Lounais-Suomen Sitsi Turussa 8.5.2025

Sitsi Turussa
Kevään viimeinen Sitsi 13.5.
Lounaissuomalaisten tietokirjailijoiden kevään viimeisessä Sitsissä tiistaina 13. toukokuuta klo 18.00 alkaen kohdataan Jean Sibelius ja matkustetaan Pariisiin.
Ilari Lehtinen on suomalainen huilisti. Lehtinen aloitti teini-ikäisenä huiluopintonsa Turun konservatoriossa. Vuonna 1969 Ilari Lehtinen suoritti humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon Turun yliopistossa. Samaisena vuonna hän opiskeli huilunsoittoa Freiburgin musiikkikorkeakoulussa (Hochschule für Musik Freiburg). Vuonna 1993 Lehtinen suoritti Sibelius-Akatemian tohtorintutkinnon; väitöskirjan nimi on Frederic the Great and His Influence on Flute Music.
Lehtinen on toiminut vuodesta 1974 alkaen Turun filharmonisen orkesterin soolohuilistina. Hän soittaa noin sadalla LP- ja CD-levyllä ja on kantaesittänyt ja sovittanut suuren määrän kamarimusiikkia. Hän on toiminut myös huilunsoitonopettajana Espoon musiikkiopistossa ja Turun Konservatoriossa, taiteellisena assistenttina Sibelius-Akatemiassa sekä kapellimestarina Porin Kaupunginorkesterissa ja Salon Orkesterissa.
Ilari Lehtinen on esiintynyt paitsi useassa Euroopan maassa, myös USA:ssa, Perussa, Venezuelassa ja Japanissa sekä pitänyt luentoja ja mestarikursseja Suomen lisäksi Puolassa, Perussa ja Virossa.
Vuonna 2015 Ilari Lehtinen julkaisi kirjan Jean Sibeliuksen henkisen kasvun jäljillä (Sininen säätiö). Tänä keväänä ilmestyi omakustanteena hänen toinen Sibelius-teoksensa Jean Sibelius soitintajana (omakustanne, 2025), josta siis kuulemme Sitsissä. Teos on oppikirjan tapainen Konzertführer, jossa analysoidaan koko Sibeliuksen orkesterituotanto soitinnuksen näkökulmasta. Se on ensimmäinen monografia tästä aiheesta. Soitintaminen (kutsutaan myös nimellä orkestrointi) on tietylle kokoonpanolle tehdyn sävellyksen muokkaamista toisen kokoonpanon soitettavaan tai laulettavaan muotoon pysyen mahdollisimman uskollisena alkuperäiselle teokselle. Esimerkiksi pelkästään pianolle kirjoitettu partituuri voidaan soitintaa eli orkestroida suuremmalle kokoonpanolle ja useammille soittimille.
Lehtisen teos on suunnattu etenkin kapellimestareille, säveltäjille ja ammattimuusikoille, mutta myös aktiiviselle konserttiyleisölle ja alan harrastajille. Nuottiesimerkkejä käsin kirjoitettuina on lähes 600.
Kuvaretkelle Pariisiin
Ulla Halkola on ammatiltaan valokuvaterapian kouluttaja, taustalla on psykoterapeutin ja aikuiskouluttajan pätevyys. Jäätyään kolmetoista vuotta sitten eläkkeelle TY Brahea-keskuksen terveysalan ja erityisesti psykoterapiakoulutusten suunnittelijan tehtävästä hän on jatkanut valokuvaterapeuttista työtä toiminimensä Spectrovision kautta. Tunnetuin tuote on yli 20 vuoden ajan myynnissä olleet Spectro-valokuvakorttisarjat, joita hän on tehnyt opetus-, ohjaus- ja terapiakäyttöön. Syksyllä 2024 hän julkaisi omakustanteena teoksen Valokuva kirjallisuudessa 1923–2023, faktaa, fiktiota ja faktiota. Kirjan esittely kuultiin tietokirjailijoiden tapaamisessa huhtikuussa 2024.
Toukokuun sitsissä esittelyvuorossa on kuvateos Kymmenen päivää Pariisissa. Se on kuvapäiväkirja huhtikuulta 2023, jolloin työn alla oli edellä mainittu esikoisteos.
Pariisiin suuntautuneen matkan tarkoituksena oli käsikirjoituksen viimeistely ja tutustuminen kirjailijoiden Pariisiin. Toiveena oli kulkea kirjailijoiden jalanjäljillä ja valokuvata kuvamateriaalia tulevaan kirjaan. Valokuvat eivät kuitenkaan asettuneet luontevasti syksyllä 2024 ilmestyneeseen kirjaan. Nyt niistä on syntynyt oma kokonaisuutensa kuvapäiväkirjana, joka odottaa julkaisemista kuluvan vuoden syksyllä.
Tervetuloa Sitsiin!
Lassi Saressalo
Lounais-Suomen aluevastaava
lassi.saressalo@elisanet.fi
Ohjelma
Klo 18.00
Ilari Lehtinen
Jean Sibelius soitintajana
Ulla Halkola
Kymmenen päivää Pariisissa