Faktahommissa on Suomen tietokirjailijat ry:n blogi, jossa tietokirjailijat ja tietokirjojen ystävät kirjoittavat tietokirjallisuuden merkityksestä, sen tekemisestä, lukemisesta ja tietokirjallisuuden nykytilasta.

Blogitekstit ilmestyvät parillisten viikkojen tiistaisin.

#faktahommissa


Faktahommissa-blogin kirjoitukset

Iida Simes: Sivistyksen valoa!

Anu Kantola: Tietokirja on paikka, jossa voimme pysähtyä ja hengähtää

Leena Putkonen : Ravitsemustieto hämmentää

Valtteri Niiranen: Miksi Kopiosto on tietokirjailijoille tärkeä?

Vuokko Hurme: Lasten tietokirjailija – innostunut matkailija

Annamari Saure: Apurahalla aikaa ja arvostusta

Anita Lehikoinen: Kartutetaan tietopääomaa!

Kasper Strömman: Ai sinäkin olet kirjoittanut kirjan

Anna-Stina Nykänen: Yksin kotona kasvoin kirjailijaksi

Päivi Kosonen: Kustavin pyhissä faktahommissa

Pepe Forsberg: Poikkeusolot saapuvat, talous romahtaa

Anne Rutanen: Poikkeusaikojen tietokirjafestari

Jan von Heiroth: Kurkistus verhon taakse

Saku Tuominen: Tietokirjailijaksi tiedonhalusta

Reetta Kettunen: Työsuunnitelma, työsuunnitelma ja vielä kerran työsuunnitelma - Eli kepeästi apurahahakemuksista, pöydän tältä puolen

Laura Ertimo: Ponnahduslautoja – Miksi ihmeessä teen tietokirjoja lapsille?

Heidi Haapalahti: Kevät on puutarhakirjan sesonkiaikaa

Anne Mäntynen: Tietokirjallisuutta opiskelemaan!

Sanna Haanpää: Vinkkejä apurahahakuun: panosta hyvään työsuunnitelmaan

Maria Pettersson: Tietokirja joukkorahoituksella

Ville Rauvola: Tietokirjailijaksi tullaan lukemalla

Kirsi-Maria Vakkilainen: Koronavuosi korosti laadukkaan ja monipuolisen oppimateriaalin arvoa

Timo Tossavainen: Hyvää uutta vuotta – ja vähän vanhoja kujeitakin!

Markku Löytönen: Kirjoittaminen on joukkuelaji

Reetta-Liisa Pikkola : Tietokirjat kirjakaupassa koronan vuonna 2020

Kai Myrberg: Apurahat – tietokirjailijan paras ystävä

Faktahommissa

Miksi Kopiosto on tietokirjailijoille tärkeä?

5.10.2021

Valtteri Niiranen

Teoksen luojana tietokirjailija saa tekijänoikeuden teokseen. Tekijänoikeudesta säädetään tekijänoikeuslaissa, joka turvaa tekijälle taloudelliset ja moraaliset oikeudet teokseensa. Tietokirjailija määrää oikeuksistaan esimerkiksi solmimalla kustannussopimuksen oppikirja- tai muun kustantajan kanssa. Kaikki tämä on tuttua - mutta miksi Kopiosto on tietokirjailijoille tärkeä?

Tekijänoikeuksien yhteishallinnointiorganisaatio Kopiosto on voittoa tavoittelematon yhdistys, jossa päätösvaltaa käyttävät jäsenjärjestöt. Yksi jäsenjärjestöistä on Suomen tietokirjailijat ry. Kopiosto saa tekijöiltä ja kustantajilta valtuuden hallinnoida ja myöntää käyttölupia painettujen ja digitaalisten julkaisujen jälkikäyttöön. Valtuuden antaminen tapahtuu tietokirjailijoiden osalta niin, että liittyessään Suomen tietokirjailijoiden jäseneksi hän antaa samalla Kopiosto-valtakirjan, jonka yhdistys siirtää Kopiostolle. Kopiosto-valtakirjan antaminen ei vaikuta tietokirjailijan tekemiin kustannussopimuksiin, siihen liittyviin tekijänoikeuksiin tai muihin tietokirjailijan tekemiin sopimuksiin. Valtakirjat ovat Kopiostolle arvopapereita, joihin Kopioston toiminta tekijänoikeuksien massamarkkinoilla perustuu.  

Valtuuksien turvin Kopiosto solmii sopimuksia julkaistujen teosten jälkikäytöstä, esimerkiksi netistä tulostamisesta peruskouluissa ja lukioissa tai aineiston skannaamisesta yliopistoissa sekä ammattikorkeakouluissa. Kopioston yritysasiakkaat saavat valokopioida julkaistuista teoksista osia yrityksen omaa, sisäistä käyttöä varten. Julkishallinnon ja yksityissektorin asiakkaat maksavat korvauksia teosten käytöstä. Kopiosto huolehtii näiden korvausten laskuttamisesta.

Saadut korvaukset tilitetään jäsenjärjestöjen sopimalla tavalla Kopioston jäsenjärjestöille. Suomen tietokirjailijat on yksi niistä järjestöistä, jotka käyttävät Kopioston kautta saatuja varoja apurahoihin ja palkintoihin. Kai Myrberg (24.11.2020) ja Annamari Saure (7.9.2021) ovat kirjoittaneet hienosti apurahojen myöntämisestä ja niiden merkityksestä Faktahommissa-blogikirjoituksissaan.

Apurahoilla on tärkeä merkitys monelle tietokirjailijalle; moni teos jäisi tekemättä, ellei apuraha mahdollistaisi tekijän keskittymistä selvitys-, tiedonhankinta- ja kirjoitustyöhön. Palkinnot ovat puolestaan tunnustus ”ansiokkaasta, laajasta ja pitkäaikaisesta tietokirjailijan työstä sekä tietokirjallisuuden puolesta tehdystä työstä.” Suomen tietokirjailijat rahoittaa kirjankustantajien kanssa myös tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoa. Molempien tahojen rahoitusosuus tulee Kopioston keräämistä korvauksista.

Apurahojen ja palkintojen lisäksi Kopioston merkitys tietokirjailijalle tulee esille myös teosten lain- ja sopimuksenmukaisen käytön valvonnassa. Kopiostoon tulee silloin tällöin ilmoituksia luvattoman tai laittoman käytön tilanteista oppilaitoksissa, joihin puututaan ohjein ja neuvoin. Hyvin harvoin joudutaan edes väläyttämään oikeudenkäynnin mahdollisuutta.

Kopiosto on kaikessa toiminnassaan luovan työn ja tekijänoikeuksien asialla!

Valtteri Niiranen on tietokirjailija, varatuomari ja toimitusjohtaja Kopiosto ryssä.

Kuva: Riitta Supperi