Faktahommissa on Suomen tietokirjailijat ry:n blogi, jossa tietokirjailijat ja tietokirjojen ystävät kirjoittavat tietokirjallisuuden merkityksestä, sen tekemisestä, lukemisesta ja tietokirjallisuuden nykytilasta.

Blogitekstit ilmestyvät parillisten viikkojen tiistaisin.

#faktahommissa


Faktahommissa-blogin kirjoitukset

Anne Rutanen: Poikkeusaikojen tietokirjafestari

Jan von Heiroth: Kurkistus verhon taakse

Saku Tuominen: Tietokirjailijaksi tiedonhalusta

Reetta Kettunen: Työsuunnitelma, työsuunnitelma ja vielä kerran työsuunnitelma - Eli kepeästi apurahahakemuksista, pöydän tältä puolen

Laura Ertimo: Ponnahduslautoja – Miksi ihmeessä teen tietokirjoja lapsille?

Heidi Haapalahti: Kevät on puutarhakirjan sesonkiaikaa

Anne Mäntynen: Tietokirjallisuutta opiskelemaan!

Sanna Haanpää: Vinkkejä apurahahakuun: panosta hyvään työsuunnitelmaan

Maria Pettersson: Tietokirja joukkorahoituksella

Ville Rauvola: Tietokirjailijaksi tullaan lukemalla

Kirsi-Maria Vakkilainen: Koronavuosi korosti laadukkaan ja monipuolisen oppimateriaalin arvoa

Timo Tossavainen: Hyvää uutta vuotta – ja vähän vanhoja kujeitakin!

Markku Löytönen: Kirjoittaminen on joukkuelaji

Reetta-Liisa Pikkola : Tietokirjat kirjakaupassa koronan vuonna 2020

Kai Myrberg: Apurahat – tietokirjailijan paras ystävä

Nasima Razmyar: Tietokirja herättää tiedonjanon

Meri-Tuuli Auer: Sata ja viidennes uutta lukuvinkkiä kouluun

Ronja Salmi: Kirjamessut verkossa ovat osa tulevaisuutta

Eleonoora Kirk: Tietokirjavientiä korona-aikaan

Ville Eloranta: Markkinoinnin opettelu voi tehdä kirjahankkeelle ihmeitä

Sanna Haanpää: Vinkkejä syksyn apurahahakuun

Satu Lundelin: Avoimet oppimateriaalit – mitä tekijän tulisi tietää?

Kaisa Laaksonen: Vahva kotimainen tietokirjatarjonta innostaa lapsia ja nuoria lukemaan

Sari Forsström: Tietokirja äänikirjana

Mia Kankimäki: Matkakirjailijan eristyskevät

Pirjo Hiidenmaa: Miten ennen osattiin?

Faktahommissa

Mikä tietokirjallisuudessa kiinnostaa juuri nyt?

17.12.2019

Laura Karlsson

Tietokirjojen myynti kääntyi vuonna 2018 kasvuun, ja syyskuun loppuun mennessä myynti oli kasvanut myös vuonna 2019. Kari Hotakaisen kirjoittama henkilökuva Kimi Räikkösestä sekä Michelle Obaman teos Elämäni olivat viime vuoden myydyimpiä tietokirjoja. Kimi ylsi todelliselle paalupaikalle kirjamyynnissä: kirjoja myytiin lähes 190 000 kpl.

Tänä vuonna aivan vastaavia vetureita ei tietokirjamyynnissä ole ollut, joskin yli 80 000 kappaletta myynyt Jari Tervon Loiri. tullee löytymään vuoden myydyimpien tietokirjojen kärkisijoilta. Vuoden kokonaismyynti ei kuitenkaan ole kiinni muutamasta bestselleristä. 20 myydyimmän tietokirjan osuus genren myynnistä oli 18 % vuonna 2018. Aikaisempina vuosina osuus tietokirjoissa on ollut noin kymmenen prosenttia. Bestsellerien merkitys on ennen kaikkea huomioarvossa ja medianäkyvyydessä. Sitä kautta ne vaikuttavat kuluttajien käyttäytymiseen. Varsinkin isoimmat bestsellerit vetävät kirjakauppoihin kenties niitäkin, jotka muuten eivät sinne lähtisi. Matkaan saattaa tarttua muutakin luettavaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että kirjakaupoista ostetaan erinomaisen laajaa kirjoa tietokirjoja. Tietokirjojen, oppikirjat pois lukien, osuus koko kirjamyynnistä onkin noin 35 %. Viime vuosikymmenen laskevista myyntitrendeistä ja Pisa-tuloksista huolimatta suomalaiset ovat, edelleen, lukevaa kansaa. Keväällä 2019 julkistetussa Suomi lukee -tutkimuksessa 85 prosenttia suomalaisista ilmoitti lukevansa erittäin mielellään tai melko mielellään. Keskiarvolla mitattuna kirjojen lukeminen oli neljänneksi suosituin vapaa-ajanviete vuonna 2013 ja suosituin vuonna 2018.

Vuoden 2019 ilmiöksi tietokirjoissa näyttäisi muodostuvan ”brainy books”; maailmaa, ihmistä ja historiaa selittävät teokset. Ihmisillä on edelleen – ja kasvavassa määrin – tarve hahmottaa sekä itseään että maailmaa ympärillään. Hyvä esimerkki kyseisestä ilmiöstä ovat mm. Yuval Noah Hararin hyvin myyneet teokset, alkaen Sapiens: Ihmisen lyhyt historia -teoksesta, joka edelleen myy pokkarina hyvin. Tarjontaa tässä genressä on ollut runsaasti, ja niin on ollut kysyntää kirjakaupoissakin.

Syksyn kuluessa Mitä Suomi lukee -listoille on kivunnut enenevissä määrin true crime -teoksia; todellisuus saattaa toisinaan olla taruakin ihmeellisempää, ja se näyttää kiinnostavan. Huomionarvoinen yksittäinen teos myydyimpien kirjojen listalla on jo pitkälle toista vuotta ollut Thomas Erikssonin Idiootit ympärilläni. Kirjaa on ostettu kaikkiaan 160 000 kappaletta.

Vuoden myydyimpien kirjojen lista saa viime silauksensa joulumyynnistä. Kirjoja ostetaan edelleen paljon lahjaksi, ja joulusesonki on vahvinta kirjamyynnin aikaa. Ensi vuoden ilmiöt näemme vuoden kuluessa. Talous, kulutus, kestävä kehitys ja ilmasto ovat varmasti teemoja, jotka tulevat puhuttamaan. Nähtäväksi jää, miten ne heijastuvat kirjamyyntiin ensi vuonna.  

Laura Karlsson on Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: