Faktahommissa on Suomen tietokirjailijat ry:n blogi, jossa tietokirjailijat ja tietokirjojen ystävät kirjoittavat tietokirjallisuuden merkityksestä, sen tekemisestä, lukemisesta ja tietokirjallisuuden nykytilasta.

Blogitekstit ilmestyvät vuonna 2024 kerran kuussa.

#faktahommissa


Faktahommissa-blogin kirjoitukset

Ville-Juhani Sutinen: Tieto tarinan kehyksessä

Minja Mäkilä: Henkistä ja taloudellista tukea – apurahan merkitys esikoistietokirjan kirjoittamisessa

Simo Veistola: Mikä tekee hyvän digitaalisen oppimateriaalin?

Mia Spangenberg: Millaiset lasten tietokirjat kiinnostavat maailmalla?

Ilari Talman: Hallituksen esityksessä uudeksi tekijänoikeuslaiksi on useita ongelmia

Iida Simes: Sivistyksen valoa!

Anu Kantola: Tietokirja on paikka, jossa voimme pysähtyä ja hengähtää

Leena Putkonen : Ravitsemustieto hämmentää

Valtteri Niiranen: Miksi Kopiosto on tietokirjailijoille tärkeä?

Vuokko Hurme: Lasten tietokirjailija – innostunut matkailija

Annamari Saure: Apurahalla aikaa ja arvostusta

Anita Lehikoinen: Kartutetaan tietopääomaa!

Kasper Strömman: Ai sinäkin olet kirjoittanut kirjan

Anna-Stina Nykänen: Yksin kotona kasvoin kirjailijaksi

Päivi Kosonen: Kustavin pyhissä faktahommissa

Pepe Forsberg: Poikkeusolot saapuvat, talous romahtaa

Anne Rutanen: Poikkeusaikojen tietokirjafestari

Jan von Heiroth: Kurkistus verhon taakse

Saku Tuominen: Tietokirjailijaksi tiedonhalusta

Reetta Kettunen: Työsuunnitelma, työsuunnitelma ja vielä kerran työsuunnitelma - Eli kepeästi apurahahakemuksista, pöydän tältä puolen

Laura Ertimo: Ponnahduslautoja – Miksi ihmeessä teen tietokirjoja lapsille?

Heidi Haapalahti: Kevät on puutarhakirjan sesonkiaikaa

Anne Mäntynen: Tietokirjallisuutta opiskelemaan!

Sanna Haanpää: Vinkkejä apurahahakuun: panosta hyvään työsuunnitelmaan

Maria Pettersson: Tietokirja joukkorahoituksella

Ville Rauvola: Tietokirjailijaksi tullaan lukemalla

Faktahommissa

Kustavin pyhissä faktahommissa

13.07.2021

Päivi Kosonen

Kustavin Volter Kilpi -päivien tämän vuoden teemaksi on valittu Pyhä. Kun lupauduin Tietokirjapäivän vetäjäksi, tuntoni olivat ristiriitaiset. Aihe tuntui hyvältä ja ehdottoman ajankohtaiselta, mutta kaikessa pyhyydessään pelottavalta. Mitä itse tiedän asiasta? Mitä pyhä tarkoittaa – yleensä ja nyt? Mikä on pyhää? Kirjoitetaanko se isolla niin kuin Jumala?

Tällaisten kysymysten aktualisoiduttua omassa mielessä – miten joku asia ymmärretään? mitä siitä tiedetään? – tulee luonnollisesti etsiydyttyä yleistiedon ääreen. Wikipedia tarjoaa ensiavun, mutta usein kiinnostus herää ja uteliaisuus kasvaa. Jos asia vaikuttaa oikeasti ajankohtaiselta, niin yleiskäsitykseen on saatava tueksi luotettavaa päiväkohtaista tuntumaa ja omalle käsitykselle peilauspintaa. Näin tulee hakeuduttua tuoreen tietokirjallisuuden pariin, ja asiasta, tarpeesta ja tilanteesta riippuen sen eri lajeihin.

Tuntui luontevalta valita Tietokirjapäivään erilaisia asiantuntijoita, jotka tarkastelevat luennoissaan pyhää ja sen monia ilmentymiä kukin oman alansa näkökulmasta: kulttuurihistorian emeritusprofessori Kari Immonen, folkloristi Liisa Kaski ja islamin tutkija Sylvia Akar. Eri alojen esityksiä pyhästä yhdistää teeman lisäksi nytkin myös yhteys ja ajankohta: Tietokirjapäivä 16.7.2021, siis juuri tämänhetkinen käsitys pyhästä ja siitä avautuva tulevaisuuden horisontti. Onko mikään enää pyhää? Vai onko korona herkistänyt mieliämme? Mitä pyhästä nyt ajatellaan? Mikä nyt on pyhän suhteen kuviteltavissa?

Arkkipiispa emeritus Kari Mäkisen tietokirjahaastattelua varten toimittama kirjalista, 10 tietokirjaa pyhästä, on vielä oma juttunsa. Teosten lukeminen pani kyllä miettimään pyhää ja Pyhää. Aika usein mieli johtui pohdiskelemaan myös tietokirjallisuuden monimuotoista hienoutta. Kun tietokirja sisältää runon ja rukouksen, niin onko kyse lajihybridistä, vai inhimilliseen todellisuuteen ja sen esittämiseen kuuluvasta elävyydestä ja monimuotoisuudesta. Kirjallisuudesta? Pyhän kosketuksesta?

Päivi Kosonen on tietokirjailija, kirjallisuustieteen dosentti ja kirjallisuusterapeutti. Hän toimii Kustavin Volter Kilpi -päivien Tietokirjapäivän juontajana. Tietokirjapäivä pidetään 16.7. verkossa. Tietokirjapäivän ohjelma tulee katsottavaksi 16.7. klo 10. Ohjelma on katsottavissa maksutta 31.7. asti. Lisätietoja Tietokirjapäivästä täällä, Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon verkkosivut täällä.

Päivi Kososen kuva: Lea Froloff