Oppaat

Tietokirjoja kouluun! Lukuvinkkejä alakouluun ja esiopetukseen -kirjakatalogi
Koonnut Pirjo Hiidenmaa, Ida Henritius ja Taru Varpula.

Suomen tietokirjailijat ry ja Laurin Jäntin säätiö, Helsinki 2017, 60 sivua.

Vuoden 2016 opetussuunnitelman myötä tietokirjojen käyttö koulujen kirjallisuuden opetuksessa lisääntyy. Pirjo Hiidenmaan, Ida Henritiuksen ja Taru Varpulan kokoama 75 teosta esittelevä Tietokirjoja kouluun! -kirjakatalogi on tehty helpottamaan ajankohtaisten ja laadukkaiden tietokirjojen löytämistä ja valitsemista. Katalogin kirjat sopivat erityisesti alakouluun ja esiopetukseen.

Kirjat on jaoteltu 7 eri aihealueen mukaan: kirjoja löytyy muun muassa teemoilla ympäristö ja luonto, historia ja kulttuurihistoria, harrastukset, musiikki, ihmismieli ja tekniikka. Kirjakatalogista löytyy myös esimerkkikysymyksiä, joiden kautta lapset pääsevät käsittelemään kirjallisuutta pintaa syvemmältä.


 

Tietokirjoja kouluun! -kirjakatalogi
Koonnut Pirjo Hiidenmaa, Hanna Kolli ja Salla Salokanto

Suomen tietokirjailijat ry ja Laurin Jäntin säätiö, Helsinki 2016, 76 sivua.

Vuoden 2016 opetussuunnitelman myötä tietokirjojen käyttö koulujen kirjallisuuden opetuksessa lisääntyy. Pirjo Hiidenmaan, Hanna Kollin ja Salla Salokannon kokoama 91 teosta esittelevä Tietokirjoja kouluun! -kirjakatalogi on tehty helpottamaan ajankohtaisten ja laadukkaiden tietokirjojen löytämistä ja valitsemista. Katalogin kirjat sopivat erityisesti yläkoulun ja lukion oppilaille.

Kirjat on jaoteltu 13 eri aihealueen mukaan: kirjoja löytyy muun muassa teemoilla ympäristö ja luonto, historia ja kulttuurihistoria, elämäntavat, harrastukset, musiikki ja elokuvat ja urheilu. Kirjakatalogista löytyy myös esimerkkikysymyksiä, joiden kautta lukioikäiset pääsevät käsittelemään kirjallisuutta pintaa syvemmältä.

Tietokirjoja kouluun! -kirjakatalogista on otettu myös 10 000 kappaleen painos.


 

Opas Creative Commons -lisensointiin & Open Access -julkaisemiseen
Koonnut Noora Arkia ja Jussi Ilvonen

Suomen tietokirjailijat ry, Helsinki 2016, 23 sivua.

Oletko pohtinut vaihtoehtoja perinteiselle tavalle julkaista tietokirjasi? Ovatko tekijänoikeudet hankalia ymmärtää ja tuntuuko sinusta, että vaikka verkko on täynnä materiaalia ja mahdollisuuksia, mitään ei saa tehdä loukkaamatta toisen tekijänoikeutta?

Opas Creative Commons -lisensointiin & Open Access -julkaisemiseen on laadittu nykyajan tietokirjailijalle selkeyttämään sähköisiä julkaisumahdollisuuksia. Se tarjoaa apua verkosta löytyvän aineiston hyödyntämiseen ja avaa vaihtoehtoja perinteisille kustannustavoille.


 

EEVA-LIISA RYHÄNEN, SIRPA WASS & JUHA PIHLAJANIEMI
Oppikirjojen kirjoittamisesta – Suomen tietokirjailijat ry:n tietopaketti aloitteleville oppikirjantekijöille

Suomen tietokirjailijat ry, Helsinki 2009, 8 sivua.

Oppikirjojen kirjoittamisesta -opas kertoo lyhyesti asioista, joista oppikirjan tekijän tulisi huolehtia heti materiaalin tekoprosessin alussa. Niillä turvataan itselle ja ryhmälle onnistunut luova työskentelyvaihe ja
lopulta myös korvaus tehdystä työstä.

Oppimateriaalin tekemiselle on leimallista alkuvaiheen uusien innovaatioiden herättämä kiihkeä työhalu ja työn suuri määrä. Uuden haasteen edessä saattavat unohtua kirjalliset sopimukset oikeuksista ja velvollisuuksista sekä työhön liittyvät järjestely- ja tulonjakokysymykset.

Korvaukset oppikirjatyöstä tulevat usein vasta erilaisia osia sisältävän materiaalin valmistuttua ja alkuvaiheessa kysymykset rahasta tuntuvat siten kaukaisilta. Kaikilla tekijöillä ei ole onnea saada tukijakseen ja ohjaajakseen kokenutta ja asiantuntevaa kustannustoimittajaa, joka huolehtisi myös tekijöiden eduista.

Siksi onkin tärkeää, että tekijäryhmän jäsenet itse pitävät huolta perusasioista.


 

PIRJO HIIDENMAA, RAIMO JUSSILA & ANNIKA NISSINEN (toim.)
Hyvä kirja

Suomen tietokirjailijat ry, Helsinki 2006. 286 sivua. Loppuunmyyty.

Suomen tietokirjailijat ry:n artikkeliteos Hyvä kirja kokoaa usean kirja-alan asiantuntijan ajankohtaiset puheenvuorot tietokirjan laadusta. Artikkeleissa käsitellään kirjan teon ydinalueita tiedon laadusta jakeluun sekä erilaisia tapausesimerkkejä selkokielisestä tietokirjallisuudesta keittokirjoihin.


 

RAIMO JUSSILA, EERO OJANEN & TAIJA TUOMINEN (toim.)
Tieto kirjaksi

Suomen tietokirjailijat ry, Helsinki 2006. 283 sivua. Loppuunmyyty.

Tunnet asiasi, mutta tunnetko lukijasi tarpeet? Tieto kirjaksi kertoo, kuinka asiantuntijatieto jalostuu lukijalähtöiseksi, luotettavaksi ja oivalluksia välittäväksi teokseksi: oppaaksi, elämäkerraksi tai verkkojulkaisuksi. Tiedosta voi kirjoittaa luovasti, mielenkiintoisesti, kauniisti, mukaansatempaavasti, omakohtaisesti tai jopa huumorintajuisesti. Lukijalle selviää, miten elää tietokirjailijan elämää, työskennellä kustantajan kanssa ja selvitä tekijänoikeusviidakosta. Kirja innostaa niin aloittelevaa kuin kokenuttakin kirjoittajaa. Se on hyödyksi tietotekstin tekijälle, kirjoittamisen opettajalle ja kirjahanketta suunnittelevalle.