Artisti maksaa…

Tietokirjailijoina olemme omien alojemme asiantuntijoita. Historiaa, psykologiaa, matematiikkaa, teologiaa, luonnontieteitä, kädentaitoja… Lista on loputon. Yli 3 300 jäsenemme joukosta löytyy eksperttejä alalta kuin alalta. Se on tietoa, taitoa ja kokemusta, jota on hankittu vuosien ja vuosikymmentenkin aikana, sekä lukemalla että kirjoittamalla.
Yhdistyksemme tukemien kirjailijavierailujen lisäksi meillä tietokirjailijoilla on kysyntää muutenkin. Monet meistä saavat esiintymis- ja luennointipyyntöjä kouluissa ja lukioissa, kansalais- ja työväenopistoissa, erilaisilla kursseilla, monenlaisissa tapahtumissa. Tieto kiinnostaa kansaa.
Jokainen esiintyminen edistää asiaamme ja lisää sekä tietokirjallisuuden että tietokirjailijoiden näkyvyyttä. Ja tietysti jakaa tietoa sitä kaipaaville. Kiinnostus osoittaa myös kiistatta, että tietokirjat ovat merkittävä osa kirjallisuutta ja kulttuuria: ne luovat omalta osaltaan sivistystä.
Palkkatyönsä ohella kirjoittavat eivät voi noin vain lupautua luennoimaan toisella paikkakunnalla, ehkä jopa toisella puolella Suomea. Siihen hurahtaisi helposti päivä, kaksikin. Päätyökseen kirjoja tekeviltä se vie aikaa varsinaiselta kirjoittamiselta. Korvauksen olisi oltava kohtuullinen, näkyvyydellä tai pullakahveilla ei makseta laskuja.
Kovin usein tarjottu korvaus ei ole kohtuullinen, aina se ei kattaisi edes keikasta aiheutuvia kuluja. Minua on useamman kerran pyydetty esitelmöimään palkkiolla, jonka vaatimattomuus tarkoittaisi sitä, että käytännössä joutuisin maksamaan siitä, että pääsen kertomaan joko kirjoistani tai asioista, joista jotain tiedän. Olen laistanut.
Esitelmään, luentoon tai mihin tahansa esiintymiseen on valmistauduttava. Siihen voi mennä päivä, kaksikin, voi mennä enemmänkin, jos aihe on vaikea ja haluaa välttää sen, että lähtee lonkalta rupattelemaan niitä näitä. Siinä pettyisi sekä tilaisuuden järjestäjä, yleisö että luennoitsija.
Voiko siis esimerkiksi itselleni vastikään tarjottua vähän yli sadan euron palkkiota kolmen oppitunnin luennosta parinsadan kilometrin edestakaisen matkan takana pitää kohtuullisena? Kun se kattaisi myös luennon valmistelun.
Mielestäni ei.
Yhdistyksemme palkkiosuositus on 275 euroa 45 minuutin esityksestä. Suositukset ovat suosituksia eikä niihin läheskään aina ole mahdollista päästä. Etenkään näinä aikoina, kun kulttuuriin kohdistuvat leikkaukset entisestään heikentävät monien toimijoiden taloustilannetta. Suosituksesta on silti hyvä muistuttaa, jos joku tarjoaa polkuhintaa. Neuvottelu ei ole riitelyä, vaan omien oikeuksien puolustamista.
Jos neuvottelussa ei päästä molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun, syy on siinä, että tiedosta, taidosta ja kokemuksesta ei olla valmiita maksamaan. Siihen pitää saada muutos. Ja muutos vaatii solidaarisuutta.
Niin kauan kuin asiantuntijaesitelmiä halajavat tietävät saavansa jonkun toisen puhujan alihintaan, suosituksista jäädään kauas jälkeen. Jos taas kukaan ei tyydy naurettaviin palkkioihin, niitä on ennen pitkää pakko korottaa.
Pallo on meillä.