Tutustu tietokirjailijaan

Vuokko Hurme

Vuokko Aromaa on turkulainen opettaja ja apulaisrehtori Kaarinan lukiossa. Jyväskyläläislähtöinen Aromaa opettaa historiaa, yhteiskuntaoppia ja äidinkieltä. Hän on yksi viidestä vuoden 2015 Oppikirjailijapalkitusta.

Vuokko Hurme

Kuva: Linda Lappalainen.

Vuokko Aromaa, kuinka sinusta tuli oppikirjailija?

Intohimoisesta yhteiskunnan seuraamisesta ja historian harrastuksesta tuli ammatti ja elämäntapa. Oli tullut myös kritisoitua oppikirjoja, joten oli pieni pakko lähteä itsekin tekemään niitä.

Minkälaisia oppikirjoja kirjoitat?

Historian ja yhteiskuntaopin kirjoja – nimet Kaikkien aikojen historia, Kansalainen ja Aikakirja kertovat alan lukio-opetuksen isoista tavoitteista.

Miten kirjasi syntyvät?

Kaikki kirjani ovat yhdessä tekemistä – mukana on aina tutkijoita, opettajia ja kustantamon ammattilaisia. Ryhmä antaa intoa, vaikka yksinäiset illatkin ovat osa tätä työtä.

Minkälaisista kirjoista pidät itse?

Yritän lukea faktaa ja fiktiota, suomalaista ja kansainvälistä. Kirjat, jotka jotenkin luotsaavat tulevaan, mutta eivät unohda menneen vaikutusta, ovat parasta. Viimeisin hyvä on Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät. Se piirtää kuvaa Suomesta ja maailmasta, myös ikävän mahdollisesta tulevaisuudesta.

Minkä tietokirjan haluaisit kirjoittaa?

Ihmiskunnan historia on muuttoliikkeiden historiaa ja suomalaisten siirtolaisuus osa sitä. Nämä kaksi rinnastavan kirjan tekemisestä voisi vaatimattomasti haaveilla.

Millaisena näet oppimateriaalien tulevaisuuden?

Valoisana ja koko ajan monimuotoisempana. Oppimateriaalin muoto ja sisällöt muuttuvat sähköistyessään, toivottavasti ytimessä kuitenkin säilyy ajatteluun haastaminen. Yhä enemmän oppimateriaalin pitää tuottaa myös yhdessä tekemisen kokemuksia ja vertaisoppimisen iloa.

Tarvitaanko oppikirjailijaa?

Tietysti – tärkeintä oppimisessa on prosessi, jonka keskiössä ovat opiskelijat ja opettaja. Oppikirjailija tuo prosessiin oman osansa helpottaakseen työtä.

Sait Educa-messuilla Oppikirjailijapalkinnon. Miltä palkinto tuntuu pitkän linjan tekijästä?

Hauskalta – kun pitkään puurtaa päätyy konkariksi.

Mikä on seuraava kirjaprojektisi?

Vuonna 2016 aloitetaan opiskelu uuden opetussuunnitelman mukaan, siihen mennessä pitää olla tarjolla uutta tietoa suomalaisen yhteiskunnan tilasta ja tavoitteista.


17.2.2015