Blogitekstit ilmestyvät vuonna 2024 kerran kuussa.

Markus Hotakainen: Onko suomalaisella tietokirjallisuudella menekkiä maailmalla?

Mervi Holopainen: Laadukkaan oppimateriaalin tärkeä rooli

Iiris Nuutinen: Syksy viestintäharjoittelussa Suomen tietokirjailijoilla

Anne Mäntynen: Tietokirjallisuuden lajit ja rajat

Pirita Tolvanen: Tietokuvituksen lähteillä

Kirsi Vainio-Korhonen: Ihmiset tietokirjan näyttämöllä

Timo Tossavainen: Tietokirjoista saaduilla tuloilla ei pitkälle pötki

Vilja-Tuulia Huotarinen: Turun Kirjamessujen ohjelmajohtajan tehtävässä

Pirjo Hiidenmaa: Lukeminen on yhteinen asia!

Ulla-Maija Paavilainen: Tärkeintä on luottamus

Lauri Järvilehto: Luovuus ja keskittyminen tietokirjailijan työssä

Anne Rutanen: Tietokirjafestivaalin rakentaminen on joukkuelaji

Tommi Wallenius: Havaintoja kevään 2023 jäsenkyselystä

Henri Satokangas ja Ilona Lindh: Tyypillisen tietokirjan jäljillä

Jenni Stammeier: Tietokirja syntyy apurahalla

Ulla Ilomäki-Keisala: Mitä laadukas oppimateriaali merkitsee tässä ajassa?

Timo Tossavainen: Treffeillä tekoälyn kanssa

Juhana Aunesluoma: Ennätysmäärä hakemuksia – suomalainen tietokirjallisuus voi hyvin

Hannele Cantell: Laadukkaat oppimateriaalit takaavat opetuksen tasa-arvon

Ville Blåfield: Mistä aloittaa? Helsingin Kirjamessujen ohjelman kuratointi on kaaoksen hallintaa

Mikko Niemelä: Sitaattioikeus – miten se menikään?

Sanna Nyqvist: Eroon kesäterästä eli miten päästä kirjoittamisessa alkuun tauon jälkeen?

Kati Boijer-Spoof Heikinheimo: Tietokirjailija, maltatko palautua?

Mikko Niemelä: Mitä tekijänoikeuslain uudistus merkitsee tietokirjailijoille?

Riitta Luhanka-Aalto: Kirja omakustanteena – vinkkini kirjoittajalle

Ville-Juhani Sutinen: Tieto tarinan kehyksessä

Tietokirjoista saaduilla tuloilla ei pitkälle pötki

09.10.2023

Timo Tossavainen

Huhhuh! Suomen Kirjailijaliiton ja Suomen tietokirjailijat ry:n tänä vuonna teettämä tulotutkimus on karua luettavaa. Edellisessä selvityksessä (2018) tietokirjailijan teostensa myynnistä ja tekijänoikeuskorvauksista saama mediaanitulo oli 1111 euroa vuodessa ja nyt vain 606 euroa. Tällaisilla tuloilla ei kukaan pitkälle pötki.

Onneksi nuo luvut eivät ole koko totuus tietokirjoja kirjoittavien ihmisten tulonmuodostuksesta. Tutkimukseen osallistuneista 64 % ilmoitti tekevänsä myös muita kuin tietokirjallisia töitä. Toisaalta apurahaa saaneista 76 % arvioi apurahojen olevan merkittäviä toimeentulonsa kannalta. Meitä on useita tuhansia ja samaan aikaan jaettavana on vain niukalti isompia apurahoja, joten tästä voi päätellä, ettei tietokirjailijan leipä kovinkaan usein ole leveä eikä lavea.

Surkealle tulokehitykselle löytyy useita eri syitä. Tietokirjojen kappalemääräinen myynti on hiipunut huippuvuosista, mutta merkittävämpää on painettujen kirjojen korvautuminen luku- ja kuunteluaikapalveluilla. Vaikka tällainen kehitys lisää teosten saatavuutta, se on kirjailijoiden toimeentulolle epäsuotuisaa. Palveluista saatu tekijänkorvaus on tyypillisesti vain kuudesosa painettuun kirjaan nähden. Näin siitä huolimatta, että kirjailija joutuu tekemään saman työn kirjan kirjoittamiseksi ja usein vielä ylimääräistä rinnakkaisten formaattien viimeistelyvaiheessa.

Kirjojen jakelun muutoksille emme juuri mahda mitään, koska digitalisaatio läpäisee koko yhteiskunnan. Mutta sitäkin enemmän meidän on toimittava sen puolesta, että suomalaisen tietokirjallisuuden tueksi on reiluja apurahajärjestelmiä. Ongelmista suurin on se, että kirjailijoiden ja kääntäjien kirjastoapurahoista tietokirjailijoille myönnettävä osuus on vain 10 %, vaikka suurin osa Suomessa julkaistavasta kirjallisuudesta on tietokirjallisuutta. Tämän asian korjaamiseksi sekä tekijänoikeus- ja lainauskorvausten tasojen korottamiseksi yhdistys työskentelee aktiivisesti ja yhteistyössä muiden kirjailijajärjestöjen kanssa.

Timo Tossavainen on Suomen tietokirjailijat ry:n puheenjohtaja.

Lue lisää tulotutkimuksesta