Faktahommissa on Suomen tietokirjailijat ry:n blogi, jossa tietokirjailijat ja tietokirjojen ystävät kirjoittavat tietokirjallisuuden merkityksestä, sen tekemisestä, lukemisesta ja tietokirjallisuuden nykytilasta.

Blogitekstit ilmestyvät vuonna 2024 kerran kuussa.

#faktahommissa


Faktahommissa-blogin kirjoitukset

Faktahommissa

Sata ja viidennes uutta lukuvinkkiä kouluun

27.10.2020

Meri-Tuuli Auer

Nyt on syytä sivistää ja viihdyttää itseään lukemalla, sillä tietokirjallisuus on moniäänisempää ja saavutettavampaa kuin koskaan. Koostin tietoteosten kirjosta yhdessä opiskelijakollegani Ida Lowndesin kanssa Tietokirjoja kouluun! -kirjakatalogin. Se jatkaa Suomen tietokirjailijat ry:n tietokirjavinkkausvihkosten sarjaa vuosilta 2016 ja 2018. Vaikka vinkkien kohderyhmää ovat yläkouluikäiset nuoret ja toisen asteen opiskelijat, sopivat suositukset yleistajuisista kirjoista varttuneemmillekin lukijoille.

Osa katalogin 17 aihepiiristä ovat opiskelijoille tuttuja suoraan koulumaailmasta. Tavoitteena on kuitenkin tarjota oppiaineitten rajat ylittävää tuoretta ja kiinnostavaa luettavaa, joka haastaa pohtimaan ja herättää ajatuksia. Nyt julkaistavassa katalogissa on tietokirjavinkkauksiin sisällytetty ensimmäistä kertaa myös selkokielinen tietokirjallisuus ja esseekokoelmat.

Katalogin sivuilta voi bongata nykytietokirjallisuuden trendejä. Ilmastonmuutos ja digiloikka jatkavat ajankohtaisaiheina 2020-luvulla. Etenkin tieto- ja informaatioteknologiataitojen sekä medialukutaidon merkitys korostuu jatkuvasti. Kädentaidot eivät suinkaan ole tulleet syrjäytetyiksi digitaalisten sovellusten rinnalta, vaan ne ovat ajanmukaistuneet: oppaat tarjoavat itseilmaisun kanavia niin vaatteiden entisöinnistä, villasukkien neulomisesta kuin graffitien maalaamisesta ja räppäämisestä.

Suomessa suositut historiakirjat ja elämäkerrat ovat uudessa katalogissa hyvin edustettuina. Kotimaista historiaa kerrotaan uudelleen esimerkiksi saamelaisnäkökulmasta ja tutkimalla kirjallisuutemme naiskuvaa kautta historian. Myös toisen asteen opiskelijoiden itsensä ääni tulee kuuluviin esimerkiksi Kallion lukiolaisten kirjoittamassa ja kuvittamassa sankaritarinakokoelmassa.

Me tekijät toivomme, että tietokirjavinkit innostavat lukijansa löytämään uutta, käymään keskusteluja ja miksei hullaantumaankin. Suomessa julkaistaan valtavasti laadukasta kotimaista ja käännettyä tietokirjallisuutta, johon vinkkilistamme voi toimia vain johdantona!

Meri-Tuuli Auer opiskelee kirjallisuutta Helsingin yliopistossa. Hänen suosikkitietokirjansa on Arto Kivimäen ja Pekka Tuomiston teos Rooman keisarit. Kuva: Markus Varis

Tietokirjoja kouluun! -katalogia voi lukea tässä. Lisätiedot latalogista täällä.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: