
Annina Vainio
Osoite:
Tampere
Puhelinnumero:
+358456041077
Sähköposti:
ac.vainio@gmail.com
Ammatti:
Toimittaja, tietokirjailija, kustannustoimittaja
Koulutus:
Yhteiskuntatieteiden maisteri
Erityisala:
Journalistiikka media Urheilu Koirabisnes
Olen kirjoittanut monipuolisesti tutkivia tietokirjoja eri aiheista. Skaala on laaja aina pankkiiri Björn Wahlroosin epävirallisesta elämäkerrasta Marimekon yrityshistoriikkiin, Kaapelitehtaan 25-vuotisjuhlakirjaan, koirabisnekseen ja millenniaalien sukupolvea perkaavaan teokseen. Nyt kirjoitan seuraavaa tietokirjaani joukkuepalloilusta erityisesti tasa-arvon ja talouden näkökulmista. Olen media-alan sekatyöläinen ja työskennellyt toimittajana vuodesta 2005 lähtien.
Tuotanto
Wahlroos: epävirallinen elämäkerta
2013Tuomo Pietiläinen & tutkiva työryhmä
Wahlroos: epävirallinen elämäkerta perustuu yli kahteensataan haastatteluun ja kymmeniin arkistolähteisiin. Harvinaislaatuinen tutkivan journalismin hanke valottaa Wahlroosin lapsuutta, nuoruutta, rikastumista ja Pohjoismaiden valloitusta. Kirjan on kirjoittanut 25 journalismin maisteriopiskelijaa Tampereen yliopistosta yhdessä yliopiston vierailijaprofessori Tuomo Pietiläisen kanssa.
Marimekko: suuria kuvioita
2015Esa Koivuranta, Kati Pehkonen, Tuija Sorjanen & Annina Vainio
Tieto-Finlandia-ehdokas vuodelta 2015. Valintalautakunnan perustelut: ”Marimekko on yksi modernin Suomen ikoneista. Tutkivalla otteella teoksessa kirjataan Marimekon historia. Se ei keskity epäkohtiin, vaan antaa uskottavan ja elämänmakuisen kuvan yhtiön vaiheista ja toiminnasta ja niistä henkilöistä, joilla on ollut keskeinen rooli yhtiön eri vaiheissa. Tässä yhteydessä on myös syytä erikseen mainita kirjan tekemiseen osallistuneet kuvajournalistit Nina Karlsson ja Otto Ponto, sillä sanojen rinnalla tässä aiheessa visuaalisuus korostuu.” Tutkivien toimittajien kirjoittama teos perustuu yli sataan haastatteluun ja kymmeniin arkistolähteisiin.
Kaikenkarvainen kansa: miten koirista tuli miljoonabisnes.
2017Päivi Kerola, Esa Koivuranta, Kati Pehkonen, Tuija Sorjanen & Annina Vainio
Koiria kohdellaan yhä useammin perheenjäseninä. Omistajat syytävät koiriin rahaa ja ostavat niille tarvikkeita, vakuutuksia ja koulutuskursseja. Eläinlääkärimaksut ovat kallistuneet, ruotsalaisomisteinen eläinlääkäriketju on vallannut merkittävän osan suomalaisista markkinoista ja yritysjohtoon on tullut kovan rahan bisnesjohtajia eläinlääkärien sijaan. Joukko tutkivia toimittajia ja kuvajournalisteja pureutuu muun muassa koiranjalostukseen, pentukauppaan, eläinlääkäriketjujen ja vakuutusyhtiöiden toimintaan sekä koiranruoka- ja harrastusbisnekseen. Koira-ala käydään läpi perusteellisesti ruohonjuuritasolta suuriin rakenteisiin, kotikoirista näyttelykehien säkenöiviin tähtiin. Kaikenkarvainen kansa avaa suomalaisen koiramaailman ja koirabisneksen logiikkaa sekä koiranomistajille että koira-alasta kiinnostuneille. Se kokoaa yksiin kansiin runsaasti uutta tietoa alasta ja sen lainalaisuuksista ja sidonnaisuuksista. Kirjaa on odotettu Suomessa pitkään. Vastaavaa ei ole aiemmin tehty.
Kaapeli 25: muistikuvia ja muistelmia
2017Annina Vainio & työryhmä
Kaapeli 25 on juhlakirja, joka kokoaa yksiin kansiin Suomen suurimman kulttuurikeskuksen historian kannalta keskeisten henkilöiden muistikuvia menneestä ja näkemyksiä tulevasta. Ääneen pääsevät Jörn Donner , Rosa Liksom , Teemu Mäki, Jukka Orma , Stefan Bremer ja monet muut taiteilijat, poliitikot ja virkamiehet, jotka synnyttivät Kaapelitehtaan 25 vuotta sitten, yhtiön vuokralaiset ja työntekijät, jotka liittyvät taloon ja sen kehittymiseen merkittäväksi eurooppalaiseksi kulttuurikeskukseksi. Kaapelitehtaan teollinen historia merikaapelin valmistuksessa ja uusi käyttö kulttuurikeskuksena ovat lyöneet taloon erityisen leimansa, jonka syntyä lähestytään noin 30 artikkelin näkökulmista. Artikkelien lisäksi Kaapeli 25 sisältää näyttävän kokoelman valokuvia Kaapeliksi kutsutun kulttuurikeskuksen ihmisistä ja vaiheista historiasta nykypäivään.
Millenniaalit: uuden vuosituhannen tekijät
2020Tuija Sorjanen & Annina Vainio
Millenniaalit-kirja tarjoaa kiehtovan katsauksen siihen yhteiskuntaan ja tulevaisuuteen, jossa nuoret aikuiset elävät. Teos perustuu tavallisten millenniaalien haastatteluihin sekä Koneen Säätiön rahoittamaan Tampereen yliopiston Jako kahteen? -projektin tutkimustyöhön. Haastateltavina on myös joukko millenniaalisukupolven vahvimpia ääniä. Muun muassa koreografi, Sonya Lindfors, palkittu runoilija Susinukke Kosola, demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi ja trap-artisti Wille Hyvönen.