Hallitus 2017

Suomen tietokirjailijat ry:tä johtaa kymmenjäseninen hallitus. Hallituksen jäsenet valitaan kolmivuotiskausiksi syyskokouksessa.

Markku Löytönen, puheenjohtaja
Tuula Uusi-Hallila, varapuheenjohtaja
Markku Heikkilä
Jaakko Heinimäki
Päivi Kosonen
Jussi Pakkasvirta
Terhi Pietiläinen
Lassi Saressalo
Timo Tossavainen

 

 

Markku Löytönen

puheenjohtaja

 

 

 

 

 

 

FT Markku Löytönen on koulutukseltaan maantieteilijä. Hän on toiminut Helsingin yliopiston kulttuurimaantieteen professorina vuodesta 1999. Vuosina 2008–2009 hän toimi yliopiston vararehtorina tehtäväalueenaan yhteiskunnallinen vuorovaikutus ja tietohallintoasiat.

Löytösen tärkeimmät tutkimusaiheet ovat terveysmaantiede, paikkatietojärjestelmät sekä tutkimusmatkailu ja sen historia.

Vuonna 1990 hän sai Tieto-Finlandian, tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon ja Vuoden tiedekirja -palkinnon. Yhdistyksen Tietopöllö-palkinnon tieteen popularisoinnista, erityisesti lasten tietokirjallisuudesta hän sai 2004. Vuonna 2009 Löytönen sai ensimmäisen kerran jaetun Lauri Jäntin Säätiön Tieto-Lauri-palkinnon, joka jaetaan parhaalle lasten ja nuorten tietokirjalle.

Löytönen on ollut Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen vuodesta 2005 lähtien. Hallituksessa hän aloitti vuonna 2009, ja vuoden 2012 alusta alkaen hän on toiminut yhdistyksen puheenjohtajana. Hän on myös politiikkatyöryhmän, hallituksen työvaliokunnan sekä taloustoimikunnan puheenjohtaja.

Ota yhteyttä Markkuun
markku.loytonen[at]helsinki.fi
 

Tuula Uusi-Hallila

varapuheenjohtaja

FL Tuula Uusi-Hallila on Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun lukion äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori.

Uusi-Hallila on kirjoittanut työryhmässä kahta lukion äidinkielen ja kirjallisuuden oppikirjasarjaa. Työparin kanssa hän laatinut kolme yleistajuista teosta, jotka käsittelevät Aleksis Kiven, Minna Canthin ja Juhani Ahon elämää ja tuotantoa, ja  joko yksin tai muiden kanssa hän on toimittanut parikymmentä tietokirjaa tai kirjallisuusantologiaa.

Uusi-Hallila  on kiinnostunut erityisesti lukemisen edistämisestä. Lauri Jäntin säätiön hallituksessa yli kymmenen vuotta toiminut Uusi-Hallila liittyi yhdistyksen jäseneksi vuonna 1994, ja hän on myös yhdistyksen lasten ja nuorten tietokirjallisuutta pohtivan työryhmän jäsen. Yhdistyksen jäsen Tuula Uusi-Hallila on ollut vuodesta 1994 saakka ja hallituksen jäsen vuoden 2016 alusta alkaen.

Ota yhteyttä Tuulaan
tuula.uusi-hallila[at]syk.fi
 

Markku Heikkilä

hallituksen jäsen

YTM Markku Heikkilä työskentelee Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tiedeviestintäpäällikkönä Rovaniemellä. 

Heikkilä on julkaissut tietokirjoja pohjoisten alueiden yhteistyöstä ja EU:n ilmastopolitiikasta sekä kulttuurihistoriaan paneutuvia matkakirjoja Laatokan seudulta ja Ob-joelta. Hänellä on taustalla pitkä journalistin ura Kalevassa. Hän kirjoittaa kolumneja ja tekee monipuolista tiedeviestintää ammattiinsa liittyvistä aiheista. Heikkilä sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 1997.

