Faktahommissa on Suomen tietokirjailijat ry:n blogi, jossa tietokirjailijat ja tietokirjojen ystävät kirjoittavat tietokirjallisuuden merkityksestä, sen tekemisestä, lukemisesta ja tietokirjallisuuden nykytilasta.

Blogitekstit ilmestyvät vuonna 2024 kerran kuussa.

#faktahommissa


Faktahommissa-blogin kirjoitukset

Ville-Juhani Sutinen: Tieto tarinan kehyksessä

Minja Mäkilä: Henkistä ja taloudellista tukea – apurahan merkitys esikoistietokirjan kirjoittamisessa

Simo Veistola: Mikä tekee hyvän digitaalisen oppimateriaalin?

Mia Spangenberg: Millaiset lasten tietokirjat kiinnostavat maailmalla?

Ilari Talman: Hallituksen esityksessä uudeksi tekijänoikeuslaiksi on useita ongelmia

Iida Simes: Sivistyksen valoa!

Anu Kantola: Tietokirja on paikka, jossa voimme pysähtyä ja hengähtää

Leena Putkonen : Ravitsemustieto hämmentää

Valtteri Niiranen: Miksi Kopiosto on tietokirjailijoille tärkeä?

Vuokko Hurme: Lasten tietokirjailija – innostunut matkailija

Annamari Saure: Apurahalla aikaa ja arvostusta

Anita Lehikoinen: Kartutetaan tietopääomaa!

Kasper Strömman: Ai sinäkin olet kirjoittanut kirjan

Anna-Stina Nykänen: Yksin kotona kasvoin kirjailijaksi

Päivi Kosonen: Kustavin pyhissä faktahommissa

Pepe Forsberg: Poikkeusolot saapuvat, talous romahtaa

Anne Rutanen: Poikkeusaikojen tietokirjafestari

Jan von Heiroth: Kurkistus verhon taakse

Saku Tuominen: Tietokirjailijaksi tiedonhalusta

Reetta Kettunen: Työsuunnitelma, työsuunnitelma ja vielä kerran työsuunnitelma - Eli kepeästi apurahahakemuksista, pöydän tältä puolen

Laura Ertimo: Ponnahduslautoja – Miksi ihmeessä teen tietokirjoja lapsille?

Heidi Haapalahti: Kevät on puutarhakirjan sesonkiaikaa

Anne Mäntynen: Tietokirjallisuutta opiskelemaan!

Sanna Haanpää: Vinkkejä apurahahakuun: panosta hyvään työsuunnitelmaan

Maria Pettersson: Tietokirja joukkorahoituksella

Ville Rauvola: Tietokirjailijaksi tullaan lukemalla

Faktahommissa

Tietokirjat kirjakaupassa koronan vuonna 2020

08.12.2020

Reetta-Liisa Pikkola

Tämäkin vuosi on tulemassa päätökseensä, mutta kirjakaupan kannalta moni asia on vielä kesken. Elämmehän parhaillaan vuoden kovinta myyntisesonkia, jolloin oikeasti ratkeaa, mitä tämä outo vuosi on meille tarkoittanut.

Oppikirjamarkkinan ison murroksen myötä olimme jo ehtineet tehdä ”sotasuunnitelmia”: hallituksen kaavailema oppivelvollisuusiän nosto pudottaa kirjakauppojen liikevaihdosta ison palan, eikä pelkästään oppikirjamyynnistä, vaan myös opiskelijoille tarpeellisten tuotteiden osalta. Iso huoli on myös se, että lakkaavatko nuoret ja heidän perheensä käymästä kirjakaupoissa, kun opiskelutarvikkeiden takia sinne ei varsinaisesti ole asiaa.

Sitten iski pandemia, ja yhtäkkiä asiakasmäärät kivijalassa lähtivät kovaan laskuun. Verkkomyynti taasen humahti ihan uudelle tasolle, ja yhä useammat myös siirtyivät nauttimaan kirjallisuudesta helpolla ja edullisella tavalla suoratoistopalveluiden parissa. Huoli kirjakaupan ja painetun kirjan selviämisestä nousi keskusteluihin, mutta toistaiseksi se huoli on ollut turha ainakin edustamani yrityksen osalta.

Tietokirjat ovat vuodesta toiseen pitäneet ylivoimaista ykkössijaa laajan valikoiman kirjakauppojen myynnissä, vaikka kaunokirjojen näkyvyys on huomattavasti suurempaa. Näin on tänäkin vuonna, vaikka kaunokirjallisuuden sekä lasten- ja nuorten kirjallisuuden myynti on kasvanut. Korona on lisännyt kirjojen kuluttamista, ja yleinen kirjallisuus voi hyvin.

Vuodesta toiseen elämäkerrat sekä historia pitävät pintansa suurimpana ryhmänä tietokirjoissa. Kuntoiluun ja fyysiseen hyvinvointiin liittyvät kirjat ovat saaneet väistyä henkisen hyvinvoinnin kirjojen tieltä. Suosittuja ovat myös maailmaa ja historiaa selittävät kirjat. Käsityöt ja kansallispuistot aiheina ovat pitkään jo kiinnostaneet, mutta koronan myötä ehkä vielä entistä enemmän. Vaikka kotona kokkaillaan enemmän, se ei kuitenkaan ole kasvattanut keittokirjojen kysyntää, vaan taidamme kaikki etsiä niitä hyviä reseptejä muista lähteistä.

Toivottavasti jouluna saamme kääräistä mahdollisimman moneen pakettiin tietokirjan, mielellään vielä kotimaisen sellaisen. Omalta esikoiseltanikin tuli joulun kirjalahjatoiveena kaksi tietokirjaa, hyvin on äidin oppi mennyt perille.

Reetta-Liisa Pikkola on kirjakauppiaan tytär, Suomalaisen Kirjakaupan kaupallinen johtaja ja Vanhan kirjallisuuden päivien hallituksen jäsen.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: