Tutustu tietokirjailijaan

Tuomas Tepora

Tuomas Tepora

Muut tittelisi?

Tutkijatohtori, FT

Asuinpaikkasi?

Helsinki

Mitä kirjoja kirjoitat?

Kirjoitan Suomen 1900-luvun historiasta. Minua kiinnostaa aikakaudessa sotien ja niiden jälkivaikutuksen kulttuurihistoria, ryhmäsymboleiden merkitys ja tunteiden historia.  On avartavaa tutkia, millaisia yhteiskunnallisia ja kulttuurisia kehityskulkuja kriisiajat saivat aikaan.

Kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Viime vuonna tarkastetun väitöskirjani käsikirjoitus kiinnosti kustantajaa ja lopulta päädyimme muokkaamaan opinnäytteestä lukijaystävällisemmän teoksen. Olin aikaisemmin muodostanut yhteyden kustantajiin osallistumalla kirjoittajana moniin toimitettuihin kirjaprojekteihin. 

Miten kirjasi syntyvät?

Yhden julkaistun kokonaisen kirjan ja erinäisten kirjan lukujen perusteella on tietenkin vaikea kiteyttää mitään yhtenäistä kaavaa. Koska olen ennen kaikkea tutkija, myös julkaisuni syntyvät tutkimustyön ehdoilla. Laadukkaan tutkimuksen ja hyvän tietokirjan yhdistäminen on oiva tavoite. Kirjoittajana olen melko nopea ja puuskittainen ja nautin kirjoittamisesta flow-tilaan päästyäni.

Mitä tietokirjailijana toivot?

Suomeksi kirjoittava tietokirjailija toimii pienellä kieli- ja markkina-alueella. Laadukkaan tietokirjallisuuden takaa siksi toimiva apurahajärjestelmä. Luulen, että markkina-alueen pienuus korostuu lähitulevaisuudessa, sillä kielitaitoinen kansa etsii tietonsa – hyvässä ja pahassa – internetistä, joka vähentää edelleen tietokirjallisuuden kysyntää.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Joskus tuntuu siltä, että tietokirjojen kirjoittaminen on melko epäkiitollista puuhaa, sillä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta niitä myydään hyvin vähän. Jos "kirjalla" viitataan siihen esineenä, nautin itse vuosisatoja vanhan keksinnön, sidotun kirjan lukemisesta. En suhtaudu sinänsä vihamielisesti e-kirjoihin ja muihin sähköisesti jaeltaviin teksteihin, mutta uskon että paperinen kirja pitää pintansa pitkälti siksi, että se on paitsi kätevä, myös tyylikäs esine.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Tämä tietokirjailija-tutkija on pärjännyt apurahoin ja tällä hetkellä aivan palkattuna tutkijana Suomen Akatemian rahoittamassa projektissa, jossa perehdytään tunteisiin ja sodan kulttuurihistoriaan.

Miten kirjoitetaan hyvä tiedekirja?

Hyvä tiedekirja ei varmaankaan eroa hyvästä tietokirjasta muuta kuin siinä, että siltä odotetaan aina akateemisesti jotakin tuoretta ja uutta. Hyvä tietokirjahan voi puolustaa paikkaansa myös akateemisen tiedon popularisoijana. Mielestäni hyvässä tiedekirjassa on syytä kiinnittää huomiota ilmaisuun siinä missä tietokirjassakin. Hyvä akateeminen historiateos nousee ja laskee tyylin ja muodon mukana.


12.4.2012