussa 2025 ilmestyy teos Saimaannorppa. Koulutukseltaan Kanala on FM ja KTM sekä ammatillisten aineiden opettaja.

Kirjat soveltuvat parhaiten 1.–6.-luokkalaisille.

Vierailun toteutus: mieluiten paikan päällä
Esiintymiskielet: suomi

Hannu Laakso on luontovalokuvaaja, joka on tehnyt pitkän uran liike-elämässä. Laakson tarinalliset tietokirjat, Me otukset -sarja, kertoo eri eläinlajien perhe-elämästä valokuvin ja tarinoin. Sarjasta ovat ilmestyneet Me Siiliset (2025), Me Poroset (2024), Me Lintuset (2023), Me Hukkaset (2022), Me Karhuset (2021) ja Me Kettuset (2020). Teoksissa kerrotaan tarinoita eläinten perhe-elämästä eläinten näkökulmasta, ja niistä saa tietoa eläinten lajityypillisestä käyttäytymisestä. Laaksolle myönnettiin tiedonjulkistamisen valtionpalkinto vuonna 2023.

Kirjat soveltuvat alakouluikäisille.

Vierailun toteutus: virtuaalisesti tai paikan päällä
Esiintymiskielet: suomi

Lotta Lahti on tietokirjailija, perheiden hyvinvoinnin edistäjä ja kasvisruokailun puolestapuhuja. Hänen uusimman teoksensa, Lasten sienikirjan (2024), avulla voi oppia mm. tunnistamaan sieniä sekä sukeltaa sienten salaisuuksiin, metsän uumeniin ja luonnon toimintaan.

Kirja soveltuu parhaiten 1.–5.-luokkalaisille.

Vierailun toteutus: virtuaalisesti tai paikan päällä
Esiintymiskielet: suomi

Elina Lappalainen on palkittu tietokirjailija ja HS Vision taloustoimittaja, joka seuraa työkseen muun muassa kasvuyrityksiä, peliteollisuutta ja teknologia-aiheita. Hänen tietokirjasarjassaan Tornihuoneen salaseura käsitellään kansalaisuustaitoja. Sarjasta on ilmestynyt kaksi teosta; Tornihuoneen salaseura: Uutisten jäljillä (2024) sekä Tornihuoneen salaseura: Rahan jäljillä (2023). Sarjan kolmas osa Tornihuoneen salaseura: Vallan jäljillä ilmestyy syksyllä 2025. Kirjassa sukelletaan politiikan ja demokratian maailmaan.

Kirjat soveltuvat parhaiten alakouluikäisille.

Vierailun toteutus: virtuaalisesti tai paikan päällä
Esiintymiskielet: suomi ja englanti

Roope Lipasti on toimittaja ja kirjailija, joka on kirjoittanut kauno- ja tietokirjoja sekä lapsille että aikuisille. Hän on myös monille tuttu pakinoitsija ja kolumnisti. Lätkä-Lauri-kirjasarjasta on ilmestynyt monta osaa, ja sarjan lisäksi on ilmestynyt myös tietoteokset Lätkä-Laurin kesälajit (2024) ja Lätkä-Laurin jääkiekkokirja (2019). Lastenromaaneissa Kivikauden sankarit – Mammuttitulva (2025), Rauniokaupungin lapset (2023) ja Palavan kaupungin lapset (2022) tarinallisuuteen yhdistetään tietoa. Lipasti on kirjoittanut myös Tietopalat-sarjaan kirjan Ihmeellinen jääkausi (2021).

Kirjat soveltuvat parhaiten alakouluikäisille.

Vierailun toteutus: mieluiten paikan päällä
Esiintymiskielet: suomi

Hanna Niittymäki on rauhankasvattaja, joka kouluttaa, kirjoittaa ja tuottaa materiaaleja liittyen rauhan-, globaali- ja yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokasvatukseen. Taustaltaan hän on erityisluokanopettaja. Niittymäen kirjat Ihmisiksi (2023) ja Ihmisiksi elämisen taito (2021) käsittelevät elämän eettisiä kysymyksiä, kuten arvoja, empatiaa, dialogisuutta, oikeudenmukaisuutta ja sovittelutaitoja. Kirjat sisältävät tehtäviä ja aktiviteetteja.

Kirjat soveltuvat parhaiten yläkouluikäisille.

Vierailun toteutus: virtuaalisesti tai paikan päällä
Esiintymiskielet: suomi ja englanti

Anni Pyykkö on viestinnän ammattilainen, joka työskentelee ruuantuotannon parissa. Kirjoissa Venni ja Lyly (2024) sekä Venni ja Lyly – Ruokatutkijat (2025) käsitellään ruokaan liittyviä aiheita oivaltavasti tietoa ja huumoria yhdistellen. Kirjoissa tarjotaan myös mm. reseptejä ja vinkkejä ruokahävikin vähentämiseksi, jotka sopivat koko perheelle. Pyyköllä on myös kieltenopettajan pätevyys.

