Opettaja, hae tietokirjailijaa vierailulle kouluusi!

Suomen tietokirjailijat ry rahoittaa joka kevät ja joka syksy 20 tietokirjailijan vierailut eri puolilla Suomea sijaitseviin toisen asteen oppilaitoksiin.

Vierailu on kouluille maksuton, ja sen voi toteuttaa paikan päällä tai virtuaalisesti. Tietokirjailija sopii monipuolisesti eri oppiaineiden tunneille.

Vierailijat keväällä 2024:

Elisa Aaltola, Riku Cajander, Antti Helin, Marika Haataja, Markus Hotakainen, Koko Hubara, Karo Hämäläinen, Hannu-Pekka Ikäheimo, Mari Koistinen, Karolina Kouvola, Taina Laane, Esa Mäkijärvi, Ville Mäkipelto, Johanna Pentikäinen, Leena Putkonen, Pasi Saukkonen, Tuija Siltamäki, Pälvi Rantala, Janne Viljamaa ja Leena Virtanen.

Miten vierailua haetaan?

Toisen asteen oppilaitokset voivat hakea vierailua sivun alaosassa olevalla verkkolomakkeella. Haku on avoinna 18.–31.1.2024. Vierailun voi toteuttaa virtuaalisesti tai paikan päällä. Suurimmalle osalle kirjailijoista sopii molemmat toteutustavat. Poikkeukset on mainittu kunkin tietokirjailijan esittelyn kohdalla ja hakulomakkeessa.

Lomakkeen listalta voi toivoa tiettyjä tietokirjailijoita vierailulle omaan kouluunsa. Toivomuksessa voi ja kannattaa mainita useita nimiä. Jos samaa tietokirjailijaa on toivonut useampi koulu, valinnassa ovat etusijalla ne, jotka eivät ole aikaisemmin saaneet tietokirjailijavierailijaa. Myös erityisen hyvät perustelut saattavat vaikuttaa lopputulokseen.

Miten valinnoista ilmoitetaan?

Mahdollisen vierailutoiveen toteutuminen ilmoitetaan viikolla 6. Samalla ilmoitetaan kouluun vierailemaan tulevan tietokirjailijan yhteystiedot ja annetaan vinkkejä vierailuun valmistautumiseen. Tämän jälkeen koulu sopii vierailuajankohdan suoraan tietokirjailijan kanssa. Ilmoitamme myös niille hakijoille, kenen kohdalle valinta ei tällä kertaa osunut.

Miten vierailut toteutetaan?

Kevään vierailut toteutetaan kevätlukukauden 2024 aikana. Suomen tietokirjailijat ry maksaa tietokirjailijalle esiintymispalkkion, mahdolliset päivärahat ja kotimaan matkakulut sekä lähettää valituille kouluille Lauri Jäntin säätiön taloudellisella tuella viisi vierailevan tietokirjailijan teosta tutustuttavaksi etukäteen.

Koulu voi valmistautua vierailuun tutustumalla kirjailijaan ja/tai hänen teoksiinsa ja keräämällä oppilailta kysymyksiä kirjailijalle. Kysymykset voi halutessaan lähettää vierailijalle jo etukäteen. Valmistautumisesta lähetetään myös tarkempia vinkkejä kullekin vierailun saavalle koululle.

Opettajien palautteita vierailuista:

"Opiskelijat saivat monipuolisesti tietoa tietokirjailijan työstä, tietokirjan kirjoittamisesta ja juuri tietystä tietokirjasta, jota olimmekin jo tunneilla käsitelleet."

"Yhteistyö vierailijan kanssa sujui hyvin ja hän oli erinomainen esiintyjä!"

Lisätiedot: 
Heidi Mäki | tapahtumatuottaja | 0505054306 | heidi.maki@tietokirjailijat.fi


 

Kevään 2024 tietokirjailijavieraat

Elisa Aaltola

Vierailu virtuaalisesti tai paikan päällä Helsingissä, Tampereella tai Turussa.

Elisa Aaltola on eläin- ja ympäristöetiikan dosentti ja tutkija Turun yliopistossa.

