Faktahommissa on Suomen tietokirjailijat ry:n blogi, jossa tietokirjailijat ja tietokirjojen ystävät kirjoittavat tietokirjallisuuden merkityksestä, sen tekemisestä, lukemisesta ja tietokirjallisuuden nykytilasta.

Blogitekstit ilmestyvät vuonna 2023 kerran kuussa.

#faktahommissa


Faktahommissa-blogin kirjoitukset

Jenni Stammeier: Tietokirja syntyy apurahalla

Ulla Ilomäki-Keisala: Mitä laadukas oppimateriaali merkitsee tässä ajassa?

Timo Tossavainen: Treffeillä tekoälyn kanssa

Juhana Aunesluoma: Ennätysmäärä hakemuksia – suomalainen tietokirjallisuus voi hyvin

Hannele Cantell: Laadukkaat oppimateriaalit takaavat opetuksen tasa-arvon

Ville Blåfield: Mistä aloittaa? Helsingin Kirjamessujen ohjelman kuratointi on kaaoksen hallintaa

Mikko Niemelä: Sitaattioikeus – miten se menikään?

Sanna Nyqvist: Eroon kesäterästä eli miten päästä kirjoittamisessa alkuun tauon jälkeen?

Kati Boijer-Spoof Heikinheimo: Tietokirjailija, maltatko palautua?

Mikko Niemelä: Mitä tekijänoikeuslain uudistus merkitsee tietokirjailijoille?

Riitta Luhanka-Aalto: Kirja omakustanteena – vinkkini kirjoittajalle

Ville-Juhani Sutinen: Tieto tarinan kehyksessä

Minja Mäkilä: Henkistä ja taloudellista tukea – apurahan merkitys esikoistietokirjan kirjoittamisessa

Simo Veistola: Mikä tekee hyvän digitaalisen oppimateriaalin?

Mia Spangenberg: Millaiset lasten tietokirjat kiinnostavat maailmalla?

Ilari Talman: Hallituksen esityksessä uudeksi tekijänoikeuslaiksi on useita ongelmia

Iida Simes: Sivistyksen valoa!

Anu Kantola: Tietokirja on paikka, jossa voimme pysähtyä ja hengähtää

Leena Putkonen : Ravitsemustieto hämmentää

Valtteri Niiranen: Miksi Kopiosto on tietokirjailijoille tärkeä?

Vuokko Hurme: Lasten tietokirjailija – innostunut matkailija

Annamari Saure: Apurahalla aikaa ja arvostusta

Anita Lehikoinen: Kartutetaan tietopääomaa!

Kasper Strömman: Ai sinäkin olet kirjoittanut kirjan

Anna-Stina Nykänen: Yksin kotona kasvoin kirjailijaksi

Päivi Kosonen: Kustavin pyhissä faktahommissa

Faktahommissa

Miksi Kopiosto on tietokirjailijoille tärkeä?

5.10.2021

Valtteri Niiranen

Teoksen luojana tietokirjailija saa tekijänoikeuden teokseen. Tekijänoikeudesta säädetään tekijänoikeuslaissa, joka turvaa tekijälle taloudelliset ja moraaliset oikeudet teokseensa. Tietokirjailija määrää oikeuksistaan esimerkiksi solmimalla kustannussopimuksen oppikirja- tai muun kustantajan kanssa. Kaikki tämä on tuttua - mutta miksi Kopiosto on tietokirjailijoille tärkeä?

Tekijänoikeuksien yhteishallinnointiorganisaatio Kopiosto on voittoa tavoittelematon yhdistys, jossa päätösvaltaa käyttävät jäsenjärjestöt. Yksi jäsenjärjestöistä on Suomen tietokirjailijat ry. Kopiosto saa tekijöiltä ja kustantajilta valtuuden hallinnoida ja myöntää käyttölupia painettujen ja digitaalisten julkaisujen jälkikäyttöön. Valtuuden antaminen tapahtuu tietokirjailijoiden osalta niin, että liittyessään Suomen tietokirjailijoiden jäseneksi hän antaa samalla Kopiosto-valtakirjan, jonka yhdistys siirtää Kopiostolle. Kopiosto-valtakirjan antaminen ei vaikuta tietokirjailijan tekemiin kustannussopimuksiin, siihen liittyviin tekijänoikeuksiin tai muihin tietokirjailijan tekemiin sopimuksiin. Valtakirjat ovat Kopiostolle arvopapereita, joihin Kopioston toiminta tekijänoikeuksien massamarkkinoilla perustuu.  

Valtuuksien turvin Kopiosto solmii sopimuksia julkaistujen teosten jälkikäytöstä, esimerkiksi netistä tulostamisesta peruskouluissa ja lukioissa tai aineiston skannaamisesta yliopistoissa sekä ammattikorkeakouluissa. Kopioston yritysasiakkaat saavat valokopioida julkaistuista teoksista osia yrityksen omaa, sisäistä käyttöä varten. Julkishallinnon ja yksityissektorin asiakkaat maksavat korvauksia teosten käytöstä. Kopiosto huolehtii näiden korvausten laskuttamisesta.

Saadut korvaukset tilitetään jäsenjärjestöjen sopimalla tavalla Kopioston jäsenjärjestöille. Suomen tietokirjailijat on yksi niistä järjestöistä, jotka käyttävät Kopioston kautta saatuja varoja apurahoihin ja palkintoihin. Kai Myrberg (24.11.2020) ja Annamari Saure (7.9.2021) ovat kirjoittaneet hienosti apurahojen myöntämisestä ja niiden merkityksestä Faktahommissa-blogikirjoituksissaan.

Apurahoilla on tärkeä merkitys monelle tietokirjailijalle; moni teos jäisi tekemättä, ellei apuraha mahdollistaisi tekijän keskittymistä selvitys-, tiedonhankinta- ja kirjoitustyöhön. Palkinnot ovat puolestaan tunnustus ”ansiokkaasta, laajasta ja pitkäaikaisesta tietokirjailijan työstä sekä tietokirjallisuuden puolesta tehdystä työstä.” Suomen tietokirjailijat rahoittaa kirjankustantajien kanssa myös tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoa. Molempien tahojen rahoitusosuus tulee Kopioston keräämistä korvauksista.

Apurahojen ja palkintojen lisäksi Kopioston merkitys tietokirjailijalle tulee esille myös teosten lain- ja sopimuksenmukaisen käytön valvonnassa. Kopiostoon tulee silloin tällöin ilmoituksia luvattoman tai laittoman käytön tilanteista oppilaitoksissa, joihin puututaan ohjein ja neuvoin. Hyvin harvoin joudutaan edes väläyttämään oikeudenkäynnin mahdollisuutta.

Kopiosto on kaikessa toiminnassaan luovan työn ja tekijänoikeuksien asialla!

Valtteri Niiranen on tietokirjailija, varatuomari ja toimitusjohtaja Kopiosto ryssä.

Kuva: Riitta Supperi