Raisa Cacciatore ja Jukka Mäkinen saivat Warelius-palkinnot

1.7.2016

Suomalaisen seksuaalivalistuksen keulakuva ja matematiikan opetuksen edistäjä saivat Suomen tietokirjailijat ry:n jakamat 12 000 euron Warelius-palkinnot Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa perjantaina 1.7.2016.

Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämät Warelius-palkinnot jaettiin Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päivien avajaisissa 1. heinäkuuta 2016 tietokirjailija Raisa Cacciatorelle ja oppikirjailija Jukka Mäkiselle. Palkinnot jakoivat Suomen tietokirjailijat ry:n puheenjohtaja Markku Löytönen ja yhdistyksen palkintolautakunnan puheenjohtaja Paula Havaste.

Warelius-palkinto myönnetään vuosittain tietokirjailijalle, jolla on laaja ja korkealaatuinen tietoteostuotanto tai jolla on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen tietokirjallisuuteen. Kahdentoistatuhannen euron palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Warelius-palkinto on jaettu vuodesta 1985 lähtien.

Raisa Cacciatore (s. 1956) on lastenpsykiatri, Väestöliiton asiantuntijalääkäri ja Vanhemmuuskeskuksen johtaja. Tietokirjailijana ja terveystiedon alan oppikirjailijana hän on kirjoittanut runsaasti oppaita ja tietoteoksia lasten, nuorten, perheiden ja ammattilaisten tueksi muun muassa seksuaalisuudesta, aggressiokasvatuksesta, mielen hyvinvoinnista ja itsetunnosta. Hänet tunnetaan myös aktiivisena mediavaikuttajana ja nuorten seksuaalivalistajana.

FT Jukka Mäkinen (s. 1948) on ollut matematiikan alan keskeinen vaikuttaja Suomessa. Hän on työskennellyt Helsingin yliopistossa matematiikan laitoksella ja opettajankouluttajana ja opetusharjoittelua ohjaavana lehtorina Viikin normaalikoulussa. Lisäksi hän on toiminut ylioppilastutkintolautakunnan matematiikan sensorina ja osallistunut valtakunnallisten opetussuunnitelmien laadintaan.


PALKINTOPERUSTELUT

RAISA CACCIATORE
Raisa Cacciatore on tuottelias tietokirjailija, jonka teoksissa tarjotaan tukea ja tietoa eri-ikäisille lukijoille, lapsille, vanhemmille, perheille ja ammattilaisille. Aihepiirit vaihtelevat pienen lapsen itsetunnosta vanhemmuuden kehittämiseen ja tunteiden hallintaan. Suosikit Kiukkukirja ja Kapinakirja ovat kuluneet monen kasvattajan käsissä.

Cacciatore on kirjoittanut myös aikuisen naisen seksistä, mutta parhaiten hänet tunnetaan teinien hyväksyvänä seksuaalivalistajana, jonka räväkkä ote näkyy jo kirjojen nimissä. Esimerkiksi Hei beibi mä oon tulta on alan klassikko, jonka asiantuntemus on verratonta. Teos muistuttaa myös aikuislukijaa siitä, millaista olikaan olla nuori. Cacciatore kirjoittaa hauskasti ja vetävästi eikä pelkää suoraan puhumista vaikeistakaan aiheista.

Cacciatore on lastenpsykiatri, kouluttaja, Väestöliiton asiantuntijalääkäri ja Vanhemmuuskeskuksen johtaja. Laajan yksin tai työryhmässä kirjoittamansa tietoteostuotannon lisäksi Raisa Cacciatore on kirjoittanut myös terveystiedon alan oppikirjoja ja tehnyt muun muassa Opetushallituksen verkkomateriaalin alakoululaisille.

JUKKA MÄKINEN
Jukka Mäkinen on tehnyt pitkän elämäntyön matematiikan oppimateriaalien kirjoittajana. Noin kolmenkymmenen vuoden aikana hän on ehtinyt kirjoittaa yli sata matematiikan oppikirjaa yksin tai työryhmien jäsenenä. Mäkisen tuotanto keskittyy lähinnä lukion oppimateriaaleihin, sekä pitkän että lyhyen matematiikan sarjoissa. Jukka Mäkisen kirjoittamat teokset ovat olleet Suomen käytetyimpiä matematiikan alan oppikirjoja, ja ne ovat kuluneet satojen tuhansien lukiolaisten käsissä.
 
Jukka Mäkinen on ollut matematiikan alan keskeinen vaikuttaja. Hän on väitellyt filosofian tohtoriksi ja työskennellyt Helsingin yliopistossa matematiikan laitoksella ja opettajankouluttajana sekä opetusharjoittelua ohjaavana lehtorina Viikin normaalikoulussa. Vuodesta 1975 lähtien hän on toiminut ylioppilastutkintolautakunnan matematiikan sensorina. Lisäksi Mäkinen on osallistunut useammalla kierroksella valtakunnallisten opetussuunnitelmien laadintaan.
 
Monipuolinen osaaminen ja erilaiset asiantuntijatehtävät ovat antaneet Mäkiselle vahvan perustan lukion oppimateriaalien kirjoittamiseen. Jukka Mäkinen on näkemyksellinen oppikirjailija, mikä näkyy erityisesti siinä, että hän etsii asioille aina ratkaisut ja perustelut – niin pedagogisesti kuin matemaattisestikin.


WARELIUS-PALKINTO


Vuodesta 1985 jaettu Warelius-palkinto on nimetty ensimmäisenä varsinaisena suomenkielisenä tietokirjailijana pidetyn Antero Wareliuksen (1821–1904) mukaan. Wareliuksen tuotantoon kuuluvat muun muassa Enon opetuksia luonnon asioista (1855–1856), Kertomus Tyrvään pitäjästä (1853) ja Saatanto Tuonelaan eli ilmoitteita miten meikäläiset kuolleenkorjaustavat ovat muodostuneet (1861).

Warelius-palkinnon ovat saaneet muun muassa Peter von Bagh, Elina Haavio-Mannila, Auli Hakulinen, Martti Häikiö, Jaakko Hämeen-Anttila, Eila Hämäläinen, Risto Isomäki, Tapio Markkanen, Anne-Maria Mikkola, Päiviö Tommila, Kaari Utrio ja Heikki Ylikangas.

Palkinnonsaajista päättää Suomen tietokirjailijat ry:n palkintolautakunta, johon kuuluvat vuonna 2016 puheenjohtajana Paula Havaste sekä jäseninä Hannele Cantell, Markku Monni, Anne Mäntynen ja Kari Vaijärvi.

Suomen tietokirjailijat ry:n palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.


Lisätiedot:
Linda Lappalainen           
Tiedottaja, Suomen tietokirjailijat ry       
050 41 05 584 | linda.lappalainen@suomentietokirjailijat.fi