Aaltola on kansainvälisesti arvostettu eläinfilosofi. Vuonna 2021 hänelle myönnettiin Pro Animalia -palkinto elämäntyöstä eläinten hyväksi. Aaltola on julkaissut eläinkysymyksestä 11 kirjaa. Esseitä eläimistä -teoksessaan (2022) hän pohtii, mitä yhteiskunnassa tapahtuu, kun ihminen unohtaa eläinten näkökulman. Aaltolan muita teoksia ovat mm. Puhe eläinten puolesta (2023) ja Häpeä ja rakkaus: ihmiseläinluonto (2019).

Soveltuu esimerkiksi äidinkielen ja filosofian tunneille.

Riku Cajander

Vierailu mieluiten paikan päällä.

Cajander on biologi ja ympäristökysymyksiin erikoistunut toimittaja.

Luontoharrastajana ja -kuvaajana toimiva Cajander on julkaissut useita luontokirjoja, mm. Valaat (2021) ja Rantojen laulavat linnut (2020, yhdessä Juha Sjöholmin ja Tero Linjaman kanssa). Hänen uusin teoksensa Lokkien maailma julkaistaan keväällä 2024. Cajander puhuu mielellään mm. ilmastonmuutoksesta, Suomen eläinlajiston tilanteesta tai metsien merkityksestä.

Soveltuu esimerkiksi äidinkielen ja biologian tunneille.

Marika Haataja

Vierailu mieluiten paikan päällä.

Marika Haataja on yhteiskuntatieteiden tohtori ja kulttuurihistorioitsija.

Tutkimustyössään Haataja on perehtynyt sukupuolta, seksuaalisuutta ja tiedontuotantoa koskeviin kysymyksiin. Teos Ihmisiä nautintojen ajassa (2022) kuvaa seksuaalisuutta yhteiskunnan ja kulttuurin määrittelemänä ilmiönä. Seksuaalisuuteen liittyvät käsitykset muuttuvat jatkuvasti, ohjaavat ajatuksiamme ja saavat meidät toteuttamaan seksuaalisuutta tietyin tavoin. Teos tarjoaa oivalluksia ja ravistelee harhoja seksuaalisuuden luonnollisuudesta.

Soveltuu esimerkiksi äidinkielen, yhteiskuntaopin ja historian tunneille.

Antti Helin

Vierailu virtuaalisesti tai paikan päällä.

Antti Helin on Aasiaan erikoistunut matkailutoimittaja ja tietokirjailija.

Helin on mm. pitänyt majataloa Filippiineillä ja toiminut matkailulehti Mondon toimituspäällikkönä. Paratiisireportteri on hänen henkilökohtainen matkabloginsa. Helinin uusin teos Kuinka kapteeni Cook keitettiin (2023) kokoaa yhteen historiallisia matkatarinoita. Kiehtovien ja eriskummallisien matkatarinoiden päähenkilöinä ovat mm. löytöretkeilijät, tutkimusmatkailijat ja taiteilijat.

Soveltuu esimerkiksi äidinkielen ja maantiedon tunneille.

Markus Hotakainen

Vierailu mieluiten paikan päällä pääkaupunkiseudulla tai Pohjanmaalla.

Markus Hotakainen on tietokirjailija, tiedetoimittaja ja suomentaja.

Hotakainen on kirjoittanut useita tähtitiedettä, avaruustutkimusta sekä säätä käsitteleviä tietokirjoja, viimeisimpinä mm. Mustat aukot (2021) sekä Tähtitieteen naiset (2022). Teoksessaan Kun aurinko seisahtui (2023) Hotakainen pohtii yhdessä Pekka Särkiön kanssa raamatun ilmiöitä tieteeseen perustuvaan taustaan nähden. Hotakaiselle on myönnetty mm. Valtion tiedonjulkistamispalkinto.

Soveltuu esimerkiksi äidinkielen, maantiedon tai fysiikan tunneille.

Koko Hubara

Vierailu virtuaalisesti tai paikan päällä Turun seudulla.

Koko Hubara on Ruskeat Tytöt Median perustaja, vapaa kirjoittaja, kääntäjä ja kirjoittamisen opettaja.

Hubara on koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti. Hän on syntyperäinen vantaalainen, kotoisin Viipurista, Kemijärveltä, Israelista ja Jemenistä. Hubaran uusin kirja Third Culture Kids (2022, kirjoitettu yhdessä Mona Eidin, Caroline Suinnerin ja Kiia Beilinsonin kanssa) kertoo suomalaisista, jotka elävät kahden tai useamman kulttuurin risteymässä. Ruskeat Tytöt -esseekokoelma (2017) oli ensimmäinen suomenkielinen kirja ruskealta tytöltä ruskeille tytöille.

