Tutustu tietokirjailijaan

Ulla-Maija Sievinen

Ulla-Maija Sievinen on kotkalainen tietokirjailija, joka työskentelee toimittajana lehdissä ja radiossa. Hän on kirjoittanut kotipaikkaansa Kotkaan liittyviä kirjoja ja koonnut oheislukemistoja maahanmuuttajien suomen kielen opetukseen. Sievinen uskoo kirjaan ja pitää teoksista, jotka tekee mieli lukea heti loppuun. Hän aloitti Kaakonkulman aluevastaavana vuoden 2017 alussa.

Ulla-Maija Sievinen

Ulla-Maija Sievinen, kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Olen työskennellyt koko ikäni toimittajana ja päätoimittajana lehdissä ja radiossa. Nuorena kesätoimittajana Eteenpäin-lehdessä tein juttusarjan Suursaaren, Tytärsaaren, Lavansaaren ja Seiskarin saarista. Haastattelin ihmisiä, jotka siellä olivat asuneet. Sitten tuli mieleen, että haluaisin tehdä haastatteluista kirjan.

Monta muuta tietokirjaa ehdin kuitenkin tehdä, ennen kuin nuoruuden toiveeni toteutui ja rakkain kirjani Kotisaaret ilmestyi vuonna 2008 WSOY:n kustantamana.

Minkälaisia kirjoja kirjoitat?

Olen kirjoittanut monia kotikaupunkiini Kotkaan ja sen historiaan liittyviä kirjoja sekä kotkalaisia keittokirjoja. Kirjassani Leivän ylistys (Kotka-seura 2002) kerrotaan kotkalaisesta ruuasta paikallisten kirjailijoiden kuvaamana. Kotkan poikii (Kotka-seura 2015) nostattaa kotkalaista itsetuntoa kertomalla täältä lähteneiden ihmisten moninaisia menestystarinoita.

Olen tehnyt myös Kotkan Meripäivien historian ja ihmisten selviytymistarinoita kertovan kirjan Minun tieni − miten selvisin pahimmasta (WSOY 2009). Maahanmuuttajien suomen kielen opetukseen olen tehnyt oheislukemistoja.

Miten kirjasi syntyvät?

Taustatyötä tekemällä ja kirjoittamalla…

Millaisista kirjoista itse pidät?

Sellaisista, jotka imaisevat mukaansa ja kertovat uusia asioita elämästä.

Minkä tietokirjan olisit halunnut itse kirjoittaa?

Olen aina halunnut kirjoittaa Kotisaaret-kirjan. Onneksi kirjoitin sen! Haastateltavani olivat jo iäkkäitä, mutta muistivat hyvin lapsuutensa ja nuoruutensa saarissa.

Millainen on mielestäsi hyvä kirja?

Sellainen, jonka toisaalta haluaisi lukea heti loppuun, mutta toisaalta haluaisi pitkittää lukemisen nautintoa.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Uskon kirjaan. Ihmiset tarvitsevat kirjoja!

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Pelkästään tietokirjailijana tuskin kovin hyvin. Suomen tietokirjailijat tukee upeasti meitä tekijöitä!

Mikä on seuraava kirjasi tai mitä on työn alla juuri nyt?

Nyt työn alla on kirja suuresta Kymijoesta, johon keskityn täysillä. Se on kahdestoista kirjani.