Tutustu tietokirjailijaan

Tuula Vainikainen

Tuula Vainikainen on FM ja tietokirjailija, joka on tehnyt monenlaisia koulutussuunnittelun ja viestinnän alan töitä. Nykyisin hän toimii viestintäyrittäjänä yhden naisen firmassa tietokirjailijan työnsä ohessa. Tietokirjoja hän on kirjoittanut mm. viestinnästä ja terveydestä. Vainikainen esiintyy Tietokirjaraadissa Turun Kirjamessuilla.

Tuula Vainikainen

Kuva: Esko Jämsä

Tuula Vainikainen, kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Varmaankin loogisena jatkona tiedottajan ja terveystoimittajan työlleni: tuli tarve kertoa mitä olen oppinut tiede- ja terveysviestinnästä. Ensimmäiset kirjani käsittelivät kuitenkin röntgenologian ja hoitotieteen historiaa. Naisen elämästä kertovat kirjani syntyivät tarpeesta ihmetellä ja etsiä vastauksia.

Minkälaisia kirjoja kirjoitat?

Yhdistän tutkijoiden ja asiantuntijoiden tietämystä "tavallisten ihmisten" kokemuksiin. Olen kirjoittanut mm. tuki- ja liikuntaelinvaivoista, unesta ja väsymyksestä, muistista sekä naisen elämän käännekohdista ja perhe-elämästä.

Miten kirjasi syntyvät?

Usein jonkun itseäni koskettaneen asian herättelemänä, muiden töiden lomassa. Alussa suorastaan hartaasta innostuksesta, usein puurtamalla. Joskus kirja syntyy myös kustantajan heittämästä ideasta. Olen kirjoittanut kirjoja myös työparin kanssa, yhteisestä innostuksesta.

Minkälaista kirjallisuutta luet?

Kaikenlaista tieto- ja kaunokirjallisuutta. Parhaillaan olen Berliinissä ja luen DDR:n vakoilupomon Markus Wolffin kirjaa Kasvoton mies. Usein luen historiakirjoja – kotona yöpöydälläni on Elina Virtasen väitöskirja Schwester Ruthista. Luen paljon dekkareita, myös ruotsiksi ja englanniksi. Tämänhetkinen etätyöläisen asunto on aarreaitta, täällä on satoja kirjoja.

Minkä tietokirjan olisit halunnut itse kirjoittaa?

Arkkiatri Risto Pelkosen elämäkerran. Sitä ei ole vielä tehty. Voisin vastata myös: Tärkeän naisen elämäkerran. Niitä voisi olla enemmän.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Edelleen mahdollisena. Kirja ei häviä koskaan sähköisille valmisteille.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Sitkeydellä ja tekemällä paljon alaansa liittyviä muita töitä, joilla elättää itsensä. Olen toki saanut apurahojakin, myös Tietokirjailijoilta, joista lämmin kiitos.

Esiinnyt Turun Kirjamessujen Tietokirjaraadissa yhtenä raatilaisena. Millainen on hyvä tietokirja?

Hyvä tietokirja avaa uusia näkökulmia tuttuihin aiheisiin tai ihmisiin tai kertoo asioista, joista emme aikaisemmin ole välttämättä tienneet yhtään mitään. Se kertoo kirjoittajalleen tärkeistä aiheista, joista pääsemme osallisiksi. Hyvä tietokirja on kirjoitettu lukijoille, ei tekijälle itselleen.


Tutustu Turun Kirjamessujen tietokirjalliseen ohjelmaan täällä.


20.9.2018