Vierailu soveltuu esimerkiksi äidinkielen ja yhteiskuntaopin tunneille.

Karo Hämäläinen

Vierailu mieluiten paikan päällä.

Karo Hämäläinen on kirjallisuuslehti Parnasson vastaava tuottaja sekä vapaana kirjailija ja toimittaja.

Tietokirjallisessa tuotannossaan Hämäläinen on perehtynyt muun muassa sijoittamiseen ja urheiluun. Hänen viimeisin teoksensa Rikos ja rahastus (2022) kertoo tosielämän pahimmista sijoitus- ja pankkihuijauksista meillä ja maailmalla. Alexander Stubbin kanssa Hämäläinen on kirjoittanut elämäkerran Alex (2017), joka oli myös Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana.

Soveltuu esimerkiksi äidinkielen, yhteiskuntaopin ja liikunnan tunneille.

Hannu-Pekka Ikäheimo

Vierailu virtuaalisesti tai paikan päällä.

Hannu-Pekka Ikäheimo on demokratiakysymyksiin ja median valtaan perehtynyt tutkija Sitrassa.

Yhdessä Olli Seurin kanssa kirjoittaman teoksen Portinvartijat: Kamppailu tiedon vapaudesta (2023) tavoite on mm. syventää ymmärrystä hybridin mediaympäristön ja digitaalisen vallan luonteesta. Viime vuosina Ikäheimoa ovat erityisesti kiinnostaneet viestintäteknologinen murros ja sen vaikutukset yhteiskunnalliseen vallankäyttöön ja osallistumiseen.

Soveltuu esimerkiksi äidinkielen ja yhteiskuntaopin tunneille.

Mari Koistinen

Vierailu virtuaalisesti tai paikan päällä.

Mari Koistinen on ruoankulutuksen ympäristövaikutuksiin perehtynyt asiantuntija ja tietokirjailija.

Lautasmatka (2023) kertoo ruoasta, joka on vaikuttanut maailmanhistoriaan ja avartaa käsitystämme suomalaisen ruokapöydän historiasta. Hyvä paha jalostus (2023) kertoo kasvin- ja eläinjalostuksesta ja sen merkityksestä ruuantuotannolle. Koistinen on aiemmin julkaissut mm. kirjan elintarvikepetoksista (Syötkö väärennettyä ruokaa, 2019) ja alkuvuodesta 2024 julkaistaan huoltovarmuutta ja varautumista käsittelevä teos Pahan päivän varalle.

Vierailu soveltuu esimerkiksi äidinkielen ja kotitalouden tunneille.

Karoliina Kouvola

Vierailu virtuaalisesti tai paikan päällä pääkaupunkiseudulla.

Karolina Kouvola on uskontotieteilijä ja tietokirjailija.

Kouvolan uusin teos Pohjolan noituus (2023) kertoo Suomen ja muiden Pohjoismaiden magiaperinteestä. Hän on kirjoittanut aiemmin tietokirjoja muun muassa soturikuningattarista (Sodan kuningattaret, 2020), Pohjolan jumalattarista (Pohjolan jumalattaret, 2021) ja Helsingin aaveista (Helsingin henget, 2018). Hän väitteli tohtoriksi ruotsinkielisen Pohjanmaan tietäjistä toiseutettuina hahmoina.

Vierailu soveltuu esimerkiksi äidinkielen, uskonnon tai historian tunneille.

Taina Laane

Vierailu virtuaalisesti tai paikan päällä Uudellamaalla.

Taina Laane on positiivisen psykologian kouluttaja ja vapaa kirjoittaja.

Taina Laane on kirjoittanut useita positiivista psykologiaa ja ratkaisukeskeisyyttä soveltavia teoksia. Teoksessaan Säällisiä ajatuksia – Myötätuntoinen katse ja muut ilmastotekoni (2022) yhdistyy lempeä myötätuntopuhe ja kriittisyys ympäristöämme tuhoavia voimia kohtaan. Kesytä kriitikkosi (2020) kertoo, miten tietoisuuden ja myötätunnon avulla on mahdollista muuttaa sisäistä vuoropuheluaan ja suhtautumista itseensä. Vuonna 2020 ilmestyneessä elämäkerrassa Aleksi Oletukseton Laane kertoo ADD-diagnoosin saaneen Aleksi Lehtisen elämäntarinan.