Yhdistyksen jäsen Heikkilä on ollut vuodesta 2007. Hallituksessa Heikkilä aloitti vuonna 2012. Hän on toiminut yhdistyksen Lapin aluevastaavana vuodesta 2010. Lisäksi hän on politiikkatyöryhmän jäsen. Heikkilän kotipaikka on Oulu.

Ota yhteyttä Markkuun
markku.heikkila[at]ulapland.fi
 

Jaakko Heinimäki

hallituksen jäsen

TM Jaakko Heinimäki työskentelee Kirkko ja kaupunki -median päätoimittajana. Lisäksi hän on teologi ja pastori.

Heinimäki on julkaissut toistakymmentä kirjaa, joista Seitsemän syntiä (1999) oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana. Hänen teoksensa käsittelevät pääasiassa etiikkaa ja uskonnonfilosofiaa. Hänen uusin teoksensa on syksyllä 2015 julkaistu Kerettiläisen käsikirja.

Lisäksi Heinimäki on kirjoittanut useita uskonnon oppikirjoja peruskoulun yläluokille ja lukioon ja tehnyt opintokerhoaineistoja aikuisopiskelijoille ja sähköisiä oppimateriaaleja peruskoulun yläluokille.

Heinimäki toimi Eino Leinon Seuran puheenjohtajana 2003–2007 ja Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen hallituksen varapuheenjohtajana 2003–2008. Yhdistyksen jäsen hän on ollut vuodesta 1998 ja hallituksessa vuodesta 2010.

Ota yhteyttä Jaakkoon
jaheinim[at]mac.com
 

Päivi Kosonen

hallituksen jäsen

FT Päivi Kosonen on kirjallisuustieteen dosentti, kirjallisuudentutkija, kriitikko ja kirjallisuusterapeutti ja -kouluttaja.

Kosonen on kirjoittanut ja toimittanut kirjallisuuden alan tietokirjoja antiikin omaelämäkerroista brittiläiseen nykykirjallisuuteen. Hän on julkaissut oppikirjoja, kirjallisia esseitä ja tietoproosaa. Tietokirjakritiikkiä hän kirjoittaa niin verkko- kuin printtimediaan.

Kosonen opettaa ja ohjaa luovaan ja kokemukselliseen kirjoittamiseen perustuvia ryhmiä yliopistoissa ja yksityisellä sektorilla. Hänen kirjoittamisohjauksen erityisalaansa ovat luova omaelämäkerrallinen kirjoittaminen, taidejournalismi, tieteellinen kirjoittaminen ja tietokirjoittaminen.

Yhdistyksen jäsen Kosonen on ollut vuodesta 2004 ja hallituksessa vuodesta 2015. Hän on myös apurahatoimikunnan jäsen.

Ota yhteyttä Päiviin
paivi.kosonen[at]ajatusmatka.net
 

Jussi Pakkasvirta

hallituksen jäsen

VTT, dosentti Jussi Pakkasvirta on alue- ja kulttuurintutkimuksen professori.

Pakkasvirta on työskennellyt vuodesta 1989 Latinalaisen Amerikan tutkimuksen eri viroissa humanistisessa tiedekunnassa. Lisäksi hän on tehnyt tutkimusta ja opettanut myös useassa Euroopan maassa. Vuosina 2010–2015 hän toimi HY:ssa politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksen johtajana ja vuosina 2012–15 myös varadekaanina valtiotieteellisessä tiedekunnassa.

Pakkasvirran kiinnostuksen kohteita ovat olleet mm. nationalismin teoria ja aatehistoria, tieteidenväliset menetelmät metsäteollisuuden globalisaatio sekä yritysten yhteiskuntavastuu.

Pakkasvirta on kirjoittanut tai toimittanut viisitoista kirjaa (tieteellisiä, yleistajuisia ja oppikirjoja) ja julkaissut yli 50 tieteellistä vertaisarvioitua artikkelia.