Kirjat soveltuvat parhaiten 1.–3.-luokkalaisille.

Vierailun toteutus: mieluiten Helsingin lähistöllä
Esiintymiskielet: suomi

Julia Pöyhönen on psykologi, joka on erikoistunut tunnetaitoihin, lapsen kehitykseen ja perheiden tukemiseen. Hän on työskennellyt perheiden ja erilaisten ryhmien kanssa sekä luonut paljon tunnetaitoja ja lapsen kehitystä tukevaa kirjallisuutta. Yhdessä Heidi Livingstonin kanssa kirjoitetuista Fanni– ja Miu-kirjasarjoista on ilmestynyt monta osaa, ja niissä käsitellään tunnetaitoja lapsille sopivalla tavalla.

Fanni-sarja soveltuu parhaiten 1.–2.-luokkalaisille.

Vierailun toteutus: virtuaalisesti tai paikan päällä
Esiintymiskielet: suomi

Marika Riikonen on tamperelainen kirjailija ja kulttuuritoimittaja. Hän on kirjoittanut useita kaunokirjallisia teoksia. Hän on tutkinut gradussaan hevoskirjoja ja kirjoittanut sellaisia itsekin. Lasten tietokirja Tietopalat: Uljas hevonen on helppolukuinen ja runsaasti kuvitettu tietokirja hevostelun perusasioista. Kirjassa käsitellään esimerkiksi sitä, miten hevoset kommunikoivat, mitä hevosta hoitaessa täytyy muistaa ja millaisia hevosia on esiintynyt mytologiassa.

Kirja soveltuu parhaiten 1.–3.-luokkalaisille.

Vierailun toteutus: virtuaalisesti tai paikan päällä
Esiintymiskielet: suomi ja englanti

Saija Saarni on geologian tohtori, joka työskentelee tutkijana Turun yliopistossa. Hän on opiskellut myös viestintää ja pedagogiikkaa. Kiinnostus kiviin ja maaperään alkoi jo lapsena, ja aiheeseen liittyvän suomenkielisen lastenkirjallisuuden vähyys innoitti Saarnin kirjoittamaan lasten tietokirjat Kiviä taskussa: Koko perheen kivikirja (2019) sekä Kaiken maailman kuopat: hiidenkirnusta hymykuoppiin (2020).

Kirjat soveltuvat parhaiten 1.–2.-luokkalaisille.

Vierailun toteutus: mieluiten Tampereen lähiseudulla
Esiintymiskielet: suomi ja englanti

Miikka Tamminen on historiantutkija, joka on aiemmin kirjoittanut tieteellisiä tutkimuksia ja tiedekirjoja aikuisille. Hänen ensimmäinen lasten tietokirjansa, Hirviöiden käsikirja (2023), kertoo helppotajuisesti keskiajan kulttuurista. Teos esittelee hirviömäisiä eläimiä, ihmishirviöitä, ihmisen ja eläimen sekoituksia, kummia kasveja ja kiviä sekä yliluonnollisia hirviöitä. Sitä elävöittävät keskiajan aidot käsikirjoituskuvat.

Kirja soveltuu alakouluikäisille.

Vierailun toteutus: virtuaalisesti tai paikan päällä
Esiintymiskielet: suomi

Leena Valmu on filosofian tohtori, biotieteen dosentti sekä nuortenkirjailija. Hän on kirjoittanut sekä kauno- että tietokirjoja. Valmu on kirjoittanut tarinallisen lastentietokirjasarjan ihmisruumiin elintärkeistä toiminnoista ja pienistä soluista, jotka tekevät niistä mahdollisia. Sarjasta on julkaistu Filius ja elinkaikkeuden arvoitus (2013), Probus ja suuri suoliston taistelu (2016), Odina ja uuden elämän alku (2018) sekä Serius ja elinkaikkeuden ilmastonmuutos (2023), jossa kerrotaan ihmisen lämmönsäätelykeskuksesta ja immuunipuolustuksesta.

Kirjat soveltuvat erityisen hyvin 5.-luokkalaisille, joiden opintosuunnitelmaan kuuluu ihmisbiologiaa.

Tilaa uutiskirjeemme!

Tietoa ajankohtaisista asioista ja tapahtumista tietokirjallisuuden ystäville.

Tilaa uutiskirje

Kirjastovierailujen hakemuslomake syksy 2025

Kirjastovierailua voi hakea 22.5. asti.

Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia

Toivoisimme vierailua*
Toivoisimme vierailulle kirjailijaa (vapaaehtoinen toive):
Suosittelemme valitsemaan useamman kuin yhden kirjailijan.


Lisätiedot: 
Heidi Mäki | Tapahtumatuottaja | heidi.maki@tietokirjailijat.fi | 050 505 4306