Vierailu soveltuu esimerkiksi äidinkielen tai psykologian tunneille.

Esa Mäkijärvi

Vierailu mieluiten paikan päällä.

Esa Mäkijärvi on kirjailija ja toimittaja.

Mäkijärvi on julkaissut tietokirjojen lisäksi romaaneja ja runokokoelmia. Jalkapallosta hän on kirjoittanut useita tietoteoksia, mm. Wunderball – Saksan jalkapallon tarina (2022), Pyhä peli – Italian jalkapallon tarina sekä Valkoinen baletti – Kirjoituksia Real Madridista.

Vierailu soveltuu esimerkiksi äidinkielen tai liikunnan tunneille.

Ville Mäkipelto

Vierailu mieluiten paikan päällä.

Ville Mäkipelto on teologian tohtori, psykologi ja tubettaja, joka tunnetaan tubessa tietovideoiden tekijänä.

Vuonna 2023 julkaistiin Ville Mäkipellon ja Paavo Huotarin kirjoittama teos Sensuroitu. Raamatun historian vaiettu historia (2023). Teos oli ehdolla tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi. Tieteellisellä otteella kirjoitettu teos kertoo Raamatun tekstien historiasta viihdyttävällä tavalla ja haastaa uusiin näkökulmiin. Mäkipelto on kirjoittanut myös sarjamurhaajia käsittelevän teoksen Kierot mielet – Maailman oudoimmat sarjamurhaajat (2023).

Vierailu soveltuu esimerkiksi äidinkielen, uskonnon, elämänkatsomustiedon ja historian tunneille.

Johanna Pentikäinen

Vierailu virtuaalisesti tai paikan päällä.

Johanna Pentikäinen on Jyväskylän yliopiston kirjoittamisen tutkimuksen dosentti ja Lapin yliopiston tutkijatohtori.

Pentikäinen on kirjoittanut lukiolaisille suunnatun teoksensa Riittävän hyvää kirjoittamista (2021) yhdessä Kimmo Svinhufvudin kanssa. Kirja on käytännönläheinen ja kannustava opas mm. lukiolaisille ja äidinkielenopettajille. Kirjassa lähestytään kirjoittamisen oppimista jatkumona koulussa, ylioppilaskokeessa sekä opiskelu- ja työelämässä. Pentikäinen on ollut tekemässä myös useita oppikirjoja.

Vierailu soveltuu esimerkiksi äidinkielen tunneille.

Leena Putkonen

Vierailu virtuaalisesti (asuu ulkomailla).

Leena Putkonen on vatsa- ja suolistovaivoihin erikoistunut ravitsemusterapeutti ja terveystieteen maisteri.

Uusimmassa teoksessaan Superhyvää mielelle (2023) Putkonen kertoo ruokavalion, ruokasuhteen, suoliston ja mielenterveyden moninaisista yhteyksistä. Hän on mm. lisäksi kirjoittanut teokset Superhyvää keholle (2019) ja Ruokamysteerit (2018), jotka kertovat tietoisesta syömisestä ja viisaista ruokavalinnoista. Putkonen työstää tällä hetkellä väitöskirjaansa Australiassa.

Vierailu soveltuu esimerkiksi äidinkielen tai kotitalouden tunneille.

Pasi Saukkonen

Vierailu virtuaalisesti tai paikan päällä.

Pasi Saukkonen on politiikan tutkija, joka työskentele Helsingin kaupunginkanslian kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikössä.

Saukkonen on kirjoittanut tieteellisiä ja yleistajuisia teoksia kulttuuripolitiikasta, maahanmuutosta, kotoutumisesta ja monikulttuurisuudesta. Saukkosen tietokirja Suomi omaksi kodiksi (2020) kertoo suomalaisesta kotouttamispolitiikasta ja sen kehittämismahdollisuuksista. Helsingin kaupungin julkaisema Kotoutuminen kaupungissa -teos (2020) esittelee maahanmuuton vaikutuksia Helsingin väestörakenteeseen ja kertoo myös Suomessa syntyneiden maahamuuttajien lasten elämäntilanteesta.

