Tutustu tietokirjailijaan

Tiia Aarnipuu

Tiia Aarnipuu

Muut tittelisi?

Uskontotieteilijä, sukupuolentutkija, kirjailija

Asuinpaikkasi?

Hattula

Mitä kirjoja kirjoitat?

Kirjoitan aiheista, jotka herättävät minussa intohimoa. Viimeksi julkaisin eläinsuojelusta, seuraavaksi kondomeista.

Kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Olin vähällä päätyä tutkijan uralle, mutta ihastuin populaarin tietokirjoittamisen vapaampaan ilmaisuun. Ensimmäiseen tietokirjaani (Trans - Sukupuolen muunnelmia) sain idean tutulta kustannustoimittajalta.

Miten kirjasi syntyvät?

Kirjaideoita pulppuaa välillä liikaakin, mutta rahoitus vaikuttaa valitettavan paljon siihen, mitkä ajatukset saavat kasvaa teoksiksi. Materiaalin kerääminen on kiehtovaa salapoliisintyötä, jota ei malttaisi lopettaa ollenkaan. Muistiinpanojen hiominen valmiiksi tekstiksi - kirjoittaminen - on kuitenkin kaikkein rakkainta.

Mitä tietokirjailijana toivot?

Toivon, että Suomi kehittyy entistäkin paremmaksi kirjastomaaksi. Rakastan kirjastoja, eikä niiden merkitystä hyvinvoinnille, sivistykselle ja kulttuurille voi liioitella - varsinkaan kun kirjojen myyntihinnat ovat tänä päivänä aivan tolkuttoman korkeita.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Kirjan tulevaisuus on todennäköisesti vielä monimuotoisempi ja sirpaleisempi kuin osaan kuvitella.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Välillä tietokirjailija tuntuu pärjäävän pyhällä hengellä. Taiteen- ja tieteentekijöiden toimeentulo on iso poliittinen kysymys. Niukkailu tai "downshifting" voi olla elämäntapavalinta, voimat vievä köyhyys ei.

Miten tärkeä on saamasi syksyn apuraha?

Jokainen apuraha on korvaamattoman tärkeä. Ilman tätä hyvää uutista en tietäisi, mitä teen tammikuussa. Olen myös riemuissani siitä, että pääsen kokeilemaan siipiäni lastenkirjailijana.


11.1.2012