Suomen tietokirjailijat ry:n jäseneksi Pakkasvirta tuli vuonna 2005, ja hallituksessa hän aloitti vuodesta 2017.

Ota yhteyttä Jussiin
jussi.pakkasvirta[at]helsinki.fi

 

Terhi Pietiläinen

hallituksen jäsen

FM Terhi Pietiläinen on koulutukseltaan kansatieteilijä ja työskentelee museonjohtajana Heinolassa. Hänen tietokirjallinen tuotantonsa käsittää lähinnä kansatieteeseen, paikallishistoriaan, yhteisöihin ja kulttuureihin liittyviä aiheita. Hän on kirjoittanut viimeksi karjalaisesta perheestä. Lisäksi hän on julkaissut yhden työpaikkahistorian sekä kotimaan matkaoppaan.

Kotkassa asuva Pietiläinen on ollut yhdistyksen jäsen vuodesta 2006 ja hallituksen jäsenenä hän aloitti vuoden 2012 alusta. Päijät-Hämeen aluevastaavana hän toimi vuosina 2007–2010, Kaakonkulman aluevastaavana 2010-2016 ja palasi Päijät-Hämeen aluevastaavaksi vuoden 2017 alusta.

Ota yhteyttä Terhiin
terhi.pietilainen[at]heinola.fi
 

 

Lassi Saressalo

hallituksen jäsen

FT Lassi Saressalo on koulutukseltaan folkloristi. Viimeiset viisi vuotta aktiivia työelämäänsä Saressalo toimi Helsingissä Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtajana ja pääsihteerinä. Saressalo on myös folkloristiikan dosentti Turun yliopistossa ja kirjallisuuskriitikko.

Saressalo on julkaissut kymmenkunta monografiaa perinteentutkimuksen, sotahistorian ja järjestöhistorian alalta ja kirjoittanut historiaa uudelleen Suomesta karkotettujen ja paenneiden näkökulmasta. Artikkeleja hän on kirjoittanut satakunta.

Lisäksi Saressalo on toiminut muun muassa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran hallituksessa ja puheenjohtajana sekä valtion Kirjastoapurahalautakunnan tietokirjallisuusosaston puheenjohtajana.

Suomen tietokirjailijat ry:n jäseneksi Saressalo tuli vuonna 2005. Saressalo aloitti Lounais-Suomen aluevastaavana vuonna 2015 ja hallituksen jäsenenä vuoden 2016 alussa. Palkintolautakunnan jäsenenä hän toimi vuodet 2013–2015.

Ota yhteyttä Lassiin
lassi.saressalo[at]elisanet.fi

 

Timo Tossavainen

hallituksen jäsen

FT Timo Tossavainen toimii opettajankouluttajana Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan kampuksella ja dosenttina Tampereen yliopistossa. Hänen tutkimusalaansa on sekä matematiikka että sen oppiminen ja opettaminen. Hän on perehtynyt mm. oppimateriaalien rooliin matematiikan opetuksessa.

Tossavainen on laatinut matematiikan oppikirjoja sekä lukioita että korkeakouluja varten. Lisäksi hän on kirjoittanut mm. matematiikkaa ja luonnontieteitä popularisoivia sekä koulutusta käsitteleviä artikkeleita lukuisiin sanoma- ja aikakauslehtiin. Hän on kiinnostunut erityisesti yhdistyksen aluetoiminnan kehittämisestä ja tietokirjallisuuden asemasta muuttuvassa mediaympäristössä.

Suomen tietokirjailijat ry:n jäseneksi Tossavainen tuli vuonna 2006. Hän aloitti Etelä-Savon aluevastaavana syksyllä 2010 ja hallituksessa vuonna 2011. Tossavainen on myös oppimateriaalityöryhmän jäsen.

Ota yhteyttä Timoon
timo.tossavainen[at]ltu.se