Vierailu soveltuu esimerkiksi äidinkielen, historian, psykologian tai yhteiskuntaopin tunneille.

Tuija Siltamäki

Vierailu virtuaalisesti tai paikan päällä.

Tuija Siltamäki on toimittaja.

Siltamäki on kirjoittanut kirjan nuorten suorituspaineista (2023, Ihan hyvä – Pärjäilyä suoritusyhteiskunnassa). Yhdessä Jari Hanskan, Minea Koskisen ja Emilia Mäenmaan kanssa Siltamäki on kirjoittanut sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta käsittelevän teoksen Saamattomat – Millainen Suomi meille jää? (2020). 

Vierailu soveltuu esimerkiksi äidinkielen tai yhteiskuntaopin tunneille.

Pälvi Rantala

Vierailu virtuaalisesti tai paikan päällä.

Pälvi Rantala työskentelee Lapin yliopistossa kulttuurihistorian yliopistonlehtorina ja Turun yliopistossa kulttuurihistorian dosenttina.

Tutkimuksissaan hän on käsitellyt mm. kylähulluutta, päiväunien nukkumisen kulttuureja, taiteen ja työelämän yhteyksiä sekä pohjoisen naisen historiaa. Rantalan tietoteos Valvojat – Tutkimusmatka unettomuuden historiaan (2022) avaa näkökulmia unettomuuteen ristiriitaisena ilmiönä ja johdattaa lukijan tutkimusmatkalle unettomuuden ja valvomisen kulttuurihistoriaan.

Vierailu soveltuu esimerkiksi äidinkielen ja yhteiskuntaopin tunneille.

Janne Viljamaa

Vierailu virtuaalisesti tai paikan päällä etelä-Suomessa.

Janne Viljamaa on sosiaalipsykologi, opettaja ja kouluttaja.

Hän on 16 tietoteoksessaan kirjoittanut mm. itsetunnosta, narsismista, addiktioista ja aggressioista. Ilkeät ihmiset (2023) tutustuttaa lukijansa ilkeyden moniin kasvoihin ja antaa neuvoja mm. siihen, kuinka pahalle pistetään hanttiin. Itsetunnon voima — Hylkää ankeuttajat ja usko itseesi (2022) sisältää ohjeita itsetunnon vahvistamiseksi ja kehotuksen hakeutua oikeanlaiseen seuraan.

Vierailu soveltuu esimerkiksi äidinkielen ja psykologian tunneille.

Leena Virtanen

Vierailu virtuaalisesti tai paikan päällä.

Leena Virtanen on toimittaja, kriitikko ja tietokirjailija.  

Virtasen uusin teos Neitoperhot ja pahanhautojat (2023) esittelee suomalaisen elokuva-alan naisia, heidän tietään elokuvantekijöiksi ja elokuvien aiheita. Miten naiset ottivat paikkansa elokuva-alalla? Tietokirjallisuuden Finlandia -ehdokkaana ollut elämäkerta Wiwi ja Hanna (2022, kirjoitettu yhdessä Kristiina Markkasen kanssa) kertoo lasikattoja rikkoneista arkkitehti Wiwi Lönnistä ja kauppaneuvos Hanna Parviaisesta. Lisäksi Virtanen on luonut Sanna Pelliccionin kanssa Suomen supernaisia -lastenkirjasarjan, jossa esitellään merkittäviä suomalaisia naisia, kuten Minna Canth, Tove Jansson ja Fredrika Runeberg.

Vierailu soveltuu esimerkiksi äidinkielen, historian ja yhteiskuntaopin tunneille.


 

 

PALAUTELOMAKE KEVÄÄN 2024 TIETOKIRJAILIJAVIERAILUSTA

Voit jättää palautteen nimellä tai nimettömänä. Ilmoitathan meille, jos tietokirjailijavierailu ei jostain syystä toteutunut.

Nimi

Sähköpostiosoite

Kuinka hakuprosessi sujui?

Minkä arvosanan antaisit tietokirjailijavierailulle asteikolla 1-5? (1=välttävä, 5=erinomainen)

Opettajan palaute tietokirjailijavierailusta

Oppilaiden palaute tietokirjailijavierailusta

Toivon, että palautteeseeni vastataan (otamme sinuun halutessasi yhteyttä sähköpostitse)