Oppikirjailijat faktahommissa -podcast

kuva in content

Oppikirjailijat faktahommissa on podcast oppimateriaaleista. Mihin oppikirjoja tarvitaan internetin aikakaudella? Kuka päättää, mitä kouluissa opetetaan? Voiko fake news syrjäyttää faktan? Pitääkö digioppijan ruutuajasta olla huolissaan?

Podcastissa tavataan oppikirjailijoita ja keskustellaan oppimisen ajankohtaisista ilmiöistä. Oppikirjailijat faktahommissa -podcastin tuottaa Suomen tietokirjailijat ja juontaa Baba Lybeck. Podcastia voi kuunnella maksutta eri alustoilta, kuten Spotifysta ja Applen podcast-sovelluksesta.Kuuntele podcastia Spotifyssa täällä. Podcast on jatkoa yleistä tietokirjallisuutta käsittelevälle Faktahommissa-podcastille


Oppikirjailijat faktahommissa -podcastin jaksot 

1: Faktaa vai fake newsiä – Miten tehdään laadukkaita oppimateriaaleja?

Faktantarkistusta, pilkunviilausta, suuria linjoja. Miten oppikirjoja tehdään? Kuinka varmistetaan, että fake newsit eivät sekoitu faktaan? Millaisia mokia oppikirjan teossa voi sattua? Vieraina ovat oppikirjailija ja äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Katriina Rapatti ja Otava oppimisen palvelujen liiketoimintapäällikkö Anna-Reetta Sipilä. Juontajana Baba Lybeck.

Kuuntele jakso Spotifyssa. : https://open.spotify.com/episode/1vsip1YdUJen85CfLmQcv7

2: Uudistushalua vai ajantasaistamista – Kuka päättää, mitä kouluissa opetetaan?

Sukupuolten moninaisuus, sulavat jäätiköt, saamelaisten historia. Kuka päättää oppimateriaalien sisällöstä? Miten kiistellyistä aiheista kerrotaan? Millaisia suomalaiset oppimateriaalit ovat kansainvälisesti verrattuna? Vieraina ovat Helsingin yliopiston opettajankouluttaja ja oppikirjailija Hannele Cantell sekä Sanoma Learningin Nordic-organisaation kehitysjohtaja Teemu Lehtonen. Juontajana Baba Lybeck.

Kuuntele jakso Spotifyssa.

3: Tarvitaanko oppimateriaaleja internetin aikakaudella?

Google, Wikipedia, Youtube ja Tiktok. Jos netistä löytyy kaikki tieto, mihin oppimateriaaleja enää tarvitaan? Millainen oppimateriaali on hyvä opettajan näkökulmasta? Entä opiskelijan? Vieraina ovat oppikirjailija, opetusharjoittelun ohjaaja ja äidinkielen lehtori Helena Ruuska sekä oppikirjailija ja filosofian, terveystiedon ja uskonnon lehtori Tiina Lehtinen. Juontajana Baba Lybeck.

Kuuntele jakso Spotifyssa.

4: Digihuumaa – Pitääkö digioppijan ruutuajasta olla huolissaan? 

Digitaalinen oppikirja, sähköiset kokeet ja opetusta havainnollistavat videot. Tämän päälle some ja suoratoistopalvelut. Lukiolainen on vapaa-ajalla ja nykyään myös luokkahuoneessa ruudulla. Mitä tästä oikein pitäisi ajatella? Mitä mieltä lukiolaiset itse ovat digitaalisista oppimateriaaleista? Vieraina ovat Lukiolaisten liiton koulutuspoliittinen asiantuntija Aliisa Toivanen ja Forssan lukion rehtori ja e-Opin perustaja Simo Veistola. Lisäksi jaksossa kuullaan kommentti psykologian tohtori Mona Moisalalta. Juontajana Baba Lybeck.

Kuuntele jakso Spotifyssa.

5: Eriarvoistumisen vaara – Miltä näyttää oppimateriaalien tulevaisuus?

Suomalainen peruskoulu on ainutlaatuinen: lapset menevät lähikouluun, jossa saavat laadukasta opetusta ja laadukkaat oppimateriaalit, vai saavatko? Mitä seuraa, jos oppimateriaaleista säästetään? Miten varmistetaan, että oppilailla on tulevaisuudessa yhdenvertaiset mahdollisuudet oppia? Oppikirjailijat faktahommissa -podcastin viidennessä jaksossa ovat vieraina apulaisprofessori Venla Bernelius, palkittu oppikirjailija sekä historian ja yhteiskuntaopin lehtori Antti Kohi sekä Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Saija Ohtonen-Jones. Podcastin juontaa Baba Lybeck

Kuuntele jakso Spotifyssa.