Faktahommissa on Suomen tietokirjailijat ry:n blogi, jossa tietokirjailijat ja tietokirjojen ystävät kirjoittavat tietokirjallisuuden merkityksestä, sen tekemisestä, lukemisesta ja tietokirjallisuuden nykytilasta.

Blogitekstit ilmestyvät parillisten viikkojen tiistaisin.

#faktahommissa


Faktahommissa-blogin kirjoitukset

Faktahommissa

Kolme kuumaa vinkkiä videokokouksiin

26.05.2020

Katleena Kortesuo

Koronan aikaan jokainen on päässyt kokeilemaan videopuheluita. Yksi juttelee kustantajan kanssa Zoomissa, toinen sukulaisten kanssa Facetimella ja kolmas kavereiden kanssa Skypessä.

Niinpä kokosin videotapaamisia varten kolme vinkkiä, joiden avulla sessiot sujuvat entistäkin paremmin.

1) Vapauta verkkokapasiteettia

Kun puhut videopuhelua, sulje taustalta kaikki muut ohjelmat, jotka kuluttavat verkkoyhteyttä tai kilkattelevat notifikaatioita. Sammuta meili, pikaviestimet ja turhat verkkoselaimen sivut.

Jos verkko on erityisen huono, sammuta myös video ja etene äänipuhelun voimin.

2) Vähennä tuottamasi datan määrää per aikayksikkö

Videopuhelussa saattaa ääni pätkiä ja kuva hidastella. Niinpä et voi tuottaa samaa datamäärää per aikayksikkö kuin yleensä. Käytännössä siis joudut hidastamaan tahtia hieman. Siihen on kaksi keinoa:

  1. Pidä pieniä taukoja lauseiden välillä. Silloin varsinaisen puheen rytmi on sama kuin ennenkin, mutta tauon ansiosta toinen osapuoli ehtii sulatella kuulemaansa.
  2. Sano oleellisimmat asiat kahteen kertaan mutta eri sanoin. Tsekkaa miten Conan O'Brien alustaa kaikki vitsinsä ohjelmissaan. Hän kertoo aina johdannon kahdesti mutta eri sanoin. Vasta sitten tulee punch line. Toisto ei tunnu rasittavalta, kun sen sanoo kahdella eri tavalla.

Toki jos puherytmisi on luonnostaan rauhallinen, sitä ei tarvitse hidastaa enempää.

3) Enemmän valoa, vähemmän kiiltoa

Videopuhelua varten kannattaa istua ikkunan eteen, jolloin kasvot saavat luonnonvaloa. Sen sijaan katossa oleva keltainen loisteputki saa ihon vihertämään ja silmäpussit korostumaan.

Jos ikkunaa ei ole saatavilla, käytä hajavaloa. Sijoita läppärin taakse pari pöytälamppua niin, että ne osoittavat seinään sinusta poispäin. Silloin seinä heijastaa valon kasvoillesi hajavalona ilman jyrkkiä varjoja.

Videopuhelussa iho alkaa helposti kiiltää. Kopioi siis vinkki tv-haastattelusta: käytä puuteria. Toki videopuhelua varten pitää muutenkin siistiytyä. Tukan ei kuulu kiiltää rasvaisuudesta.

Sen sijaan housuja et tarvitse. Se mikä ei näy kuvassa, saa olla juuri niin rempallaan kuin haluat sen olevan.

Kunhan et nouse videokuvassa seisomaan.

Katleena Kortesuo on viestinnän valmentaja, tietokirjailija ja yrittäjä.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Ohjeet tarpeen

Kiitos

- ti 26. toukokuuta 2020 15.48.38